Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cysty na vajecnikoch

    , Autor: martaamiriam

    Dobry den chcem sa opytat v stredu som bola pri gynekologicke ktora mi na zaklade toho ze som mala miernejsie bolesti urobila ultrazvuk kde mi zistila ze mam na vajecnikoch cisticky vo velkosti koralikoch robila mi aj prehliadku vyter atd o 4 dni prisli vysledky ze je vsetko v poriadku mam mat strach? nemoze to nejako rast da sa zistit aj na zaklade peeventivky ako mi robila ze akej formy su tie cysty vodnate alebo??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cysta je definovaná veľkosťou väčšou ako 3 cm. Pravdepodobne sa jedná o folikuly. Na základe opisu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúceho lekára.

Podobné otázky

  • Pozitívny test

    , Autor: Matka1233

    Možem sa spýtať kedy v akých prípadoch sa môže jednať o falošne pozitívny test ? Ak by sa teoreticky jednalo o mimomaternicove tehotenstvo alebo cysty na vaječníkoch v rámci akého času koľkých týždňov je možné ze by sa to obe možnosti vstrebali bez akejkoľvek liečby a sledovania ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobý deň, je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vyšetrí krv na beta HCG. V prípade, že bude negatívna, nie ste tehotná. V prípade, že bude beta HCG pozitívne, bude potrebné realizovať USG vyšetrenie a podľa nálezu sa určí ďalší postup. Falošne pozitívny tehotenský test môže byť pri viacerých prípadoch. Napríklad môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny beta HCG v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy. Ďalšími možnými príčinami falošnej pozitivity je test po dátume expirácie, tiež, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Myslieť je potrebné aj na tzv. biochemické tehotenstvo. Je to naozaj individuálne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: Matka1233

    Dobry deň, pred par týždňami mi vyšiel pozitívny tehotenský test bola som odcestovana v zahraničí tam mi povedali ze na sone nic nevidia. Sama si to neviem vysvetlit. Mohlo ist o mimomaternicove tehotenstvo alebo o cysty na vaječníkoch nakoľko uz som raz na cysta v priebehu tohto roka bola operovana. Je možné ze by mi z jednej tejto možnosti ukázal pozitívny test ? A samé sa to vstrebalo v priebehu par týždňov bud jedno alebo druhé ze by na sone nic nebolo zaznamenané ? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že je tehotenský test pozitívny, nemusí byť na USG ešte nič vidieť. Ani normálne tehotenstvo v maternici, ani mimomaternicové tehotenstvo. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Cysty

    , Autor: Ninka1602

    Dobrý večer. Asi 2 roky viem, že sa mi tvoria cysty na vaječníkoch. Naposledy keď som bola u lekára, povedal mi, že ich mám na oboch vaječníkoch. Často pri pohlavnom styku ma bolia alebo len tak niekedy z ničoho nič. Rada by som vedela čo mám robiť. Či sú nato nejaké tabletky alebo čo jesť, či je to normálne alebo ako, keďže moja lekárka sa k tomu nevyjadrila. Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o polycystické vaječníky, ale takto bez vyšetrenia a poznania bližších informácii a výsledkov sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť môžete užívať Inofolic Combi 2x1 tbl.

  • Inofolic a cysta

    , Autor:

    Dobry den. Chcela by som sa spytat na ucinky inofolicu na cystu.
    Mam pravdepodobne endometrialnu cystu cca 3cm velku.
    Menstruaciu som nemala cca 5 mesiacov. Cysta na operaciu ze zatial nie je a zatial nechce moj gynekolog riskovat nejakou hormonalnou liecbou kezde mam cystu vo vnutri vajecnika. A asi by pravdepodobne mohla prasknut a sposobit problemy. Zatial ziadne problemy nemam a tazkosti nepocitujem.
    Druhy vajecnik by mal byt v poriadku. Ale preco teda nemam menstruaciu aj tak ked je v poriadku druhy vajecnik????
    Moj gynekolog mi doporucil uzivat inofolic 2xdenne. Moze inofolic nejako pozitivne pomoct tej cyste ze sa napr zmensi, strati sa .... alebo ze menstruaciu dostanem ?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Inofolic rast cysty nespôsobí. Jeho pozitívne účinky by sa mohli prejaviť úpravou cyklu a ovuláciou. Ak bolo vylúčené tehotenstvo, problém bude niekde inde. Spomínaná cysta na vaječníku môže byť aj Corpus luteum haemorrhagicum, teda zakrvácané žlté teliesko, ktoré je hormonálne aktívne. Cysty na vaječníkoch sú jednou z možných príčin meškania alebo skôr vynechania menštruácie. Po vyšetrení hormonálnej profilu, vylúčení tehotenstva a zlyhania konzervatívnej farmakologickej liečby je laparoskopia rozumným riešením. O vaječník by ste nemuseli prísť. Dôležitý je povrch vaječníka, nie jeho vnútro. Laparoskopický sa dá odstrániť len cysta, resp. časť vaječníka. Čakať ze cysta praskne by mohlo mať vážnejšie dôsledky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti pliec, noh, podbruska

    , Autor: ada121

    Dobry den,

    dakujem Vam v prvom rade za cas.
    Prosim o pomoc, radu, o co moze ist.
    Na zaciatku jula som mala asi 3 dni mierne pobolievanie v oblasti vajecnikov. Bolesti sa od vtedy nezopakovali. Na konci jula som absolvovala vysokohorsku turistiku, pri ktorej som mavala casto bolesti pravej nohy. Bolesti v oblasti vajecnikov sa do dnesneho dna nezopakovali.
    Mam 26 rokov, nikdy som okrem mykoz ziadne problemy nemala. Neuzivam antikoncepciu, menstruaciu mam stale pravidelnu nicim vynimocnu.
    Od jula som mala tieto tazkosti v nepravidelnych intervaloch. Caste mocenie, ani problemy s vyprazdnovanim som nepocitujem.
    Ked si potlacim brucho na pravej strane, tak to boli. Ked si cupnem, citim hrcu. Mala som velmi nafuknute brucho. Niekedy som ma nic neboli. Niekedy mam mierne pobolievanie pliec a chrbta. Potom cele dni ma nic neboli. Potom par ni ma len pobolieva noha prava noha.
    Pred dvoma tyzdnami som mala chripku a ziadna zo spominanych tazkosti sa pocas chripky neprejavila.
    Docitala som sa, ze kombinacia tychto tazkosti moze byt rakovina vajecnikov.
    Koncom septembra som si dala zmerat onkomarker CA125.
    Je vysledok 9.50 U/ml v poriadku?
    Niekedy vnimam zvacsene nebolestive zhluky lymfatickych uzlin v celom podbrusku. Niektore dni nie su vobec.
    Niekedy trpim velkou unavou v praci, inokedy nie.
    Takze suhrn tazkosti ako zdurenia na bruchu,bolest nohy, zhluk uzlin v celom podbrusku, bolest pliec - aka je pravdepodobnost rakoviny vajecnikov?
    Lekara navstivim. Prosim, moze byt bolest pliec pricinou "len" cysty na vajecnikoch?
    Dakujem velmi pekne, mam obrovsky strach. Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    všetky príznaky sú veľmi nešpecifické a nepredpokladám, že sa vo vašom prípade jedná o rakovinu vaječníkov. Myslím, že ste sa zbytočne vystrašili. V prvom rade môže ísť samozrejme o bežnú cystu, ktorá s menštruáciou praskne, na druhej strane môže byť váš gynekologický nález absolútne v norme. Príznaky ako únava môžu znamenať vyčerpanie a nie hneď zhubné ochorenie. Zhluk uzlín v celom podbrušku určite nie je možné vnímať. Odporučujem navštíviť lekára - v prvom rade gynekológa ak napriek negatívnemu nálezu bude pretrvávať "onkofóbia" navštívte odborníka.