Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Štítna žľaza

    , Autor: Amis96

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, som tehotná 12+1tt. V 11+5tt mi brali krv, zistili mi zvýšené protilátky proti štítnej žľaze. Doteraz som nemala nijaké problémy, ani nemám nejaké príznaky. Ku endokrinológovi som ešte len objednaná. Myslíte, že tieto problémy boli už pred tehotenstvom a nesúvisia s ním alebo to môže byť práve ním?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možné je jedno aj druhé. Je to však skôr otázka na endokrinológa. Absolvujte endokrinologické vyšetrenie podľa objednania a postupujte podľa odporúčaní endokrinológa.

Podobné otázky

  • PMS či menopauza

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň pán doktor, po vakcíne proti covidu som si na sebe všimla hormonálne zmeny. Mám 37 rokov. Vždy sa týždeň pred menzesom začnem potiť, objavujú sa u mňa návaly tepla. Pred vakcínou som sa nepotila vôbec, možno počas športu a v čase horúčav. Počas menzesu sa v noci spotím tak, že mám mokré pyžamo, búši mi srdce a mám mierne závraty a úzkosti najmä v noci. Menzes je presný ako hodinky. Začínam sa obávať, či to u mňa nespôsobilo skorú menopauzu. Čo s tým? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pravidelnú menštruáciu, o menopauzu sa určite nejedná. Príčin nočného potenia môže byť viacero, od hormonálnych výkyvov, užívaných liekov, či ochorenia (cukrovka, štítna žľaza, akútne infekčné ochorenie, vysoký krvný tlak, ...). Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Placenta acreta

    , Autor: Bibulinka

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať mám za sebou dva potraty v 10 tt cca a jeden predčasný pôrod v 22t bábo nezachranili. Mám v poriadku genetické testy infektokogiu aj hematologiu. Ešte ma čaká laparoskopicke vyšetrenie maternice a vaječníkov, a vyšetrenie syndrómu lepivych doštičiek, a aj štítna žľaza je v poriadku.. s posledného pôrodu výsledky histologie zistili že som mala placentu acretu a že by sa to stalo aj tak. Je možné že aj tie dva potraty predtým spôsobilo niečo také. Lebo ja už fakt neviem kde je problém. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, porucha placentácie môže mať negatívny vplyv na tehotenstvo, takto sa však nedá jednoznačne potvrdiť ani vylúčiť príčinu. Je vhodné ešte doplniť spomínané vyšetrenia.

  • Štítna žľaza

    , Autor: bubyy

    Dobrý deň som tehotná v 17 týždni. Z krvi mi zistili že mám problém so štítnou žľazou vraj normálna hodnota je do 4 a ja mám 13,5. Na lístku do Endokrinologickej ambulancie mám napísané Z35.8 Dohľad nad inou rizikovou graviditou. Chcela by som vedieť čo to znamená či budem na rizikovom alebo ako A aké by som mohla mať problémy v tehotenstve so šž či je to veľmi zle alebo čo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každému pacientovi sa musí priradiť nejaká diagnóza. Obvodní gynekológovia používajú túto diagnózu štandardne, ak sa tehotná pacientka na niečo lieči, alebo je sledovaná v nejakej odbornej ambulancii, alebo je do odbornej ambulancie odosielaná. Môžete byť kľudná. Absolvujte odporúčané endokrinologické vyšetrenie, s najväčšou pravdepodobnosťou budete užívať lieky, ale o tom však na základe odborného vyšetrenia rozhodne endokrinológ.

  • nefunkcne vajecniky

    , Autor: lucia6666

    Dobry den. Bola som na gynekologickom vysetreni s tym, ze mi uz 25.den meskala menstruacia. Myslela som si, ze to bude s HAK, ktoru som vysadila. Ked mi robil doktor sono povedal mi ze ja menstruaciu ani nedostanem, lebo mam nefunkcne vajecniky.Povedal mi ze keby mi ten menzes chybal on mi moze nasadit znovu HAK, ale zase by to bolo len umelou formou alebo by mi musel pichnut 2 vyvolavacie inekcie, ale pokial mi menstruacia nechyba, za mam zanim prist ked budem chciet byt tehotna potom to zacneme riesit. Ja neviem podla mna nieje celkom normalne, aby zena nedostavala menstruaciu ved mam este len 22 rokov.Neexistuju nato nejake lieky aby zacali znovu pracovat? Dieta este nechceme, ale chcem aby mi menstruacia chodila normalne ako ma bez antikoncepcie ani s vyvolavacimi inekciami. Moze mat s tymto problemom suvis aj stitna zlaza? Lebo som bola na endokrinologickom vysetreni a tam mi pani doktorka diagnostikovala strumu. este cakam na vysleky z krvi.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    akékoľvek endokrinologické ochorenie samozrejme na iné hormonálne fukcie vplýva
    čiže i vaša štítna žlaza môže v danej veci súvisieť
    vysvetlenie vášho lekára je však reálne, existujú situácioe, kedy sa vaječníky po vysadení HAKL takto správajú,avšak zatiaľ by som ešte vyčkala , po vysadení treba istý čas počkať, niekedy to môže byť i rok, kedy sa fuknckie vaječníkov plne obnovia ,
    ale áno tč. pokiaľôvám nepichne vyvolávaciu injekciu , je možné , že menses mať nebudete.
    Doporučujem vámešte nejaký čas vyčkať
    S pozdravom

  • stitna zlaza

    , Autor: paula01

    Dobry den prosim vas chcem sa opytat ci moze nedostatok progesteronu suvisiet s poruchou stitnej zl. A ak ana moze liecenie stitnej z. Zaroven napravit progesteron? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    poruchy štítnej žlazy môžu súvisieť so zmenami cyklu a narušením hormonálnych hladín.Liečba môže pomôcť.
    S pozdravom