Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,420 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Krvne testy

    , Autor:

    Dobrý deň p. doktor, ak by bolo možné, potrebovala by som sa len ohľadom niečoho uistiť. Už asi od začiatku januára mi začalo byť dosť slabo, mám teraz skúškové obdobie, tak som to pripisovala tomu. Začalo to vlastne 1 deň pred menštruáciou - začala sa mi akoby "krútiť" hlava, ale skôr by som ten pocit popísala ako keď sedíte a máte pocit, že sa hýbete dopredu a dozadu. Vždy je to len chvíľkové. Dosť ma to trápilo, tak som po pár dňoch zašla za gynekologičkou, či to nemá súvis s mojim cyklom a k tomu ma pár dní na to začalo dosť páliť a svrbieť tam dole. Predpísala mi na 3 dni azytromycín 500 a spravila mi test pre istotu na beta hcG. Tehotná nie som a azitromycín som brala od 13.1. po 15.1., súčasne som s hodinovými odstupmi brala Floraliv probiotiká a v tom som pokračovala aj po doliečení antibiotikami. 26.1. som bola na kontrole s tým, že svrbenie a pálenie prestalo, plus mi na žiadosť mojim pretrvávajúcich ťažkostí s točením hlavy (keďže to točenie začalo už dávno pred užívaním azitromycínu) vyšetrenie krvi. Vyšetrila mi: ery, leu, trombocyty, Hgb, HCT, gluk, krea, CRP, vit. B12, ALT, AST, Alb, Na, K, Ca, Fe a ferritin. Všetko bolo v norme až na ferritin: 19pmol/l. Moja otázka znie, mohol mi ten ferritín znížiť to, že som užívala ATB (aj keď tam bol takmer 14 dňový odstup od krvného testu), alebo mám práve železo považovať za príčinu mojich problémov a je tam problém niekde inde? Nevedela som sa totiž dopátrať, či aj azalidy nejakým spôsobom ovplyvňujú hladiny železa. Ospravedlňujem sa za zdĺhavú odpoveď a vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemyslím si, že príčina Vašich ťažkostí bude gynekologického pôvodu. Ak už nemáte gynekologické ťažkosti charakteru svrbenia či pálenia v pošve, odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí navštíviť Vášho obvodného lekára. Stresové obdobie môže spôsobovať podobné ťažkosti, odporúčam tiež dostatočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne.

Podobné otázky

  • Antibiotiká a testy

    , Autor:

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, po koľkých dňoch od doužívania antibiotík môžem ísť na krvné testy na vyšetrenie pre pohlavné ochorenia? Chcem sa dať preventívne vyšetriť vzhľadom na to, že som si našla nového partnera a chceli by sme mať obaja istotu, že sme zdraví. Brala som 3dňové antibiotiká, skončila som s nimi dnes a najbližší termín v Medirexe je 22.1. - chcela by som si zakúpiť "Intímny balík" - HIV, Syfilis, gonorrhea, herpatitída B a C. Ďakujem vopred za odpoveď a pekný zvyšok dňa prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vyšetrenie na spomínané choroby môžete realizovať bez ohľadu na užívané antibiotiká.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor:

    Dobrý den pán doktor, už dlhšie ma trápia bolesti brucha (najmä po jedle, pocit nafuknuteho, ťažkého, plného brucha). Tieto bolesti neskôr prešli do oblasti pod bruška, najmä pravej časti. Bola som u obvodného lekára, ktorý má vyšetril po hmatom, cítila som bolesť po za tlačení v oblasti okolo apendixu, z tohto dôvodu som bola poslaná na sono vyšetrenie. Zápal slepého čreva Dr. vylúčil, ale zistil zlcove kamene v žlčníku a prítomnosť voľnej tekutiny v oblasti malej panvy. Odporučil gyn. vyšetrenie. Gyn našiel cystu na ľavom vaječníku o veľkosti 9 cm a hospitalizovali ma. Na druhý deň už cystu nevideli, že zrejme praskla. Všetky krvné testy boli v poriadku. Okrem toho zistili stúpajúce hcg 200, o dva dni 640, graviditu zatiaľ nepotvrdili. Bolesť po za tlačení v prvom podbrušku stále pretrváva. Stále som na pozorovaní a nikto nevie s určitosťou povedať o aký problém ide. Aký je prosím Vás názor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pozitívne beta HCG znamená, že ste tehotná. Nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, vek, dátum poslednej menštruácie, hodnoty zápalových parametrov, ... Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí a vylúčení vnútromaternicového tehotenstva sa môže jednať, a je nutné na to myslieť, o mimomaternicové tehotenstvo a bude potrebné urobiť diagnostickú laparoskopiu. Pri potvrdení mimomaternicového tehotenstva prípadne odstrániť vajíčkovod alebo časť vaječníka. Ak bola potvrdená cysta na vaječníku, ktorá tam na ďalší deň nebola a máte bolesti v podbrušku, je nutné myslieť aj na ovariálnu graviditu. Takto sa však objektívne neviem vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia a v prípade akýchkoľvek nejasností sa ich pýtajte.

  • Cista na váječniku

    , Autor:

    Dobrý deň, mám otázku a zároveň by som vás chcela poprosiť o radu. Bola som u svojho gynekologa zistil mi že mám na pravom vajíčku cistu 3×4 veľku bol zarazeny lebo som tam bola pred mesiacom a nič tam nevidel iba vraj malu krvnu zrazeninu v tej ciste nieco bolo neviem co tak mi spravil krvné testy a vraj mám počkať do menstruacie a potom prísť na kontrolu lenže ja som pred dvoma mesiacmi nemala menstruaciu pred mesiacom 3 dní a tento mesiac zatiaľ nič, schudla som za 2 mesiace 10kg na pravej strane mi to viac krát vinde na povrch taká bublina alebo ťa cista neboli ma nič, len chcem vedieť či to je správny prístup a ako mám ďalej postupovať či mám ozaj čakať alebo nie . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, cysta na vaječníku môže byť tzv. funkčná, teda taká ktorá je ovplyvnená jednotlivými fázami menštruačného cyklu, je ovplyvnená hormónmi a vie sama "zmiznúť", alebo cysta, ktorá nesúvisí s menštruáciou a je ovplyvňovaná inými faktormi. Ak ju Váš obvodný gynekológ nevidel pred mesiacom a hapruje Vám menštruačný cyklus, môže to byť len neprasknutý folikul, hoci 4 cm je na folikul už veľa. Nepoznám však všetky okolnosti a informácie o Vás, takže sa neviem objektívne vyjadriť. Určite by som však u Vás skontroloval onkomarkery z krvi, čo predpokladám z toho, čo píšete bolo už realizované, skontroloval by som USG a podľa výsledku postupoval ďalej. Dôležité môžu byť aj okolnosti, ktoré ste aj spomenuli, schudnutie v krátkej dobe. Pri pretrvávaní cysty na vaječníku aj po menštruácii alebo pridružení ďalších problémov bude jedným z riešení diagnostiká laparoskopia.

  • Kultivacne vyšetrenie

    , Autor: Mery

    Dobrý den, chcem sa spytat, keďže by som si chcela byť na istom, bola som v osobnom kontakte(nie však pohlavnom, ani inak prenosom,ale predsa len) s osobou pozitívnou na pohl. chorobu, z tohto dôvodu som si dala urobit testy u gynekológ. Na pink.choroby mi krvné testy vyšli negativne, čo ma samozrejme potesilo, ale vyter z posvy, kultivacia vysla nasledovne:
    Mikroskopia- priamy preparát: epitelie pozit + ,
    Gram labilne paličky. .pozit + ,
    Leukocyty- PMN ojedinelé ,
    G+koky ojedinelé. ,
    Lactobacillus....nepritomne ,
    Aerobna kultivacia: alfahemolyticke streptokoky ,
    Ojedinelé streptococcus agalactiae...
    Kultivacia na kvetinky: negatívny ,
    Laktobacily: negatívny
    Recept : Doxybene 2×2 tabletky dve balenia
    Dalacin C vaginalny krém jedno balenie

    Záver: cervicitis chronica, vaginosis bacterilalis




    Poprosila by som, keďže mám obrovský stud v sebe a obavu z choroby, keby ste mi vysvetlili a poradili, o akú chorobu sa jedná a ci vôbec stačia tie tabletky a krém .

    Dakujem za odpoveď
    Mery 40r. BA

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžete byť úplne kľudná. Lekár Vám predpísal antibiotiká na chronický zápal krčka maternice a vaginózu, tzn. že sa Vám v pošve premnožili baktérie, ktoré sa vyskytujú v pošve pomerne často ale pri premnožení môžu spôsobovať ťažkosti. Odporúčal by som aj užívanie vaginálnych probiotík a aplikáciu vaginálneho výplachu napríklad Cloginu. Užívajte predpísané lieky a v prípade nejasností alebo ťažkosti sa nemusíte obávať a kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • infekcie

    , Autor: MARTINA1233

    Dobrý deň. Pred necelými 6 mesiacmi som mala prvykrát pohlavný styk, no môj priateľ mal predo mnou už dve sexuálne partnerky. Asi mesiac po styku sa mi objavil výtok bol takej bielej farby až do siva. A pociťovala som trošku aj svrbenie,ale po pár dňoch to zmyzlo nijako som to neliečila. No o ďalší mesiac som pociťovala par dni zvýšené nutkanie na močenie aj napriek tomu, že som nepila nejako veľa vody to bolo v septembri. Ale pila som 3 dni urologický čaj 2krát do dňa a prešlo to. V polovici novembra som bola u gynekológa urobil mi kultiváciu na baktérie ako sú gardanela. Tá mi vyšla negatívna. Potom mi urobil aj stery na chlamýdie, ale nejako sa nepochopili so sestričkou tak na ureoplazmy/mykoplazmy mi steryy nezobrali, čo mi trošku neda pokoj. Chlamýdie mi tiež vyši negatívne. Teraz sa mi tiež sem tam objavuje vytok,ale v malom množste sem tam je priehľadny, občas ma mliečnú farbu. Nič ma pri močení nepáli, ale pohlavný styk som nemala niečo cez mesiac. Teda mala by som gynekológa poprosiť,aby mi doplnil stery??, sice neviem či bude ochotný, kedže tamtie výsledky vyšli negatívne na gardanelu, a chlamýdie. Pred 3 mesiacmi som tak isto davala moč na vyšetrenie, koli kontrole lebo pred 3 rokmi som prekonala zapal obličiek. Všetky moče som mala v poriadku. Druha moja otázka ak som mala prvy nehchránený styk v juli, potom stále chránený, ale raz nam praskol kondóm a v novembri som bola na stery, je možne že som sa nenakazila hneď v juli,ale až neskôr??? A ešte jedna otázka stačilo by ak by mi urobili krvné testy a pri zápale a infekcii zvyknú byť zvýšene biele krvinky, je to pravda???,Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    niektoré ženy ak začnú pohlavne žiť, teda začnú mať s partnerom pohlavný styk dochádza častejšie k infekcii, nemusí to nevyhnutne súvisieť s partnerom ale ide aj o prenos vlastných bakterií z oblasti konečníka do pošvy a močovej trubice a dochádza k infekciám močových ciest či zápalom pošvy prejavujúcich sa výtokom. Samozrejme môžete lekára poprosiť o doplnenie kultivácií, na mykoplazmy a ureaplazmy ale aj vykonanie štandardnej kultivácie z pošvy. čo sa týka nakazenia, nakaziť ste sa mohli kedykoľvek keď ste mali nechránený pohlavný styk, a v zmysle spomínaného pri každom pohlavnom styku je riziko infekcie aj vlastnými baktériami a je nevyhnutná zvýšena hygiena pred a po styku. A vaša posledná otázka, zväčša sa lokálny zápal v pošve neprejavý zvýšnými hodnotami bielych krviniek.