Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,029 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • ...

    , Autor: Renatta

    Dobrý deň s manželom sme mali nechránený sex počas plodných dní keďže sa snažíme o bábätko....ms mi prišla dva dni skôr a trvala dva dni ...bolesti pod bruška mam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odsledujte si to. Pri meškaní nasledujúcej menštruácie najmenej 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Výter z pošvy

    , Autor: Tjtj

    Dobrý deň,

    tak ešte raz, chcela by som sa opýtať na výsledky výteru z pošvy, či to mám riešiť a je potrebné brať lieky, vaginálne tablety, pretože plánujeme ďalšie dieťatko. Opakovane mám zlé výtery, raz e-coli, raz kvasinky po dobraní atb, teraz takéto výsledky, viď dole. doma mám este dalacin krém a macmirror 12 tbl. Neustále používam vaginálne probiotika aj probiotické tampony elle. Už som z toho zúfala, je to neustály kolotoč.
    Výter z pošvy
    *Aeróbna kultivácia, Epitelie.....................ojedinele lactobacillus.................pozit..+
    Leukocyty - PMN.............neprítomné
    stredne masívne Streptococcus agalactiae
    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny
    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Lactobacillus sp.(vaginalis) produkujúci H2O2
    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Negatívny

    Ďakujem krásne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, všetky opísané baktérie sú bežnou súčasťou pošvy. Pošva je "špinavý" orgán, to znamená, že sa v nej vyskytujú aj baktérie, zlé aj dobré. Ak sa zmení pomer týchto baktérii, teda dôjde k porušeniu rovnováhy a vaginálnej mikroflóry a premnoženiu "zlých" baktérií, problém je na svete. Volá sa to bakteriálna vaginóza. Vplyv na to má aj konzumácia sladkého, návštevy bazénov, kúpalísk, wellness, víriviek, sáun, ... Ak nemáte žiadne ťažkosti, liečba by nebola potrebná, pri plánovaní tehotenstva je však vhodné preliečenie. Aplikovať si môžete vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne aplikovať Macmiror vaginálne globulky večer pred spaním, aspoň osem dní. Následne odporúčam realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Výter z pošvy

    , Autor: Tjtj

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať na výsledky výteru z pošvy, či to mám riešiť a je potrebné brať lieky, vaginálne tablety.
    Výter z pošvy
    *Aeróbna kultivácia, Epitelie.....................ojedinele lactobacillus.................pozit..+
    Leukocyty - PMN.............neprítomné
    stredne masívne Streptococcus agalactiae
    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny
    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Lactobacillus sp.(vaginalis) produkujúci H2O2
    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Negatívny

    Ďakujem krásne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností, či ste tehotná, ak áno, tak v ktorom týždni, či máte ťažkosti v zmysle pálenia, svrbenia, či sa jedná o výter vrámci predoperačných vyšetrení pred operačným výkonom, ... V závislosti od okolností sa potom dá objektívnejšie vyjadriť.

  • Poďakovanie a odpoveď k príspevku

    , Autor: Zlatahviezda

    34+4
    Dnes kontrola. Nakoľko som bola prepustená z nemocnice.
    Stav krčku:
    Serkláž:
    Hrdlo 1 cm, špička prsta, klenby mierne (palpačne, utz sa nerobil)
    vyplnené.Pl.voda zachovala.normotonus
    Uz:A+,P+,p.p.hlavička, NH placenta A.,mat 2. RI.a.umb:0,61, EFW 2290g
    CTG: norma
    Odporúčanie: pokračovať v kľudovom režime a liečbe.

    Liečba - magnezium 2-2-2
    Utrogestan - 1-0-1
    Salbutamol - 1-0-1
    Isoptine - 1-0-1.

    Prvé dieťa narodené 35+3 hospi v 27+3 krčok 0,7 a pravidelne kontrakcie.

    Čo poviete na tento postup pri druhom dieťati?
    Nemala by som ležať v nemocnici?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, ak máte t.č. v liečbe iba lieky v tabletkovej forme, nález neprogreduje, je stabilizovaný a výsledky vyšetrení boli vrámci možností v poriadku, nie vždy je nevyhnutná hospitalizácia. Ste už v 35. týždni tehotenstva. Nepoznám však všetky informácie, ani okolnosti, či Vám bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, okolnosti cerclage, ..., preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie pýtať sa vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.




    Áno pan doktor kortikoidy mám pichnutie od 27+1 nakoľko hrozil pôrod, keďže sa o dva týždne náhle krčok skrátil. Serklaz bola robená na základe prvého tehotenstva (7mm krčok od 27tt s kontrakciami sme vydržali do 35tt)
    Preto sa primár rozhodol neriskovať a urobiť serklaz pri druhom tehotenstve nakoľko problémy s krčkom nastali po prekonaní Covid 19. (Kašeľ, teploty a podobne) krčok sa mi skracuje od 20tt - najprv do 25mm, po serklazi 31mm, od 27tt - 22, a od 30tt - 14mm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za týchto okolností je veľká pravdepodobnosť, že aj keby sa pôrod rozbehol, novorodenec bude mať dobrú popôrodnú adaptáciu. Ste už v bežiacom 35. týždni tehotenstva. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa už nebude jednať o predčasný pôrod.

  • Dôvod ležať doma?

    , Autor: Zlatahviezda

    34+4
    Dnes kontrola. Nakoľko som bola prepustená z nemocnice.
    Stav krčku:
    Serkláž:
    Hrdlo 1 cm, špička prsta, klenby mierne (palpačne, utz sa nerobil)
    vyplnené.Pl.voda zachovala.normotonus
    Uz:A+,P+,p.p.hlavička, NH placenta A.,mat 2. RI.a.umb:0,61, EFW 2290g
    CTG: norma
    Odporúčanie: pokračovať v kľudovom režime a liečbe.

    Liečba - magnezium 2-2-2
    Utrogestan - 1-0-1
    Salbutamol - 1-0-1
    Isoptine - 1-0-1.

    Prvé dieťa narodené 35+3 hospi v 27+3 krčok 0,7 a pravidelne kontrakcie.

    Čo poviete na tento postup pri druhom dieťati?
    Nemala by som ležať v nemocnici?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte t.č. v liečbe iba lieky v tabletkovej forme, nález neprogreduje, je stabilizovaný a výsledky vyšetrení boli vrámci možností v poriadku, nie vždy je nevyhnutná hospitalizácia. Ste už v 35. týždni tehotenstva. Nepoznám však všetky informácie, ani okolnosti, či Vám bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, okolnosti cerclage, ..., preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie pýtať sa vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • vzrast/výrastok z placenty

    , Autor: KučerkaKatka

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, včera som mala 1.skríning a na ňom mi ultrazvukom bol vidieť niekde v blízkosti pupočníkovej šnúry taký malý vzrast z placenty, výrastok alebo úpon...neviem ako to nazvať... veľmi sa toho obávam, doktorka mi povedala, že to môže prasknúť a zmiznúť, alebo v horšom prípade by sa mohlo zamotať dieťatko do toho a prestať vyvíjať..ak by to asi podrástlo...Stretli ste sa už s niečím takým, alebo čo by ste mi odporučili? Moja doktorka to zatiaľ nijak nerieši. Ale mňa to veľmi znepokojuje. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem objektívne vyjadriť. Musel by som vidieť USG nález. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.