Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Enterococcus faecalis

    , Autor: Mima7890

    Dobry den uz dlhodobo mam problem s gardnerellou brala som vela antibiotik a tym padom mam stale gardnerellu dostanem ju aj pri chranenom pohlanom styku liecili ma entizolom a dalacin kremom a zistili mi ze nemam ziadne zdrave lactobacile v posve tym padom stale vznika garnberella uzivam aj ustne probiotika na vaginalne problemi aj do posvy zistili mi aj enterocuccus faecalis masivne mam dost velke bolesti urobili mi citlivost na antibiotika a dali mi macmiror len neviem ci tie bolesti sposobuje gardnerella alebo enterecoccus s coho to vznika so zapal moc.ciest dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, častým užívaním antibiotík dôjde k vymiznutiu pošvovej mikroflóry a vzniká bakteriálna vaginóza. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, vaginálne probiotíka sú veľmi vhodné, je potrebné ich užívať v kúrach. Ak však máte predpísaný Macmiror, najprv ho doužívajte a následne kontinuálne prejdite do užívania vaginálnych probiotík. Pohlavný styk počas liečby nepraktizujte. Odsledujte si to a užívajte odporúčanú liečbu.

Podobné otázky

  • Opakované infekcie, zápaly

    , Autor: Lena123

    Dobrý deň pán doktor,
    mohla som dostať z Enterococcus faecalis zápal močových ciest?
    Mám opakované zápaly, mykóza,vagintitida.
    Mám zápal tenkého čreva,gastritida.Probiotiká užívam,imunita je oslabená,môže to mať na tie zápaly vplyv? Odporúčate mi brat Wobenzym? Stále mam vaginalne svrbenie, pálenie. Gynekológ ma vždy prelieči,no vždy sa to opäť vráti. Poslal ma ku kožnej. Na alergologií som bola, dali mi broncho vaxom na imunitu,vobec nezbral.
    Momentálne užívam gynoflor probiotiká, keďže som dobrala CIPROFLOXACIN. No stále je to vo vagíne biele,bez zápachu, svrbí to aj pri chôdzi.
    Čo mi odporúčate pán doktor na tie zápaly,už asi 3 rok sa ich nemôžem zbaviť. Hygienu dodržiavam, antikoncepciu neužívam. Myslela som si vždy,že to mám zo sexu,ale som bez už pol roka a vždy sa niečo objaví. Či som bez pohlavného styku alebo nie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať aj o tzv. bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, skúsiť si môžete aplikovať Canesten krém zvonku a Canesten tabletky do pošvy a následne dolhodobejšie vaginálne probiotiká. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné realizovať rozšírené mikrobiologické vyšetrenie na chlamýdie, mykoplazmy, ureapalzmy. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kultivácie

    , Autor: Mimi2711

    Dobrý deň,
    Na základe výsledkov bol mi predpísaní polygynax. Čo je na to účinné už stým bojujem 4 mesiace.
    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Alfahemolytické streptokoky
    Nález: stredne masívne Enterococcus faecalis
    Stanovenie kvantitatívnej citlivosti (MIC v mg/l) na antibiotiká:
    Ampicilín....................C 4 Chloramfenikol...............C 4
    Piperacilín-tazobaktám.......C 8 Ciprofloxacín................U 0.5
    Teikoplanín..................C 0.25 Tetracyklín..................U 0.5
    Vankomycín...................C 1 Nitrofurantoín...............U 4
    Gentamicín..................SC 128
    Nález: stredne masívne Escherichia coli
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín-sulbaktám..........C Kolistín.....................L
    Cefuroxím...................SC Ciprofloxacín................C
    Neomycín-Bacitracín..........L Tetracyklín..................L
    Gentamicín...................L Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Chloramfenikol...............L Nitrofurantoín...............L
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa výsledku sa u Vás jedná o zanesenie z tráviaceho traktu, teda z konečníka. Príčin môže byť viacero, od nedostatočnej alebo nesprávne realizovanej intímnej hygieny až po praktizovanie análneho styku a následne vaginálneho pohlavného styku. Predpísaný preparát by mal byť účinný. Odporúčam si realizovať aj vaginálny výplach a po skončení aplikácie predpísaného preparátu si realizujte aspoň 10 až 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Klebsiella pneumoniae a Enteroccocus faecalis

    , Autor: Nikol12345

    Dobrý deň pán doktor, v moči mi zistili dve baktérie - Klebsiella pneumoniae a Enterococcus faecalis. V pošve mám Klebsiellu pneumoniae. Už mám štvrte antibiotiká a neviem sa tej Klebsiella zbaviť, mávam aj problémy pri močení. Je možné, že si to môžeme s partnerom prenášať aj pri pohlavnom styku? Je potrebné aby išiel na vyšetrenie k urologovi? Je vôbec riešenie dávať do seba také množstvo antibiotik? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o urologický problém, je to otázka pre urológa. Nie za každých okolností je potrebné opakovane užívať antibiotiká, ktoré môžu spôsobiť ako vedľajší účinok vaginálnu infekciu vplyvom potlačenia pošvovej mikroflóry. Ak ste už boli opakovane preliečovaná antibiotikami a nález v moči pretrváva, vzhľadom k tonu, že máte klinické ťažkosti, je potrebné sa zamyslieť nad príčinou pretrvávania infekcie. Či je Dana antibiotická liečba citlivá, či nie je prítomná rezistencia na dané antibiotiká. Predpokladám aj oslabenie imunitného systému. Okrem antibiotickej liečby sú aj iné možnosti. Napríklad sa dá z kultivácie urobiť autovakcína. Vhodné je aj upraviť jedálniček, konzumovať veľa surovej zeleniny a ovocia, piť 100% brusnicový džús, užívať klasické probiotiká, hlavne Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum, vaginálne probiotiká obsahujúce Lactobacillus vaginalis (Döderlein), kyselinu listovú, B-complex. Niekedy je vhodná lokálna liečba vaginálnymi antibiotikami Macmiror, inokedy je vhodné preliečiť celkovo systémovými antibiotikami. Závisí to aj od výsledkov citlivosti danej baktérie na antibiotiká z výsledkov kultivácie. Keďže nepoznám ďalšie bližšie informácie, výsledky vyšetrení, či nálezov, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolest v podbrusku

    , Autor: SP99.

    Dobry den,

    Uz asi dva tyzdne ma trapi bolest v podbrusku a z vysetreni mi bol zisteni enterokok citlivy na ampicilin. Nakolko som ale medzicasom v zahranici a bolest sa jeden den velmi zhorsila, na pohotovosti mi dali Macmirror 500, s tym ze, ked sa vratim naspat absolvujem liecbu ampicilinom (vysledky na enterokoka mi prisli az po nasadeni liecby Macmirror). Teraz beriem 7. den Macmirror 500. Moj gynekolog mi povedal, ze mozem mat pohlavny styk, ale vzdy po, mam teraz taky ruzovkasty hlien s krvou, inak bolest pri styku nemam. Vsetky vysetrenia na ine kultivacie, ultrazvuk aj cytologiu z maja mam v poriadku. Beriem antikoncepciu Karlhleight. Chcem sa spytat, je taketo jemne spinenie po sexe pri infekcii a Macmirror bezne? Vobec doteraz som taketo problemy nemala. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález enterococcus faecalis vo výtere z pošvy je najčastejšie zanesená infekcia z tráviaceho traktu. Počas vaginalnej liečby sa neodporúča praktizovať pohlavný styk, aby sa infekcia adekvátne preliečila. Špinenie skôr pripisujem vedľajším účinkom hormonálnej antikoncepcie, no nevylučujem aj vplyv vaginálnej infekcie, kedy môžu byť sliznice pošvy podráždené. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Enterokok

    , Autor: Iva_1233

    Dobrý deň,
    dlhodobejšie mám problémy s pálením hlavne po močení a bolesťou po pohlavnou styku. Lekár mi predpísal Polygynax, trochu sa to zmiernilo, po výsledkoch kultivácie ktoré boli negatívne, zmenil liečbu na Gynoflor - ten pomohol. Po menštruácií sa však problémy vrátili aj keď v miernejšej forme. Použila som zvyšné asi 3 tablety Gynofloru z 2. balenia a Gynimun. Do výsledku 2. kultivácie som dostala Monoural, kvôli slabému nálezu krvi a bielkoviny v moči, ten vyzera, že zabral, ešte si mám dnes dať 2. dávku. Výsledok 2. kultivácie je enterokok faecalis. Na ten mi bol predpísaný Macmirror complex, ale keďže som naň alergická, miesto neho som dostala chloramfeniklove čipky. Keďže som sa však dočítala že ide o nebezpečné antibiotikum a má sa používať len na seriozne infekcie ak nieje iná možnosť, chcem sa opýtať aký ďalší postup by ste navrhovali? Necítim sa komfortne zaviesť si do pošvy tieto čípky. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od výsledku citlivosti na antibiotiká z výsledku kultivácie. Podľa toho by sa mala nasadiť potrebná liečba. Enterococcus faecalis je bežnou súčasťou črevnej mikroflóry, takže sa do pošvy dostal pravdepodobne zanesením. Vhodné je po ukončení liečby realizovať pravidelné kúry vaginálnymi probiotikami. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.