Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hpv - kondylomy

    , Autor: Peta52

    Dobrý deň, asi pred rokom mi gynekológ objavil bradavicu, ktorá vraj bola spôsobená vírusom HPV. Odstránili sme ju avšak objavila sa opäť, no tú sa mi podarilo odstrániť domácou liečbou. Chcela by som sa spýtať ako je možné dostať tieto bradavice? Mám stáleho partnera už 5r, nemyslím si, že by ma podviedol. On predo mnou nemal nikoho a ja som bola s bývalým partnerom 1r ale vždy sme používali kondómy.. Prosím vás je nejaká šanca, že som tieto bradavice mohla dostať napr. z kúpaliska, vírivky a pod? S ešte som sa chcela spýtať či by bolo vhodné spraviť si testy na hpv vírus, pretože môj gynekológ to nijak nenavrhol.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané bradavice môžu byť spôsobené jedným z typov HPV vírusu, ktorých sú stovky. Kondóm HPV infekcii účinne nezabráni. Najčastejšie sa HPV prenáša pohlavným stykom, prenos z kúpaliska, či vírivky je veľmi málo pravdepodobný. Vhodné je očkovanie proti HPV. Vyšetrenie na HPV typizáciu sa Vám môže realizovať.