Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,297 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Neprijemnosti s ultrazvukom

    , Autor: Martinak87

    Dobry den, chcem sa opytat, ci je normalne, ak moj lekar nepouziva pri vaginalnom ultrazvuku ziadnu ochranu. Pocula som, ze niektore pacientky su vyzvane svojimi lekarmi aby si nosili na toto vysetrenie prezervativ. Ale moj lekar mi nic take nevravel, a ked som ho pri par vysetreniach sledovala, tak urcite nic na sondu nenasadil, dal tam iba priamo gel. Po vysetreni sa citim vzdy neprijemne, citim stipanie a ako by mi z toho zacinala mykoza alebo nieco horsie. Mala by som iniciativne nosit prezervativ alebo existuju aj ultrazvuky ktore su nejake samosterilizacne a prezervativ pri nich nie je nutny? Nerada by som sa na to pytala priamo lekara, aby som ho nahodou nejako neurazila. Ale je mi to velmi neprijemne, pretoze si naozaj potrpim na hygienu a predstava, ze usg sa nijako nesterilizuje a predomnou to tam mala stovka pacientok ma desi. Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa pred každým vaginálnym USG vyšetrením používa gél a nasadí sa prezervatív, najmä z hygienických dôvodov. Je to samozrejmosť. Ak Váš obvodný gynekológ nemá na ambulancii prezervatívy na USG sondu, prineste si jeden so sebou.