Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rybí olej

    , Autor: Nikoleta999

    Dobrý deň pán doktor,
    prosila by som Vás o radu. Na konci 5tt som masívne krvácala pre hematom 4x2 cm pod plodom a bola som preto hospitalizovaná aj v nemocnici.
    Momentálne som v 10tt a hematom sa raz zmenší a potom zase zväčší. Dnes som bola na kontrole a opäť sa zmenšil na 1,70x0,94, zaradila som však do stravy pohánkovú kašu, na spevnenie ciev, nakoľko môj gynekológ mi povedal, že mi musí stále praskať cievka do hematomu, preto sa niekedy zväčší...
    ale užívam aj rybí olej prírodný, ktorý ma takéto zloženie jedna polievková lyžica Obsahuje EPA: 874mg, DHA: 598mg, ALA: 368mg minimálny celkový obsah omega-3 je 1840mg
    Užívam každý druhy deň ale nie polievkovú ale čajovú lyžičku, pretože som čítala, že rybí olej je dobrý už na vzniknuté krvné zrazeniny.
    Dnes som sa však pýtala na to svojho gynekológa a dosť váhal a povedal mi, že by som si radšej mala kúpiť vitamíny pre tehotné, kde omega 3 už sú.
    Užívam femibion 1 a viem, že vo femibion2 tieto omega 3 už sú, ale neviem, či dostatočné množstvo.
    Preto moja otázka znie, či môžem pokojne aj naďalej užívať tento prírodný rybí olej, bez toho aby som ublížila bábätku, nakoľko viem, že ani s vitamínom A by som to nemala preháňať a aj napriek tomu, že som len v 10tt a ak áno, akú dávku odporúčate ?
    A či mi viete povedať, keď prejdem na Femibion 2, či taktiež môžem k tomu pridať ešte tento prírodny olej a tiež akú dávku... Alebo to už bude vysoká dávka ?
    Alebo ho úplne vysadiť ? Ešte spomeniem, že užívam Utrogestan 1-0-1 a Dicynone už iba 1denne, tak či tento liek nemôže mať nejaké kontraindikácie so spomínaním rybím olejom.
    Chcela by som naozaj spraviť všetko preto, aby ten hematom už z môjho tela sa vyplavil a neohrozoval bábätko, nakoľko som ešte aj po IVF a mám strach.
    Ďakujem krásne a želám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či krvácanie do 16. týždňa súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka užívania vitamínov, minerálov, ... všetkého veľa škodí a netreba to preháňať. Ak sa rozhodnete užívať Femibion, myslím si, že nemusíte užívať samostatne rybí olej. Jedná sa však o doplnok výživy, takže ho môžete kombinovať s užívanými liekmi. Na podporu ciev je vhodný Ascorutin v dávke 3x1 tbl.