Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • operácia myómu

    , Autor: jaa

    Dobrý deň,
    čaká ma laparoskopická operácia myómu o veľkosti cca 5 cm, počas ktorej sa taktiež skontroluje funkčnosť vaječníkov. Chcela by som sa opýtať na dĺžku rekonvalescencie, resp. za aký čas budem môcť opäť začať cvičiť? Na cvičenie som zvyknutá, pravidelne ho vykonávam už cca rok 3 až 5x do týždňa. Pri dobe home office ma to udržiava nielen vo fyzickej, ale aj psychickej forme. Prípadne vedeli by ste mi poradiť akým cvikom sa vyhnúť? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľmi záleží od rozsahu výkonu, spôsobe, prípadných komplikáciách, či vedľajším nálezom. Na túto otázku sa dá zodpovedať po operačnom výkone. Pýtajte sa operujúcich lekárov, ktorí Vám budú vedieť odpovedať najobjektívnejšie a najpresnejšie.

Podobné otázky

  • operácia myómu, hormonálna nerovnováha

    , Autor: berrynka-2

    k môjmu predošlému príspevku. Trápi ma aj nadmerné ochlpenie v oblasti pery, brady, rúk, brucha, na genitáliách, prsiach, a pár ich je aj na chrbte, ktoré síce je prítomné už roky, no za posledné obdobie sa zhoršilo. Absolvovala som aj laserové odstránenie chĺpkov na tvári, po čase mi vyrástli opäť. Gynekológ skonštatoval, že tento problém budeme riešiť až po plánovanej laparoskopii. Vyšetrenie štítnej žľazy som absolvovala vo februári, výsledky boli v poriadku, okrem niekoľkých uzlov. Endokrinologička odporučila zamerať sa skôr na činnosť vaječníkov.

    Ďakujem vám za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nadmerné ochlpenie súvisí so zvýšenou hladinou testosterónu a zníženou hladinou estrogénov. Po operácii sa to dá po zopakovaní hormonálneho profilu riešiť.

  • operácia myómu, hormonálna nerovnováha

    , Autor: berrynka-2

    Dobrý deň,
    pokúsim sa zhrnúť môj problém, nakoľko mi príde dosť komplikovaný nato, aby som v ňom obsiahla všetky faktory, ktoré ma trápia.
    Mám 29 rokov. Pred cca rokom mi na preventívnej prehliadke lekár našiel myóm cca 3,5 cm - bol prekvapený, že si ho na predošlej prehliadke nenašiel. Zároveň sa mi za posledné roky stávalo, že menštruácia neprišla, alebo výrazne meškala. Bolesti v krížoch, podbrušku, hnačky, potenie, zimnica, nafukovanie, občas závraty, bolesť pŕs, kŕče do nôh a silnejšie krvácanie som mávala pravidelne od začiatku nástupu menzesu, cca od 9tich rokov, nikdy som ich neriešila inak, než analgetikami a prírodnými doplnkami. Myóm gynekológ sleduje necelý rok, je v tesnej blízkosti vajcovodov. Kvôli pretrvávaniu problémov s menštruáciou sme sa teda dohodli na laparoskopii. Zároveň mi však vyšli aj nie príliš priaznivé výsledky hormonálneho rozboru - lekár potvrdil zvýšený testosterón a nižší progesterón (na základe jedného odberu, čo je zrejme málo, podľa mojich informácií). Žiadnu liečbu mi zatiaľ nenavrhoval, nakoľko v blízkej budúcnosti plánujem tehotenstvo. Odporučil doplniť kyselinu listovú, inozitol, železo a spol. Cítim však nepríjemné pocity ako návaly tepla, pocit plnosti, plynatosť a zvýšené potenie najmä intímnych partií. Posledný menzes som mala začiatkom februára, pred 2 mesiacmi - mesiac som nemala krvácanie vôbec a na ten ďalší sa približne v období ovulácie objavilo špinenie, ktoré trvá až dodnes. Každý deň sa intenzita mení, dokonca pár dní to vyzeralo ako slabší menzes (so slabšími bolesťami, ako obvykle) a zbadala som aj väčšiu krvnú zrazeninu tmavočervenej farby, po nej opäť len občasné špinenie, hnedé, ružové, občas do čierna, alebo hlien so slabým krvavým vláknom. Váham, či vôbec môžem absolvovať laparoskopiu myómu, aj keď nejde o takmer žiadne krvácanie (keďže sa mení každý deň, nedokážem predpokladať, kedy sa skončí), no na druhej strane cítim bolesti aj v podbrušku na strane, kde je myóm umiestnený a všetky príznaky, ktoré ma trápia už vyše roka, ma už unavujú. Na laparoskopiu som objednaná vo vašej nemocnici KE-Šaca. Budem rada za akékoľvek odporúčania. Ospravedlňujem sa za rozsiahlosť správy, na bežnom vyšetrení človeku nepríde na rozum všetko, čo súvisí s problémom. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poruchy v menštruačnom cykle sú s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené myomom, špinenie si odsledujte. Určite príďte v den príjmu ku nám na gynekologickú ambulanciu, tam sa v prípade špinenia rozhodne, či sa prijmete alebo sa stanoví další termín. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností ho navštívte.