Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
17,820 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Streptococcus agalactiae

    , Autor: Nykaaaa

    Dobrý deň, písala som vám že u manžela vyšiel streptococcus agalactiae, zistila som ze aj ten môj je streptococcus agalactiae, tak sa chcem teda spýtať, ako som ho mohla získať ja a ci sa mohol potom preniesť na manžela, alebo je skôr pravdepodobne ze som ho dostala ja od manžela? A aká je teda jeho pricina vzniku? Veľmi pekne Vam ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, táto baktéria sa bez klinických príznakov vyskytuje v malom množstve ako súčasť fyziologickej pošvovej flóry. Vzácnejšie sa môže nachádzať aj v horných dýchacích cestách. U dospelých jedincov s dobrým imunitným systémom sa infekcia nerozvinie. Pravdepodobnejšie je, že ho manžel dostal od Vás. Nemusíte sa však znepokojovať. Po preliečení odporúčam realizovať kúry vaginálnymi probiotikami na úpravu pošvovej mikroflóry aspoň dva trikrát ročne.

Podobné otázky

  • Infekcie a ATB v tehotenstve

    , Autor: Sivka6523

    Dobrý den, som prvorodička 27.tt, bez nijakych subjektívnych ťažkosti som šla na kontrolu na poradňu kde mi gynekologička zistila skracujúci krčok maternice (1,4cm).. bola som neodkladne hospitalizovaná v nemocnici, prísny kludovy režim, po všetkých vysetreniach mi zistili infekciu ureaplasma urealyticum a streptokok agalacitae.. okrem magneziovych infúzii,tabliet a progesteronovych čipkov na udržanie tehotenstva mi nasadili ATB Lekoklar 2x 500mg p.o. A vaginálne Macmiror 1xvecer. Chcela by som sa opýtať či sú tieto infekcie rizikové “len” z hľadiska vyvolania predčasného pôrodu alebo mozu aj aktuálne poškodiť babatko v maternici? Tiež aky máte názor na tieto ATB, sú bezpečne pre plod?
    Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, baktéria Ureaplasma urealyticum môže spôsobiť okrem pyelonefritídy (hnisavého zápalu obličky) aj uretritídu (zápal močovej rúry). U tehotných žien môže spôsobiť predčasný pôrod alebo spontánny potrat, preto je potrebné antibiotické preliečenie. Pozitivita na streptococcus agalactiae (GBS pozit.) pre plod v maternici nie je nebezpečný. Nebezpečný je v prípade nepodania antibiotík počas spontánneho pôrodu, prípadne dlhodobejšieho odtoku plodovej vody, pre jeho riziko vzniku novorodeneckej sepsy. Spomínané antibiotické preparáty môžete užívať aj počas tehotenstva. Na plod nebudú mať negatívny vplyv. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí najlepšie poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najlepšie sa Vám vedia v prípade nejasností vyjadriť.

  • Streptokok v 24tt

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, z kultivacie mi bol opäť zistený streptokok a tak ho už počas tehotenstva liečim macmirorom asi 4ty krát a vždy sa mi to aj tak do týždňa vráti, neviete čo môže byt príčinou? Môže to nejako ohroziť aj dieťa? Z príznakov mám aj mierne svrbenie a žltý výtok.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, liečba streptococcus agalactiae počas tehotenstva nemá zmysel. Preliečuje sa až po skončení šestonedelia. Ak máte pozitívny výsledok na streptokoka (GBS), od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu Vám budú podávané antibiotiká. Riziko streptokoka pre plod predstavuje novorodenecká sepsa, ktorú by mohol spôsobovať streptokok, ak by sa počas pôrodu profylakticky nepodávali antibiotiká a došlo by k rozvoju infekcie. Opakované preliečovanie antibiotickými preparátmi spôsobí len prehĺbovanie bakteriálnej vaginózy. Skúste si do pošvy aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním.

  • Macmiror v 8tt

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, zo steru mi bol zistený streptokok na ktorý mi dr dal macmiror 12ks ale som len na začiatku 8tyzdna a v letáku píšu že by sa to prvé 3mesiace brat nemalo. Aký máte nato prosím názor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte na mysli pozitivitu na Streptococcus agalactiae, nie je potrebné ho teraz liečiť. Kvôli tomu si nemusíte Macmiror aplikovať. Vedomosť o pozitivite na tohto streptokoka je potrebná hlavne pri pôrode, kedy sa podávajú antibiotiká od príjmu na pôrodnú sálu. Streptococcus agalactiae spôsobuje novorodeneckú sepsu, preto je potrebné antibiotické krytie pri pôrode v prípade pozitivity. Užívanie Macmiroru v tomto týždni by nemalo mať negatívny vplyv na tehotenstvo, vhodnejšia je však jeho aplikácia po 12. týždni tehotenstva.

  • Streptococcus agalactiae

    , Autor: Dadulina

    Dobry den, chcela by som sa opytat ake problemy sposobuje premnozenie streptococca agalactiae v posve? A ci moze sposobit aj dlhodobe palenie a svrbenie pyskov ohanbia, ich zacervenanie a opuch a ci je potrebne ho liecit Antiobiotikami alebo je aj ina moznost? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae Vám nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti a naopak môže spôsobiť aj Vami opisované ťažkosti. Na základe citlivosti sa nasadí vhodná lokálna antibiotická liečba. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Klebsiella

    , Autor: Tjtj

    Dobry den,chcela by som sa opytat,snazime sa o dieta,ale v maji mi zistili bakteriu v nose,na kt. som brala antibiotika summamed a odvtedy som mala problem s kvasinkami,nasledne v septembri mi zistili v posve ecoli,preliecili ma macmirror, vo februari znova ecoli,znova nasadeny macmirror a dva dni po dobrati lieciva nasli vo vytere klebsiella pneumoniae,streptococcus agalactiae a enterococcus faecalis.gynekolog mi nasadil antibiotika ciprofloxacin,ale ja sa bojim,ze sa z toho uz vobec nedostanem,ak budem brat este teraz znova antibiotika. Chcela by som vediet aj iny nazor,ci je mozne sa vyhnut antibiotikam, a ci by mi pomohli lactobacily ako gynimum,gyntima popripade znova macmirror alebo ine vaginalne tablety?Na klebsiellu a enterococcus sa mi vyraba autovakcina. Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, určite po opakovanom preliečení antibiotikami odporúčam realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, aspoň 10 dní. Vaginálne probiotiká si viete zavádzať aj počas antibiotickej liečby, ak ste dostali antibiotiká v tabletkovej forme. Opakovaným užívaním antibiotík došlo k porušeniu vaginálnej mikroflóry, takže infekcii sa v pošve darí.