Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Clotrimazol AL 100

    , Autor: Mimi6

    Dobrý neskorý večer,
    chcem sa opýtať, po telef. konzultácii a spomenutí gynek. príznakov ( pálenie, svrbenie a bolesť =asi mykóza) mi gynekológ predpísal liečivo Clotrimazol AL100,. Problém je vtom, že som momentálne v 8 týždni tehotenstva a v pribal. letáku ho nedoporučujú v I. trimestri. Nemám sa obávať, že by tbl. mohli poškodiť plod?? Ďakujem za odpoveď.

    S pozdravom Michaela

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyhnúť sa užívaniu lieku u v 1. trimestri tehotenstva je iba ako preventívne opatrenie. Nepoznám dôvod, prečo by sa preparát nemohol aplikovať.

Podobné otázky

  • Lieky v 28tt

    , Autor: 1Radana3

    Dobrý deň, rada by som sa poradila ci je kombinácia tabletiek Clotrimazol AL 100 a krému candibene bezpečná v 28tt. Môj lekár má momentálne dovolenku a tak som narýchlo vyhľadala pomoc u druhého doktora nakoľko už týždeň pociťujem rezanie, svrbenie opuch a začervenanie v dolných partiách. Pan doktor bol veľmi zlatý a ochotný pomôcť ale lieky mi predpísal len na základe opisu môjho problému bez vyšetrenia vzhľadom na situáciu. Som prvorodicka a tak mám trochu obavy ci to nemôže uškodiť dieťatku. Po každej aplikácií pociťujem miestami totiž vystúpenie a tvrdnutie bruška. A tiež cítim mierny tlak v podbrušku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané preparáty si aplikovať môžete. Po doužívaní si môžete urobiť kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré obnovia prirodzenú vaginálnu mikroflóru. Pri pretrvávaní ťažkostí ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie

    , Autor: Mária03

    Dobrý deň pán doktor, gynekológ mi na kvasinky predpísal clotrimazol AL 100 na 6 dní, ja som si dokúpila candibene krém na vulvu. Lieky aplikujem tretiu noc, začala som mierne krvácať, resp.zvyšky lieku, ktoré vylučujem sú zafarbené doružova. Pálenie, ktoré som pociťovala pred liečbou, pociťujem stále. Mám dlhodobé opakované pálenie a výtoky, preliečena som bola už xy antibiotikami (per os,lokálne), ale problémy mám stále. Momentálne užívam Utrogestan (1.dávka pred mesiacom 10 dni 3x vaginalne, túto druhú dávku už per os- šiesty deň kvôli endometrióze). Mám v aplikovaní clotrimazolu a utrogestanu, keď mierne krvácam pokračovať naďalej? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ružový výtok môže byť spôsobený Clotrimazolom, nemusí sa vôbec jednať o špinenie. Ak sa Vám však spustí menštruácia, prerušte liečbu. Odporúčam užívať v pravidelných intervaloch vaginálne probiotiká, ktoré napomôžu obnoviť vaginálnu mikroflóru, ktorá sa opakovanými preliečeniami porušila.

  • Bolesť v ľavej slabine

    , Autor: Tinka21

    Dobrý deň,
    Mala som problém s pálením v pošve (zrejme kvôli atb, ktoré som predtým doužívala), kvôli situácii s covidom ma doktorka vybavila len cez telefón a predpísala mi clotrimazol al 100. Na to sa ozvali bolesti v ľavom chrbte, ktoré prestupujú do slabiny na ľavej strane. Často kvôli tej bolesti nemôžem spať. Čím to môže byť spôsobené? Resp. O čo môže ísť? Ide víkend a pani doktorke sa budem môcť ozvať až za niekoľko dní. A ešte by ma zaujímalo či musí byť v mojom prípade preliečený aj partner (prípadne akými liekmi, lokálnymi masťami), nemá príznaky a hneď ako sa mi ozvali symptómy sme si dali pauzu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na potvrdenie pôvodcu infekcie je nutné realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Čo sa týka bolestí vyžarujúcich z chrbta, príčin môže byť viacero, napríklad aj obličková kolika alebo zápal väzov maternice po prestupe infekcie z pošvy. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ružový výtok, mykóza

    , Autor: Mariana1

    Dobrý deň. Mám 19 rokov. Približne pred dvomi mesiacmi som prestriedala sexuálnych partnerov v pomerne krátkej dobe. Momentálne udržujem vzťah s jedným z nich. Po menštruácii mi začali problémy tam dolu... Jemné svrbenie. Nikdy som nemala nijaké problémy... Nebrala som to na ťažkú váhu pretože jeden deň som to cítila druhý nie. Dávala som to za vinu nepohodlnému spodnému prádlu. Avšak svrbenie stúpalo na intenzite, dokonca pribudlo začervenanie a neskôr opuch. Výtok som mala bezfarebný, bez zápachu... Pálenie pri močení. Už som sa zľakla a začala to riešiť. Najskôr som si kúpila cansten krém. Po ňom sa to zlepšilo a následne zhoršilo. Cítila som podráždenie a prestala ho používať. Kamarátka mi odporučila beliema mydlo a krém. Zabralo, pomohlo. Už som nemala problémy. Avšak po ďalšej menštruácii som opäť pocítila svrbenie. Je to slabšie ako predtým no predsa sa to vrátilo. Lekárnička mi odporučila clotrimazol al 100. Aby som sa preliecila zvnútra. Po 4 tablete som ráno spozorovala ružový hrudkovity výtok. Bez zápachu. Zľakla som sa či nie som alergická alebo či mi to nejak neposkodilo vnútro. No podľa letacika som mala dobrat všetky tablety. Dala som si teda 5tu a ráno som mala už ako pred tým belasý práškovytý výtok z rozpustenej tablety. Mám pred sebou poslednú, problémy mi už prešli (ale myslím že nie uplne) ale obávam sa že to môže byť niečo vážnejšie. Chcem navštíviť lekára ale momentálne prestupujem a nová doktorka ma môže vziať až od novembra. Tieto problémy som riesila sama pretože som nechcela ísť k pôvodnému lekárovi. Za všetky rady vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o vaginózu, teda porušeniu prirodzenej vaginálnej mikroflóry. Po liečbe Clotrimazolom si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, následne odporúčam kúru vaginálnymi probiotikami, ktorú si bude vhodné realizovať pravidelne.

  • Clotrimazol AL100

    , Autor: sedmiska

    Dobry den,chcela by som sa opýtať či je možné užiť vag.tabletku Clotrimazol AL 100 v 38.tyzdni tehotenstva ,nemôže to bábätku nejako ublizit?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané vaginálne tablety môžete užívať v 38. týždni tehotenstva, zavádzajte si ich ale radšej bez aplikátora. Plodu liek neublíži.