Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,909 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Hpv 16

    , Autor: Kristyn

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat.. tento rok mi vysla cytologia zle a zistili mi hpv 16 a v podstate neviem ani ake cislo cin a ako zle to je.. doktor mi nic nepovedal,dali mi odporucanku na konizaciu(povedal len ze mate zle cytologiu a to mi osupu ako jablcko...) objednala som sa na konizaciu a bola na dnovom zakroku.. v podstate uzivam HAK a nikomu ani to nevadi.. mam ai prist pre odporicanku na onko-gynekologiu... ako zistim ci uz rakovinu mam alebo baco vlastne ma tam doktor posiela? velmi by som chcela babo a vsetci mi hovoria,ze uz len po zakroku budem na rizikovom,babo bude nakazene a podobnr ze nedonosim a nemozem mat deti..
    chcem sa preto spytat da sa hpv 16 vyliecit?
    znamena to rakovinu?
    a co sa robi na onko-gynekologii
    mozem mat babo?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, HPV 16 patrí medzi najrizikovejšie HPV vírusy, ktoré môžu vytvoriť zmeny na krčku maternice až po vznik karcinómu krčka maternice. Odporúčam určite očkovanie proti HPV. Takto bez poznania bližších informácií, či výsledkov vyšetrení, sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich gynekológov.

Podobné otázky

  • Hpv

    , Autor: Lula17

    Dobrý deň pán doktor, bola som u lekárky z dôvodu problému s mocenim. Pri kontrole mi urobila rovno preventívnu prehliadku , sono, a cytologické vyšetrenie.všetko bolo v poriadku ale prišli výsledky z kultivacie ureoplazma a potom cytológia a tam vyšiel pozitívny výsledok na HPv. Odporučila mi očkovanie mám 30r. Ockovat sa dám ale najskôr musím preliecit ureu dala mi antibiotiká Fromilid 500 čítala som že nemusia zabrať a liečba bude neúspešná lieky mám aj pre priateľa. Moja otázka nasadila dr liečbu správne ? A čo sa týka hpv dá sa vyliečiť pokial na krčku niesu zidne zmeny kázala mi posilniť imunitu pracujem v prostredí medzi deťmi takze imunitu mám zlu… čo by ste vy odporúčali brat keďže tých volnopredajnych liekov na imunitu je veľmi veľký vyber neviem podľa čoho vyberat . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma je pomerne často vyskytujúce sa pohlavne prenosné ochorenie, ktoré však nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti a môžete si ho predávať medzi sebou s partnerom. Preto je potrebné preliečiť aj partnera. Čo sa týka HPV, očkovanie určite odporúčam. HPV infekcia môže prísť a odísť, napríklad ako chrípka, a nemusí zanechať zmeny na krčku. To, že máte pozitivitu HPV ešte neznamená automaticky zmeny na krčku. Treba však povedať, že HPV 16 a HPV 18 sú najrizikovejšie typy vo vzťahu ku zmenám na krčku maternice až tvorbe karcinómu krčka. Ak máte ozaj oslabenú imunitu, za zváženie stojí imunologické vyšetrenie. V lekárni je množstvo voľnopredajných preparátov, doplnkov výživy, či vitamínov.

  • Hpv

    , Autor: jaTrdlo

    Dobrý deň, rada by som sa spýtala na váš názor... Po ukončení šestonedelia mi robil gynekológ preventívnu prehliadku a bral vzorku na LBC. Výsledky mi poslali o dva mesiace e-mailom, pozitívny HPV (tuším 16 a 18). V podstate som žiadne iné informácie nedostala, iba návrh používať deflagyn gél. Na moje dodatočné otázky + žiadosť o konzultáciu u lekára mi bolo odpísané, že mi viac povedať nevedia (nepovedali vôbec nič), bola mi navrhnutá liečba a je len na mne či ju podstúpim. Tým to pre nich haslo... Žiadna kontrola či dodatočné vyšetrenie.
    Hľadám si nového gynekológa, o tom potom... Tento prístup sa mi vážne nepozdáva ani nepáči. No nateraz nemám žiadne info čo môžem očakávať, čomu sa vyvarovať, ako postupovať a tak. Mám užívať ten deflagyn s dožadovať sa následnej kontroly?
    Mohol tento vírus nejako ovplyvniť moje bábätko? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, z Vášho opisu mi nie je jasné, či z onkocytologického vyšetrenia z krčka maternice sú popisované prítomné bunkové abnormality, LSIL alebo HSIL. To, že máte pozitívne HPV 16 a 18 nemusí automaticky znamenať bunkové zmeny na krčku. Odporúčam očkovanie Gardasilom. Ak boli prítomné bunkové zmeny ľahkého stupňa, je potrebné skontrolovať cytologický ster o 6 mesiacov. Na trhu je viacero preparátov na úpravu bunkových zmien krčka maternice, napríklad RegreSIL, DeflaGyn, či Papilocare. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach odporúčam informovať sa u Vášho obvodného gynekológa. Pri nespokojnosti máte právo na zmenu obvodného gynekológa vždy od nového kalendárneho mesiaca.

  • Hpv 16

    , Autor: Kristyn

    Dobry den, chcela by som sa spytat.. mam 27 rokov jedno dieta a po porode mi vysla cytologia cin3,hvp16, hsil V novembri mi bola spravena konizacia. Som ockovana silgardom 3x v 15tich rokoch.. zacala som uzivat deflagyn a v marci idem na cytologiu.. bola som poslana na onkogynekologiu a tam mi bolo povedane,ze ma cysrtrovat nebude ze to je jak bumerang ze rakovina pride. Chcem sa spytat da sa s tohoto ,,stavu" nejak dostat? So snubencom chceme este jedno babo ale nakolko maly je malicky chcem rok az dva pockat.. je to mozne este donosit a porodit zdrave? som narodena v 6tom mesiaci a imunitu nemam asi cely zivot.. mozem na babo pockat alebo musim otehotniet hned ? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste podstúpili konizáciu a boli odstránené všetky zmenené bunky a resekčné okraje vyrezaného tkaniva boli negatívne a za predpokladu, že onkocytológia bude v poriadku, môžete počkať s otehotnením. Neodkladal by som to však na roky. Áno, môžete donosiť a porodiť zdravé dieťa.

  • HPV

    , Autor: Erika7829292

    Dobrý deň. Gynekologicka mi zistila kondylomy. Používam krém aldara a mám tam také červené pupienky len a niekde chrastičky vytvorené. Môj priateľ bol vyšetrený na HPV a mal negatívny výsledok. No odkedy sme spolu niečo mali, bol to prvý priateľ ktorý sa do mňa spravil, som mala problémy mikozy a podobne no on je negatívny. Mne ešte testy nerobili, myslite ze je možné že budem negatívna aj ja? Čím to mohlo byť spôsobené že sa mi objavili zrazu tieto problémy? Môžu sa kondylomy vytvoriť aj keď je človek negatívny na tento vírus?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kondylómy spôsobujú iné druhy HPV ako tie, ktoré sposobujú zmeny na krčku maternice. Súvisí to aj s poklesom imunity, aj vplyvom pohlavného života, kedy dochádza k mnohým zmenám a začínajú sa prejavovať ochorenia či stavy navodené zmenou pošvovej mikroflóry, či kontaktom s pre Váš organizmus cudzími bunkami. Testy môžete mať negatívne, väčšinou sa zameriava na typi HPV 16 a 18, ktoré kondylómy nespôsobujú. Wartec, či Aldara, ktorý stimuluje imunitu a dá sa zbaviť kondylomov aj natrvalo, sú výborným spôsobom liečby. Niekedy je však nutná chirurgická liečba.

  • Deflagyn Hnedý výtok

    , Autor: RadkaP

    Dobrý deň,

    na cytologickom vyšetrení mi bol zistený nález ASCUS a tiež potvrdený nález HPV 16. Začala som užívať Cytosan a na radu sestry aj gél Deflagyn (gél mi lekárka neodporučila). Prvé dva mesiace som mala ružovkastý výtok, ale pri druhej menštruácii, ktorá mi prišla skôr a bola slabá (len také špinenie) mám výtok hnedý aj zrazeninkami krvi. Môžem pokračovať v používaní gélu? Začínam posledné - tretie balenie. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané špinenie sa môže pri užívaní prípravku vyskytovať. Keďže ale nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa.