Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • trichomoniáza

    , Autor: Nina2

    Dobry večer pán doktor myslím si že mám trichomoniázu. Co mam robiť? Je to neco vážne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, trichomoniáza patrí medzi najčastejšie parazitárne ochorenie pošvy, ktoré sa šíri nechráneným pohlavným stykom. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa však jednať o trichomoniázu. Pri gynekologických ťažkostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení stanoví ďalší postup, či nasadí potrebnú liečbu.

Podobné otázky

  • Trhlinky

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám taký dlhodobý problém, že sa mi na vonkajsich rodidlach robia drobne ale aj vacsie trhlinky, dokonca aj v okoli konecnika a medzi polkami. Neustale mavam svrbenie, hlienovity, lepkavy biely vytok, ale aj bolesti v podbrušku a krížoch. Kvoli bolestiam som už absolvovala dve operácie, prvý krát mi odoperovali cystu a vajíčkovod. Druhý krát som už mala cystu hnisavú, horúčky, vysoké crp, takže ďalšia operácia - akútna, zobrali mi aj druhý vajíčkovod + vaječnìk. Takže už mám len maternicu a jeden vaječník. No moje bolesti sú úplne rovnaké, vôbec mi to nepomohlo + neustále tie trhlinky a svrbenie. Pár krát sa už odo mňa nakazil aj partner, mal na penise červené vyrážky akoby. On sa však vždy vyliečil do 2 týždňov. Boli sme preliečení na ureaplasmy, 20 dní doxyhexalom. Ostatné kultivácie som mala opakovane negatívne, aj na sexuálne prenosné ochorenia, ako trichomoniáza, chlamýdie atď. Sem tam sa tam vyskytol nejaký streptokok, dostala som na to nejaké lieky typu fluomizin, macmiror... no moje problémy to absolútne nevyriešilo. Najhoršie bolesti mám ráno po rannom vycikaní. Teraz som prišla na to, že na to svrbenie mi dobre zaberá regresil gel-krem. Mam aj oslabenu imunitu, na kroru som viac krat brala injekcie ale bez vysledku a mam aj alergie a atopicky ekzem. Brala som aj lieky na alergiu dlhodobo, ale tiež mi to na uvedený problém nepomáha. Neviem už čo robiť. Či navštíviť dermatovenerológa alebo čo by ešte mohlo pomôcť. Za každú prípadnú radu budem nesmierne vďačná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, doplnil by som ešte vyšetrenie na HPV, či sa nejedná o HPV infekciu. Niektoré typy HPV vírusov môžu spôsobovať podobné ťažkosti. Podľa mňa u Vás zohráva významnú úlohu aj oslabená imunita. V krajnom prípade sa dajú aplikovať aj kortikosteroidné maste, ktoré by lokálny nález zlepšili. Takto je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť.

  • trichomoniáza

    , Autor: Nina2

    Dobry večer mam žltozeleny vytok je možné že keď ho mam tak sa nemusí jednať o trichomoniázu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nemusí sa jednať iba o trichomoniázu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Výtok

    , Autor: jana-9

    Dobrý deň. Už dlhšiu dobu (cca 2 roky ) trpím na výtok. Výtok je vo veľkom množstve že stále musím nosiť intímky. Skúšala som to bez nich ale raz za deň sa objaví. Je mliečny žltej farby. Niekedy žlto-zelenej. Nemám žiadne ťažkosti žiadne svrbenie, pálenie ani bolesti. V zime vo februári som bola v nemocnici na 5 cm cystu ale tá po mesiaci zmizla a myslela som si že s tým zmizne aj výtok. Pár krát som mala zápal močových ciest ale aj to sa zmiernilo. Bola som stále u gynekológa kvoli výtoku. Robil mi normálne kultivácie ktoré boli negatívne. Tak som ho požiadala o bakteriálne kultivácie, pretože som si myslela že mam ureu alebo mykoplazmu. Keď prišli výsledky lekár mi povedal že je všetko negatívne a že na ten výtok si musím zvyknúť. Priateľ žiadne problémy nemá len pár krát si zvyknem všimnúť že má na spodnom prádle take fľaky ako po čírom alebo mliečnom výtoku. Chcela by som sa spýtať či je možné že mám trichomoniázu. Lenže keď mi vzorku výtoku vyšetroval aj pod mikroskopom a všetky výsledky sú negatívne ? Už som zúfalá. Bráni mi to v normálnom sexuálnom živote. Ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek negatívnym výsledkom kultivácie z pošvy občas pomôže skusmé preliečenie vaginálnymi lokálnymi antibiotikami, skúste Polygynax. Vyskúšal by som tiež LactoFeel vaginálny gél, alebo Clogin vaginálny výplach. Sú to voľnopredajné prípravky. Dôležité na podporu vaginálnej flóry je aj užívanie vaginálnych probiotík. ktoré môžu výtok zmierniť. Trichomoniáza by sa výterom z pošvy mala odhaliť, charakterizuje ju silný žltozelený výtok, ktorý má zápach po rybine a mierne pení a dá sa úspešne liečiť celkovými alebo vaginálnymi antibiotikami. Biely fľak na priateľovom spodnom prádle je s najväčšou pravdepodobnosťou prostatický sekrét.