Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykóza?

    , Autor: Miška_1109

    Dobrý deň, pár dní mám taký krémový hustý výtok, sem tam cítim nejaké podráždenie, bola som na vyšetrení a všetko že je okay len že mám mierne zvýšené ph (5.0 mám dojem) . Poslednou dobou som jedla veľa sladkého zo stresu. Môže to spôsobovať nejaký diskomfort s hustým výtokom alebo sa jedná o mykózu? Lekár mi odporučil zakúpiť si Fermalac. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, konzumácia sladkého zlepšuje podmienky pre rozvoj mykotického ochorenia. Pošva však aj za normálnych okolností produkuje sekrét, ten však žene nerobí ťažkosti. Ak boli výsledky negatívne, nemusí sa u Vás jednať priamo o mykózu, ale nevylučujem rozvoj vaginózy. Môžete si skúsiť realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a veľmi vhodná je aplikácia vaginálnych probiotík v pravidelných kúrach, ako Vám aj bolo doporučené.

Podobné otázky

  • E coli

    , Autor: Radoslava363

    Dobrý deň prajem, koncom mája mi bola robená kyretáž pre missed ab. Mesiac na to, po normálnej menštruácií som mala ružovkastý krvavý výtok a silné svrbenie a pálenie pošvy. Nález: staphylococcus epidermidis, Escherichia coli (masivne). Citlivé: ampicilín, cefalotin, gentamicin, nitrofuarantion, trimetoprim a sulfonamid, ampicilin a sulbaktam, ciprofloxacin, chloramfenikol, tetracyklin. Velmi tomu nerozumiem, co to znamena. Nebolo mo to vysvetlene, kedze som bola len na pohotovosti a vysledky mi len dali papierovo. Vybrala som macmiror a beriem probiotika vaginalne. Okrem toho mam v posve biele fliaciky, tie som uz skor spozorovala a teraz mi aj praskol asi lebo jeden je fialovy. Moze to byt mykoza? Alebo je to nieco horsie, zlakla som sa ci nejde o vaginalny herpes ale podla obrazkov to tak nevyzera. Je to skor ako biely povalak fliacik. Vytok mam uz normalny, svrbenie ustupilo. Na flaky si davam canesten krem. Ďakujem za vysvetlenie a pomoc pri moznostiach dalsej diagnostiky a liecby. S pozdravom. Radka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poľa výsledku citlivosti z kultivačného vyšetrenia ste si aplikovali vhodnú liečbu, Macmiror by teda mal byť účinný. Aplikáciou vaginálnych probiotík ste si tiež určite pomohli. Čo sa týka spomínaného fliačika, bez videnia nálezu sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o candidózu. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí o čo sa jedná a stanoví ďalší postup.

  • Opakujúci sa problém

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň prajem. Som v 27tyzdni, môj gynekológ má stále dovolenku a potebujem poradiť. Z vyteru mi bol už skôr zistený nález candida a pri ďalšom bol potvrdený aj streptokok, po obidvoch nálezoch mi bolo odporúčané vkladat macmiror 500, následne probiotiká. Svrbenie a pálenie prišlo až neskôr, najskôr to bol vytok. Pred dvoma dňami som si v lekárni kúpila canesten 1vag tabletu, cítim zlepšenie ale úplne to nevymizlo. Vytok prešiel z bieleho hrudkoviteho na zltobiely a svrbenie a pálenie je len občasne. Myslite že mám narušenú posvovu flóru z macmiroru alebo sa znovu opakuje mykóza? Dodržiavam hygienu, nosím bavlnené, nejem sladké. Po obdobi vkladania macmiror a užívania probiotík, kedy sa už situácia zlepšila sme mali s partnerom styk, následne sa to zhoršilo a tiež pociťoval svrbenie pár dni.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o bakteriálnu vaginózu z narušenia vaginálnej mikroflóry. Odporúčam dlhodobejšiu, aspoň desaťdňovú, kúru vaginálnymi probiotikami. Odsledujte si to. Partner môže používať Canesten krém, vy si môžete raz za čas aplikovať Canesten vaginálne tablety.

  • Gynekologicke problemy

    , Autor: Mamimima

    Dobry den prajem,
    Prosim Vas o radu. V aprili som bola preliecena polygynaxom (crevne bakterie). V maji sa mi objavila mykoza (mozno aj z danych antibiotik?nepamatam si problemy s mykozou). U doktora som dostala predpis na clotrimazol 6xtabletka lokalne a krem clotrimazol. Vsetko spolu naraz, tak som plchopila, ze 6 dni. Kedze som pocitovala este trochu palenie, tak krem som uzivala 10 dni. Na 11 den som volala p. setricke, ze mam stale pocit palenia. Podla sestricky som ale bola preliecena, tak ze mozno je to nejaka alergicka reakcia a odporucila mi vitamin C a zavolat az o tyzden, ak to neprejde. V lekarni som si kupila candivac a vecer som si vsimla ze okolie dolu a trochu vnutri co vidiet je este zacervenane, takze asi odtial palenie. Vsimla som si aj trochu biely hrudovity vytok. Od druheho liecenia abstinujem. Na druhy den som vsak dostala menzes, takze navstevu u lekara musim na par dni tak ci tak odlozit. Co by ste mi prosim poradili ako nazor ineho odbornika? Moze to byt nedostatocne preliecena mykoza? Mozem skusit nejaky volnopredajny canesten lokalny tablety po menzes? Ku clotrimazolu som sa na 13sty den vratila, v pribalovom letaku sa uvadza ze sa ma dlhsie pouzivat, mozem uzivat alebo si skor privodim rezistenciu? Som 8 mesiacov po porode a este trochu kojim. Dakujem vopred velmi pekne za akukolvek radu. Ostavam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, časté užívania antibiotík môže spôsobiť bakteriálnu vaginózu. Vhodné je pravidelné užívanie vaginálnych probiotík v kúrach, ktoré napomôžu obnoviť vaginálnu mikroflóru. Počas menštruácie nemá zmysel aplikovať čokoľvek do pošvy, Canesten krém si môžete aplikovať tiež.

  • Narusene vaginalne prostredie

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň prajem, píšem Vám ohľadom môjho často sa opakujúceho problému. Akonáhle zjem väčšie množstvo cukru, ihneď sa objaví svrbenie, pálenie a opuch, no výtok žiaden, iba biely povlak. Obzvlášť ma trápi ten opuch, pri vkladani tabliet cítim že cely vstup je taky zuzeny, je to tvrde, vystupujúce, ťažko priechodné. Ako prvé som si nasadila jednorazový krém gynazol vnútorne, plus lokálne som pridala fungicidin, no svrbenie, opuch a biely povlak stale pretrvávajú, tak teraz na štvrtý deň som začala vkladať probiotiká gynimun. Samozrejme som výrazne obmedzila cukor a dodrziavam všetky opatrenia. Mam pokračovať v užívaní probiotík alebo je nutné opakované antimykoticke preliecenie, resp.moze to byť niečo iné ako mykóza? Zrejme mam narušené vaginálne prostredie, ako by som ho mohla znova obnoviť, aby už nedochádzalo k premnoženiu kvasiniek? Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa u Vás jedná o candidózu. Skúste obmedziť sladké, aplikute si vaginálne výplachy a pokračujte v užívaní vaginálnych probiotík. Zvonku si môžete potierať voľnopredajným Canesten krémom. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia a výsledku výteru z pošvy na kultiváciu nasadí potrebnú liečbu.

  • Mykoza

    , Autor: nika-1994

    Dobry deň pán doktor chcela by som sa spytat z akého dôvodu v tele vznikne vaginalna mykoza? A je normalne keď sa aj často opakuje? Na internete som čítala že to môže spôsobovať aj antikoncepcia alebo velka konzumácia sladkosti..Vedeli by ste poradiť niečo čo rýchlo zaberie a je to voľnopredajne? Nemôžem ist momentálne k môjmu gynekológovi

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálna infekcia, medzi ktorú patrí aj mykóza vzniká pri porušení rovnováhy vaginálnej mikroflóry. Hormonálna antikoncepcia vo forme tabliet na to vplyv nemá. Nadmerná konzumácia niektorých druhov jedál ako aj užívanie antibiotík môže ovplyvniť mikroflóru v pošve a vznik mykózy. Odporúčam užívanie vaginálnych probiotík, aplikáciu vaginálnych vyplachov, napr. Clogin alebo Rosalgin, prípadne voľnopredajný Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam návštevu Vášho obvodného gynekológa.