Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Po hysterektomii

    , Autor:

    Pan doktor, som pol roka po hysterektomii s odstanenim vaječnikov. Moj problem spočiva v tom, že už neviem dosiahnuť orgazmus. Chcela by som sa opytať, či nie je nejaka prirodna alternativa liečby, aby sa to aspoň trocha zlepšilo, Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existujú rôzne voľnopredajné preparáty s fytoestrogénmi, prípadne rôzne lubrikačné gély, môžete ich vyskúšať.

Podobné otázky

  • Spinenie po hysterektomii

    , Autor: Marsia

    Dobrý deň, 11. Januára som podstúpila operáciu, kde mi bola vyoperovana maternica, vaječníky mi boli ponechané aj krčok. Mám teraz obdobie kedy by som mala mať menštruáciu a mám asi tretí deň slabý výtok hnedej farby. Po operácii mi bolo povedané, že slabé spinenie môžem mávať. Chcem sa len opýtať, či je to normálne, na kontrolu idem za štyri dni. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola realizovaná tzv. supravaginálna hysterektómia, kedy sa ponecháva krčok maternice, žena môže mať v čase, kedy by mala menštruáciu, slabé špinenie. Je to individuálne, aj v závislosti od toho, koľko tkaniva krčka a eventuálne aj tkaniva nad krčkom bolo ponechané. Odsledujte si to. Ak nemáte bolesti, ani krvácanie, iba špinenie a nemáte žiadne iné ťažkosti, postačí plánovaná kontrola. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Návrat do prace

    , Autor: Anamor1702

    Dobrý deň,som po hysterektomii rezom cez brucho, 13 týždňov. Som stále na PN do konca mesiaca, co bude pomaly 15 týždňov od operácie. Mozem vzačiatkom marca do prace? Ide o fyzickú pracu vo fabrike.
    Ďakujem
    S pozdravom Romana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dobrá otázka, ale vhodnejšie je ju smerovať na Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná najlepšie Váš zdravotný stav. Väčšinou ponechávame pacientky po hysterektómii na PN minimálne 8 týždňov, aj v závislosti od ich zdravotného stavu, ako aj od povolania, ktoré vykonávajú, keďže nie je jedno, či žena pracuje za stolom alebo vykonáva fyzické manuálne práce. PN 15 týždňov by mala byť dostatočne dlhá doba, ak navyše nemáte žiadne ťažkosti a cítite sa dobre, nevidím dôvod na zotrvávanie na PN.

  • Otázka

    , Autor: Kozorožec

    Dobrý deň.
    Som 3 mesiace po hysterektómii. Vybrali mi aj vaječníky. Operácia laparoskopicky. Bez komplikácií. Asi po 3 týždňoch som dostala zápal močových ciest. Vraj je to časté - bola som cievkovaná. Vybrala som macmiror. Potom mi gynekológ predpísal spasmed, pretože som na začiatku močenia mala pocity bolestivého stiahnutia mechúra na 1-2 sekundy. Potom som sa vymočila. Gynekológ povedal, že sa orgány v malej panve ukladajú a pri operácii bol mechúr posúvaný, lebo sa tam čistilo... Spasmed to zmiernil, ale celkom sa to nestratilo. Stále nemám ten pocit normálneho močového mechúra ako pred operáciou. V práci mi to neprekáža, ale...o pár dní idem cvičiť s fyzioterapeutkou ( aj cviky na posilnenie panvového dna ). Dúfam, že pomožu. Chcela by som sa opýtať, či sa tento problém vytratí časom sám a za ako dlho. Kolko času tomu dať ? Kedy mám ísť za urológom ? Inkontinenciu nemám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tento "problém" rieši väčšina žien po hysterektómii. Záleží však od viacerých okolností, aká veľká bola maternica, či boli prítomné zrasty, či bol výkon komplikovaný alebo nie, ako dlho bol výkon realizovaný, či sa realizovali aj plastiky pošvy, ... Odstránením maternice sa v malej panve menia anatomické pomery, močový mechúr má viac priestoru, vie sa viac naplniť, ukladajú sa aj črevá a pahýľ pošvy sa hojí. U každej ženy je to jedinečne individuálne. Tri mesiace od operácie ešte nemusí byť v niektorých prípadoch dostatočná doba na úplné upravenie stavu. Najmä, ak ste mali pred operáciou problémy s močením, či moč Vám unikal, trvá dlhšie, aj do pol roka, kým sa to upraví, prípadne sa to nemusí samo upraviť vôbec a je potrebný zásah urológa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najobjektívnejšie a najbližšie sa Vám budú vedieť vyjadriť lekári, ktorí boli pri operačnom výkone, prípadne ošetrujúci lekári, ako aj Váš obvodný gynekológ.

  • Krvácanie po hysterektómii na 4. deň

    , Autor: Majalipi

    Dobrý deň, prosím o radu. Som po hysterektómii (iba maternica) rezom v podbrušku. Hneď po operácii som krvácanie nemala. Na 4. deň som mala stolicu, kde som troška potlačila. Od vtedy (druhý deň) mám slabé špinenie. Stačila by mi intímka, ale je to vždy čerstvá krv. Stále si pichám fraxiparin. Mám to akútne riešiť s gynekológom ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez ohľadu na to, či bolo odstraňované iba telo maternice s ponechaním krčka maternice alebo bola odstraňovaná celá maternica, sa špinenie môže vyskytovať. Súvisí to najčastejšie s procesom hojenia. Nebol som však pri operačnom výkone, nepoznám ani žiadne bližšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností je, aj vzhľadom k skorému pooperačnému obdobiu, najvhodnejšie navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný a kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Navyše, ak máte nasadenú liečbu nízkomolekulárnym heparínom, je pravdepodobnosť špinenia v pooperačnom období vyššia vzhľadom k tomu, že máte riedenú krv.

  • Deformácia brucha po hysterektomii

    , Autor: Momonka

    Dobrý deň, som 5 dní po hysterektómii s ponechaním vaječníkov a na ľavej strane nad jazdou sa mi niečo vydulo-mám tam taký kopček.Mám sa báť?V pondelok idem vybrať stehy-stačí s tým dovtedy počkať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem takto objektívne vyjadriť. Ak bola maternica vyberaná laparotomicky, cez brucho, môže byť v mieste rany, najčastejšie nad horným okrajom, prítomný opuch. Odsledujte si to. Ak nemáte bolesti a nezväčšuje sa to, je teoreticky možné počkať do pondelka. Bez videnia nálezu a poznania okolností sa k tomu vyjadriť naozaj nedá.