Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Urea

    , Autor: Petuša88

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na jednu otázku týkajúcu sa ureaplazmy. Bola mk už druhýkrát diagnostikovana,dočítala som sa,.že ju ľudia dostanú pri neopatrnom pohlavnom styku a častej zmene partnerov. Lenže ja nemám vôbec pohlavný styk a aj tak som ku dostala. Su aj iné možnosti, ako ju dostať? Veľmi pekne Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma sa nachádza v pošve ľudí pomerne často. Áno, je pravda, že sa prenáša najčastejšie pohlavným stykom, možností prenosu je však viacero. Napríklad orálnym stykom, u tehotných pacientiek môže dôjsť k transportu infektu z matky na plod.

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor: Andye

    Dobry den , chcem sa spytat ci ma niekto skusenost. Bola som liecena na ureaplazmu brala som 20dni doxyhexal, pred tyzdnom som doxyhexal dobrala. Teraz znova tie iste problemy ako predtym. Bolesti krizov , pocit na menzes nafuknutie, bolest mi niekedy vystreluje az do pravej nohy, vela chodim cikat. Myslite ze tabletky nezabrali? Ako ste sa zbavili tej ureaplazmy? Som strasne zufala. Na kontrolnych steroch som este nebola... ale ziadny sex som odvtedy nemala. Aj partner bol prelieceny. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma sa už začína považovať za normálnu súčasť pošvovej mikroflóry. Ak nerobí ťažkosti, nie je potrebné ju za každú cenu preliečovať. Ak ste si počas užívania Doxyhexalu neaplikovali vaginálne probiotiká, realizujte si aspoň 10 dňovú kúru teraz. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ureoplasma

    , Autor: Melania

    Dobrý deň, pri zápale mechúra mi zistili ureoplasmu. Liečime sa s partnerom Doyhexalom. Predpokladám, že počas liečby spolu nemôžeme spat, či?Chcela by som sa ešte spýtať, celkom sa už bojím, keď som toto dostala a mala len pár sex. partnerov. Tieto lieky by pomohli aj keby mám iné bakteriálne sex. prenosné ochorenia? Či pre istotu sa pretestovať na všetko? Taktiež mi doktorka spomínala niečo v zmysle, že chlapi to môžu vycikat. Myslela tú baktériu, ak ju aj v sebe mali? A treba kontaktovať aj predošlých partnerov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, počas celej liečby dodržujte pohlavnú abstinenciu. Ureaplazma je pomerne častá baktéria, ktorá sa už aj začína považovať za normálnu súčasť, keďže ju má veľmi veľa ľudí. V súčasnosti sa už nepreliečuje za každých okolností, napríklad, ak nemá človek žiadne ťažkosti. Ak má však čo i len jeden z partnerov ťažkosti, je potrebné ju preliečiť, samozrejme u oboch, aby ste si ju potom neodovzdávali medzi sebou. Predchádzajúcich partnerov nie je potrebné kontaktovať, nejedná sa o závažné pohlavne prenosné ochorenie, nemusíte sa obávať.

  • Suchost pošvy???

    , Autor: Ejvn

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 zavedená mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol, kedze nic nepomohlo volala som svojmu gynekológovi ale neprepojili ma takze len sestricka mi naordinovala výplachy a fungicídín, o dva dni na to som skončila u gynekológa, ten mi bez vyteru nasadil polygynax… po nom som na 3-tí deň skončila na pohotovosti už v takom stave ze som nemohla ani chodit… tam nasadené antimykotika 3 tablety kazde 3 dni a masť macmirror a vyplachy rosalginom… po liečbe ktora zabrala ťažkosti boli uz len minimálne bola kontrola u gynekológa: vyter a do výsledku nasadené probiotiká kupene u neho natural factors multi acidofilus zo spodu 5 dni, vysledok vyteru masívne escherichia coli… nasadene antibiotika ciphin na 5 dni… polovica januara 24, kontrolný vyter v poriadku aj prehliadka u gynekológa, ale znova som pociťovala pálenie, svrbenie a diskomfort len z vonku nie vo vnutri… vraj to moze byt suchostou posvy, ale viac to nerozoberal… dr tvrdí ze mam užívať len dlhodobo probiotiká, 2 x do tyzdna zo spodu, ale tie užívam uz vyše dvoch mesiacov a ziadna zmena… sex som nemala uz 2 mesiace… momentálne mam az mierne opuchnuté a cervene pysky a zvonku obcas akoby az popálenú kozu ked sa jej dotknem alebo ani neviem ako to opísať… obcas pol dna je to v poriadku nic závratne ale vecer sa vzdy po celom dni až doškrabem a som tam kde nechcem… stale dookola to iste… kupila som si vagisan hydrokrem, ktorý natieram z vonku 3-ti den, ale mam pocit ze je to horsie, opuchnuté a začervenané a viac to svrbí ci až Páli… doteraz to až take zlé nebolo…
    1. Viete mi prosim vas nieco odporučiť???
    2. Sú tie probiotiká spoľahlivé a postačujúce?
    3. Moze to byť mirenou?

    Dakujem za odpoveďou…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám po aplikácii Vaginálnu zhoršil stav, ukončite aplikáciu. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Podľa opisu ste v poslednej dobe užívali viacero antibiotík, či už celkových alebo lokálnych. Môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu z poruchy vaginálnej mikroflóry. Časté vaginálne výplachy tiež nie sú ideálne. Najvhodnejšie je si pred začiatkom vaginálmej liečby jednorázovo realizovať vaginálny výplach a následne si realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je v lekárňach veľké množstvo. Vyskúšať môžete Gynimun Rapid, aplikovať si denne, najlepšie večer pred spaním. Nemyslím si, že Mirena má s tým niečo spoločné. Z vonku si skúste natierať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné doplniť ďalšie stery na Chlamýdie, Ureaplazmy a Mykoplazmy. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hrčka na krčku

    , Autor: Andye

    Dobry den prajem. Včera som si nahmatala na krčku maternice hrčku. Veľkosť hrášku. Mám bolesti v podbrušku a v panve. Hojný priesvitný páchnuci výtok ( hnilobne zapáchajúci).
    Bola som na steroch na ureaplazmu ( výsledky zatial este nie su) , v októbri som mala tiež takéto isté ťažkosti .
    Minulý rok som bola aj na steroch na rakovinu krčka. Doktorka povedala že všetko je v poriadku. Nechápem už tieto bolesti . Som z toho nešťastná.???????? bojím sa že to môže byť niečo vážne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Spomínaný guľatý útvar na krčku môže byť aj ovula Nabothi, ovulóza, teda cysty krčka maternice, ktoré vznikajú upchatím ústia žliazok krčka a ich naplnením. Takto bez vyšetrenia sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí možnú príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Mykoplazma

    , Autor: Daniela S

    Dobrý deň, partnerovi zistili mykoplazmy.Ja mam opakovane problémy s tým že mám krv v moči,môže to byť spôsobené tým?Musím sa preliečiť aj ja ak má partner zistené mykoplazmy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe mykoplaziem musia byť preliečení obaja partneri, teda aj vy. Inak si budete infekciu medzi sebou prenášať. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať výter z krčka maternice na STD, teda na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy.