Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,025 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Hrádza

    , Autor: Mária03

    Dobrý deň pán doktor. Po pol roku sme mali s priateľom styk. Mne sa opäť, ako po minulé razy zošúchala sliznica na hrádzi, resp.ten vstup do pošvy, tá kožtička, nekrváca to, ale je vrchná vrstva zošuchaná, navyše som ešte dostala menzes, je to citlivé. Aj v pošve diskomfort. Čo na tú hrádzu, prosim Vás? Chcem poznamenať, že dlhodobo vkladám vag.probiotiká Gynophillus, pretože už som využívala všetky možné lieky cez antibiotika, antimykotiká na opakované pálenie, svrbeni, výtok, preto aj taká dlhá absencia styku. Lebo stále čosi. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po zhojení môžete vyskúšať rôzne lubrikačné gély, či krémy, prípadne využívať metódy na zvlhčenie pošvy.

Podobné otázky

  • Štípanie hrádze

    , Autor: kristina-6

    Dobrý deň, chcem sa opýtať dlhšie trpím problémom že ma štipe hrádza a mávam na nej malé trhlinky. S priateľom používame dostatok lubrikantu keďže pri používaní antikoncepcie trpim suchosťou. Stalo sa mi že som si len pri cvičení rýchlejšie čupla a zacítila stipanie. Viete mi poradiť či sa to dá nejako liečiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o infekciu alebo kožné ochorenie. Takto sa Vám však bližšie objektívne vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Užívanie Anopyrin

    , Autor: Zuzna

    Dobrý deň. Už pred tehotenstvom som užívala 1x 100mg Anopyrin denne kôli cievnemu ochoreniu. Mám periférne ochorenie ciev. Môj gynekológ mi to doporučil užívať aj počas tehotenstva. Som už 39 týždeň a stále ho užívam. Prosím vás nemôže to spôsobiť komplikácie pri pôrode? Alebo ho mam radšej vysadiť? Môj doktor sa k tomu nevyjadril. Je s ním dosť ťažká komunikácia a teraz ma dovolenku. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je nutné okamžite vysadiť Anopyrin a nahradiť ho aplikáciou nízkomolekulárneho heparínu! Anopyrin sa užíva najneskôr do 36. týždňa tehotenstva, väčšinou však do 34. týždňa tehotenstva, kedy ak je potrebné pokračovať v liečbe riedenia krvi, Anopyrin sa nahrádza injekciami nízkomolekulárneho heparínu. Predpokladám, že ste v sledovaní hematológa, či angiológa, ak máte nasadenú liečbu na riedenie krvi pre cievne ochorenie, takže je potrebná čo najskoršia kontrola. V 39. týždni tehotenstva by ste mali už mať realizované tehotenské poradne v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Bolesť

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň,

    chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Miesto medzi vagínou a análnym otvorom (hrádza? ak sa to správne tak volá) mám bolestivé a citlivé na dotyk. Koža v tých miestach je ako keby nadbytok. Je zhrčená - nahromadená, neviem ako by som to správne opísala. Pri chôdzi a sedení ma to nebolí. Nemám tam žiadne hrčky s hnisom a ani nič podobné. Keď kožu chytím, pod ňou necítim nič. Ak mám pár dní bez pohlavného styku, tak miesto sa akoby "upokojí". Môže to súvisieť s tým? Pri pohlavnom styku ma to nebolí, nemám ani nepríjemný pocit, vlhká som dosť, až nadmieru.

    O aký problém môže ísť?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto je sa veľmi ťažké objektívne vyjadriť. Môže sa jednať o mechanické podráždenie, ktoré sa prejaví až pár dní po styku. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvacanie

    , Autor: Katka 23

    Dobry vecer prajem , chcela by som Vas poprosit. Mam dobru kamaratku , ma 40 rokov , od mladosti ma hormonalny problem , nedostane menstruaciu bez antikoncepcie. V 17 rokov dostala prvy krat aj posledny , odvtedy uziva antikoncepciu. Oznamili jej , ze antikoncepcia ma 3 fazovu , jej nahradza vajecniky abude mat problem z otehotnenim. 23 rokov uziva antikoncepciu , menstruaciu ma tak 3 dni. Len stalo sa jej , ze cely mesiac oktober krvacala- spinila , jej gynekologicka , bola PN a ona nesla zastupujucej , pockala si na svoju. Samozrejme , ze urobila chybu. Krvacala- spinila cely mesiac oktober , potom sa to samo zastavilo a na druhy mesiac november dostala uz normalne menstruaciu. Ku svoje gynekologicke sa dostala az teraz v decembri. Bola vysetrena a gynekologicka povedala , ze je v poriadku. Medzi recou jej ale povedala , ze to mohlo byt z viacerych dovodov prechladnutie , tehotenstvo... Prosim Vas , je mozne , ked ma hormonalne problemy a uziva antikoncepciu , uz dlhe roky aby zostala tehotna ?
    Dakujem Vam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo málo pravdepodobné. Obvodný gynekológ vie jednoznačne vylúčiť tehotenstvo odberom krvi na beta HCG.

  • histológia

    , Autor: Mgr.

    Dobry den, absolvovala som hysteroskópiu (13.7.) kvoli susp. polyp endometria. Bolo mi robené: I., curr. canalis cerv. uteri, II., curr. cavi uteri.
    V hist. závere stojí: I., vlocky hlienu, krvné koagulá, fragmenty primerane histologicky konfigurovanej endocervikálnej sliznice.
    II., fragmenty endometriálneho korpusového polypu bez atypií; fragmenty cervikálnej sliznice s prejavmi vcasnej i vyzrievajúcej skvamóznej metaplázie, bez prejavov SIL / dysplázie.
    Prosím Vás, co to znamená? Najviac ma znepokojuje tá "skvamózna metaplázia" - je to uz predrakovinovy stav, mám sa obávat? Samozrejme s nálezom pojdem k obv. gynekológovi, ale dost som vystrasená z tej metaplázie. Dakujem Vám za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa popisu histológie bol polyp odstránený, skvamózna metaplázia je prirodzený proces nahrádzania dlaždicového epitelu cylindrickými bunkami na krčku maternice. Ak sa nejedná o dyspláziu a nie sú prítomné SIL prejavy, je to v poriadku. Nejedná sa o "predrakovinový" stav. Vystrašená byť nemusíte.