Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výsledky z histologie

    , Autor: Amalka1234

    Pekný deň prajem pan doktor.
    Môžem poprosiť o vysvetlenie výsledkov z výsledkov z kyretaze?
    Makropopis: hnedé fragmenty tkaniva
    Kompletne spracovaný materiál (útržky tkaniva)
    -včasné sekrecne korporalne endometrium bez hyperplazie a atypii
    -útržky endocervikalnej sliznice
    -krvné koagula, hlien

    Zaver
    Topológia mkch0
    Morfológia mkch0 mkch10 N85. 9
    Topologia klasifikácia

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky histológie sú v poriadku. Keďže ale nepoznám žiadne bližšie okolnosti realizácie zákroku, bližšie sa Vám objektívne vyjadriť neviem.

Podobné otázky

  • Konizacia

    , Autor: Renii

    Dobrý deň pán doktor, chcem Vás požiadať o Vás názor k výsledkom z histologie. Momentálne som po konizacii+frakc.kyretaži,ktorá sa robila pre nepriaznivé výsledky z LBC ,ktoré boli ASC-H nemožno vylúčiť Hsil,pozit. HPV 16,pozit expresia p16 a Ki67.
    Aktuálne výsledky z histologie :
    Konizat capika -ektropium s okrskami skvamoznej metaplazie epitelu endocervikalneho kanála s dysplastickymi zmenami stredného až ťažkého stupňa (cin3).Dosahujú tesne k proximalnemu chir.okraju
    Endocervix-ojedinele drobné útržky endocervik.sliznice bez dysplastickych zmien epitelu a časti endometria ako nižšie.
    Endometrium-vo včasnej fáze sekrečnej zodpovedá dnu MC a ojedinele fragmenty dlaždicoveho epitelu.

    Pán doktor je vhodné a odporúčate očkovanie HPV?
    Ako hodnotíte prosím výsledky histologie? Je nutný ďalší zákrok ? A ako odporúčate vo veci otehotnenia ?

    Veľmi pekne ďakujem za Váš čas

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti HPV je vhodné vždy, takže to určite odporúčam aj za daných okolností. Ak sú resekčné okraje negatívne, teda zmenené bunky sú odstránené úplne a rez sa viedol v zdravom tkanive, nie je potrebná ďalšia operačná liečba. Zo záveru histológie "dosahujú tesne k proximálnemu okraju" mi nie je úplne jasné, či je chirurgický okraj konizátu "čistý". Určite je však minimálne vhodné onkocytologické vyšetrenie skontrolovať o 6 mesiacov. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • histologia

    , Autor: simik1903

    Dobrý deň pan doktor,
    ja som skoro tri tyzdne po kyretazi a dnes mi prisli vysledky z histologie.
    Mohol by ste mi prosim objasniť,čo znamenaju?
    V kyrete z dutinymaternice mikrofragmenty decidualizovaného endometria a hydropicky degenerované avaskulárne choriove klky s oplošteným atrofickým trofoblastom, bez citesterien a trofoblastických inklúzií, fokálne s incipientnou fibrózou.


    Po kyretázi mi zostali určité pozostatky v maternici, ale pan doktor to nazval tekutinou, čo by sa vlastne malo vyplaviť spolu s menštruáciou. Ja som však vela čitala aj o mole. Neznamená moje tehotenstvo molu? Nehrozí mi rakovina alebo niečo podobné, keď mi naďalej nechá zvyšky v maternici? Pichol mi aj pár injekcíí minulý týžden na vypudenie toho, čo tam zostalo, ale mám len hnedé špinenie a občas hrudky. No vlastne už ani to. Tvrdil, že zatial ma ta opatovné čistenie nepošle.
    Bude mi sledovať hcg hormon, dnes mi brali krv. Zevraj ak klesá, tak to bude v poriadku.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa o molu nejedná. Samozrejme, aj po výkone zostane v maternici nejaké množstvo krvných zrazenín a sliznice, ktorá by sa však mala z dutiny maternice vyplaviť. Predpokladám, že Vám bol podaný Methergin na stiahnutie maternice a prípadné vypudenie jej obsahu. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade nejasností alebo ťažkostí kontaktujte.

  • Konizacia krčka

    , Autor: Gabriella11141

    Dobrý deň prajem pán doktor. Rada by som sa s Vami poradila ako odborníkom. Mám 32rokov, za celý život mám len jedného partnera a rovnako aj partner len mňa. V 20rokoch som bola ockovana vakcínou Silgard, avšak i tak to nejak vo mne driemalo a už mi bola potvrdená ťažká dysplazia cin II, na odporúčanie som podstúpila 17.3 konizaciu krčka maternice. Ešte je to len 5dni po konizacii, ešte cítim bolesť brucha a krvacam slabo, čo je asi normálne. Lekárka mi však odporúčala po zákroku očkovať sa Gardasilom ma to prosím význam už v mojom veku? Resp pravdepodobne som vírus dostala od môjho manžela je možné že i po konizacii (výsledky z histologie ešte nemám) ak vybrali všetko "zle" môžem znova od manžela dostať vírus?
    Vopred Ďakujem za odpoveď.
    Zostávam s pozdravom, Gabriela.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štvorvalentná vakcína Silgard chráni pacientku pred najčastejšími štyrmi typmi HPV a to 6, 11, 16 a 18. Proti týmto typom máte vytvorenú imunitu, ak ste boli očkovaná úplnou schémou (3. dávky), nie iba jednou dávkou. Gardasil je deväťvalentná vakcína, ktorá chráni až proti deviatim najviac rizikovým typom HPV. Môžete, ale nemusíte, sa nechať preočkovať Gardasilom. Vhodné je vyčkať výsledky histopatologického vyšetrenie, či sú resekčné okraje konizátu čisté, teda či sa odstránili všetky zmenené bunky. Treba tiež povedať, že príčin zmeny buniek môže byť viacero, nemusí to byť iba výlučne HPV, je to však málo pravdepodobné. Na základe opisu mi nie je jasné, či u Vás bol realizovaný výter z krčka na HPV a s akým výsledkom, nepoznám ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. HPV sa dá samozrejme vyšetriť aj u muža.

  • Škaredý vytok

    , Autor: Ona

    Dobrý deň.
    Prosím Vás o radu.
    Už asi 3 mesiace ma trápi strašný vodnaty výtok žltej farby. Musím nosiť vložku, lebo výtok ma úplné zalieva aj počas noci. Bola som na gynekologickom vyšetrení, brali mi výter na kultivaciu. Doktor mi zmeral PH v pošve, ktoré som mala strašne vysoké 7 a predpisal mi na vkladanie Entizol, že podľa neho to bude bakterialna vaginoza. O 5 dní mi volal, že kultivacia bola v poriadku a Entizol už užívať nemusím. Bakterialna vaginoza sa nepotvrdila. Vytok mi stále neprešiel. Keďže môj lekár nastupoval na dovolenku, kázal mi prísť o týždeň a že sa na to pozrieme. Vytok mi medzitým zmenil farbu na taký ružový, akoby s krvou. Mala som 10 dni pred menzesom, tak som si myslela, že asi dostanem menzes skôr.
    Po ďalšej návšteve gynekológa ma poslal ihneď na kyretáž, strašne som sa zľakla, že mám sliznicu 16mm a ten výtok s krvou je škaredý. Nastrasil ma, že to môže byť rakovina endometria.
    Po prijatí v nemocnici mi robili vnútorné sono a povedali mi, že na sliznici mám 2 polypy a na vaječníku cystu alebo tumor. Čudovala som sa, lebo môj gynekolog mi to nikdy nespomenul.
    Následne mi spravili kyretáž a mám čakať na vysledky z histologie.
    Asi tri dni po kyrete sa mi vytok opäť vrátil, už som zúfalá z toho. Je úplne žltý, vodnaty a je ho hojne veľa.Zapach necítim, možno niekedy taký hnilobny, nie moc.
    Teraz som po vykone 5 deň a stále ma pobolieva spodok brucha, hlavne večer.
    Je to normálne? Nekrvacam, len ten vytok sa mi vrátil a cítim od spodu svrbenie, akoby zvnútra, ktoré som pred zakrokom nemala.
    Mám 45 rokov a jedno dieťa.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je vhodné vyčkať na výsledky histológie. Špinenie sa po výkone môže vyskytovať do týždňa. Bolesti v podbrušku sa môžu vyskytovať, najčastejšie však trvajú iba pár dní po výkone. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí so svrbením navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Lutenyl

    , Autor: iva67

    Dobry vecer, po kyretazi z dovodu dvojtyzdnoveho krvacania, mi lekar nasadil Lutenyl, na upravu cyklu, po ktorom som som dostala velmi silnu a bolestivu menstruaciu, trva to 4 dni, a mam pocit, ako keby to krvacanie a bolesti ani nemali prestat..je to normalne, mam pockat, alebo mam ist k lekarovi? Dost sa bojim, aby som znovu nemusela ist na kyretaz. Vysledky z histologie som mala normalne, diagnoza N92.1. Velmi pekne dakujem za skoru odpoved..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po Lutenyle sa môže objaviť veľmi silné krvácanie , počkajte ešte 3 dni ak krvácanie a bolesti neustanú navštívte lekára.