Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,760 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Kyretáž

    , Autor: lucka10

    Dobry den,pan doktor chcela by som sa spytat.26 2. mi bola robena kyretaz z dovodu dlhotrvajuceho silneho krvacania.Mala som vysoku sliznicu maternice.4.4. mi prisla menstruacia. Dnes je to treti den a ja velmi silno krvacam.Chcem sa spytat ,ci je to normalne po tom zakroku,ze takto krvacam.Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aktuálne krvácanie už nesúvisí s realizovaným výkonom. Odsledujte si to. Nepoznám ale žiadne informácie, okolnosti, či výsledky vyšetrení, preto je ťažké sa objektívne bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Ak by to bolo možné, ak bude silné krvácanie pretrvávať a výsledky histológie sú v poriadku, je možno vhodné porozmýšľať o zavedení vnútromaternicového telieska. Poraďte sa so svojím obvodným gynekológom.

Podobné otázky

  • Nic na sone len vaky

    , Autor: Veroni7

    Ahojte bola som dnes u dr a dr sa nepaci ze nerastie ale da tomu este sancu 26.1. mam ist este na kontrolu dnes mi vzala aj krv este a uvidi sa a ze ak nic tak do nemocnine na kyretaz ked som bola pred dvomu tyzdami u nej bola som 5+1 dnes som len 6+1...podla menstruacie som mala byt uz 8+5.Na sone bolo vidno iba vaky gestacny a zltkovy.Je mozne ze sa to vyvynie v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu to skôr vyzerá na anebryomollu, teda o formu patologického tehotenstva, kedy nie sú prítomné embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o želané tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, môže sa ešte USG nález skontrolovať. S najväčšou pravdepodobnosťou však bude musieť byť realizovaná revízia dutiny maternice.

  • Škaredý vytok

    , Autor: Ona

    Dobrý deň.
    Prosím Vás o radu.
    Už asi 3 mesiace ma trápi strašný vodnaty výtok žltej farby. Musím nosiť vložku, lebo výtok ma úplné zalieva aj počas noci. Bola som na gynekologickom vyšetrení, brali mi výter na kultivaciu. Doktor mi zmeral PH v pošve, ktoré som mala strašne vysoké 7 a predpisal mi na vkladanie Entizol, že podľa neho to bude bakterialna vaginoza. O 5 dní mi volal, že kultivacia bola v poriadku a Entizol už užívať nemusím. Bakterialna vaginoza sa nepotvrdila. Vytok mi stále neprešiel. Keďže môj lekár nastupoval na dovolenku, kázal mi prísť o týždeň a že sa na to pozrieme. Vytok mi medzitým zmenil farbu na taký ružový, akoby s krvou. Mala som 10 dni pred menzesom, tak som si myslela, že asi dostanem menzes skôr.
    Po ďalšej návšteve gynekológa ma poslal ihneď na kyretáž, strašne som sa zľakla, že mám sliznicu 16mm a ten výtok s krvou je škaredý. Nastrasil ma, že to môže byť rakovina endometria.
    Po prijatí v nemocnici mi robili vnútorné sono a povedali mi, že na sliznici mám 2 polypy a na vaječníku cystu alebo tumor. Čudovala som sa, lebo môj gynekolog mi to nikdy nespomenul.
    Následne mi spravili kyretáž a mám čakať na vysledky z histologie.
    Asi tri dni po kyrete sa mi vytok opäť vrátil, už som zúfalá z toho. Je úplne žltý, vodnaty a je ho hojne veľa.Zapach necítim, možno niekedy taký hnilobny, nie moc.
    Teraz som po vykone 5 deň a stále ma pobolieva spodok brucha, hlavne večer.
    Je to normálne? Nekrvacam, len ten vytok sa mi vrátil a cítim od spodu svrbenie, akoby zvnútra, ktoré som pred zakrokom nemala.
    Mám 45 rokov a jedno dieťa.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za daných okolností je vhodné vyčkať na výsledky histológie. Špinenie sa po výkone môže vyskytovať do týždňa. Bolesti v podbrušku sa môžu vyskytovať, najčastejšie však trvajú iba pár dní po výkone. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí so svrbením navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Polyp a operácia

    , Autor: Mimi271

    Dobrý deň,pán doktor. Rada by som sa poradila. Moja mamina ma 53. Bola na gynekologické preventívnej prehliadke kde jej bol zisteny polyp a myom v maternici. Bolo jej doporučené najskôr odstrániť polyp a potom vybratie maternice. Nedalo by sa to urobiť naraz? Nález na sone: v cavum uteri anizoechog. útvar 31x12mm,uterus 83x48mm,na PH násada nehomogenny útvar pr. 120mm. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, postup je taký, že pred každým oeračným riešením odstránenia maternice sa najprv musí realizovať kyretáž za účelom histologizácie sliznice. V prípade, že je prítomný polyp, či už na krčku alebo v dutine maternice, odstraňuje sa vrámci histologizácie aj ten. Aj keď je diagnóza na vybratie maternice myomatózne zmenená maternica, v prípade, že by z výsledkov histológie vyšiel karcinóm, operačný výkon by sa musel tomu prispôsobiť a pacientka sa musí na takýto výkon pripraviť a musia byť doplnené ďalšie vyšetrenia. Takže je to benefit pre pacientku, aby nemusela byť operovaná dvakrát. Ak by sa odstránila maternica, bez predchádzajúcej histologizácie a z výsledkov by vyšiel karcinóm, pacientka by sa musela operovať ešte raz a musel by sa dokončiť radikálny onkologický výkon. Postupuje podľa odporúčaní.

  • Styk po upt

    , Autor: Feroborba

    Dobrý deň, pán doktor, partnerka absolvovala pred týždňom UPT - kyretáž. Hojenie a celkový priebeh sa zdá byť v poriadku, v noci prišlo však k nerozumnému konaniu - úplne minimálnemu, no niekoľkonásobnému vniknutiu, bez vyvrcholenia. Riziko tehotenstva by malo byť vzhľadom na priebeh úplne mizivé, no pre dané okolnosti zvažujeme aspoň teraz čo najrozumnejšie kroky okrem vyvarovania sa podobne hlúpemu konaniu. Je možné úplne vylúčiť takéto riziko aj vzhľadom na časový interval od kyretáže, ak bol predtým cyklus štandardný (28dní), alebo je na mieste zvážiť "tabletku po", aj keď ide o takto veľmi nízku pravdepodobnosť. Za každú radu ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, riziko otehotnenia je za daných okolností malé, hrozí však infekcia. Preto sa štandardne neodporúča mať pohlavný styk aspoň 14 dní od výkonu.

  • Zamlčaný potrat

    , Autor: Eris

    Dobrý deň. Kvôli MA (7tt) idem o pár dni na kontrolu ku gynekológovi a následne asi na kyretaz . Krvnu skupinu mam B Rh - . Nakoľko ma lekár teraz dovolenku, bolo mi povedané , ze ak sa do kontroly samo spustí krvacanie , do 72 hodín od spustenia masívneho krvácania si mam ist dať pichnúť Rhophylac, ktorý mi bol vydaný. Včera mi začalo slabé krvacanie len s miernymi krcami ako pred menzesom. Prosím Vás o radu, či sa 72 hodín ráta od prvej čerstvej krvi alebo od masívneho krvácania, ktoré zatiaľ nenastalo. Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte potvrdený Missed Ab, kyretáži sa myslím si nevyhnete. Anti-D (Rhophylac) sa štandardne aplikuje až po kyretáži. Pri len začínajúcom špinení si zatiaľ anti-D neaplikujte.