Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krém Aldara

    , Autor: erika73828

    Dobrý deň. Používam aldaru už tretí deň. Ú konečníku sú bradavicky menšie. No po jedných sa mi vytvorili také červené bodky ktoré trochu svrbia. Niektoré mi zatiaľ ešte nezmizli. No krém sa mi dostal aj tam kam nemal kde nemám bradavicky a vytvorili sa mi červené fľaky ktoré pália a svrbia. Zmiznú alebo je potrebné tomu nejako dopomôcť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o vedľajší účinok preparátu. Väčšina týchto reakcií pokožky je mierna a pokožka sa vráti do normálneho stavu v priebehu približne 2 týždňov po zastavení liečby.

Podobné otázky

  • Hpv vírus?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám už dlhodobo (5 rokov) gynekologické problémy - výtok a svrbenie, ale aj bolesti krížov a podbruška. Ale mám aj maternicu v rvf a myóm 3cm. Bola som viac krát liečená antimykotikami (aj dlhodobo), antibiotikami, brala som rôzne voľnopredajné probiotiká, čípky, výplachy, nič mi nepomohlo. V poslednej dobe som spozorovala vedľa konečníka nejaký výrastok - už dlhšie mám v tej oblasti svrbenie. Vyzerá to ako bradadavica. Mohlo by ísť o hpv vírus? Cytológiu som mala v poriadku. Ak by išlo o hpv vírus, aký postup by ste mi odporúčali? Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať aj o genitálnu bradavicu - kondylóm, ktorú spôsobuje najčastejšie HPV vírus. Bez videnia nálezu sa V8m však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Ak sa jedná skutočne o kondylómy, dá sa v závislosti od nálezu predpísať liečba, napríklad krém Aldara, prípadne sa dá pristúpiť aj k vypáleniu bradavice. Vhodné je tiež realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Ak ešte nie ste očkovaná proti HPV, určite toto očkovanie odporúčam, aj keď niečo stojí, má to veľký význam, v každom veku.

  • Genitálne papilómy

    , Autor: Evitkas

    Pekný deň. Po pôrode sa mi v pôrodnej jazve objavili papilómy. Bola som na chirurgickom odstránení, ktoré nepomohlo. Mám ich vo vnútri. Moja gynekologička túto vec veľmi nerieši, nespravila mi ani ster na zistenie typu hpv. Odporučila len čakanie, na to kým zmiznú, vraj to raz zmiznúť musí. Cytológia pred dvoma mesiacmi bola v poriadku, ja mám však obavu, aby to neovplyvnilo aj krčok, keďže je to agresívne. Užívam už tretí mesiac isoprinosine, dala som sa ockovat, no nevidím žiadnu zmenu. Zúfalo vás prosim o radu, pripadne kontakt na nejakú kliniku, kľudne aj súkromnú, kde by niekto môjmu problému venoval pozornosť. K tomu všetkému mám po dvoch kyretoch po pôrode zrejme aj zrasty na maternici, moja menstruacia je len slabé spinenie.
    Veľmi pekne ďakujem za vás čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kondylómy (condylomata acuminata, genitálne bradavice) spôsobujú najčastejšie nízkorizikové typy HPV, hlavne typ 6 a 11. Cytológia môže byť v poriadku, genitálne bradavice spôsobuje iný typ HPV vírusu, ako typy HPV spôsobujúce zmeny na krčku maternice. Očkovanie Vám už na daný typ HPV nepomôže, ak ste s ním prišli do kontaktu ešte pred očkovaním a teda máte už aj prejavy vo forme kondylómov. Váš organizmus si už vytvoril protilátky. Recidíva je pomerne častá, aj napriek chirurgickému ošetreniu. Kondylómy sa časom stratia aj samé, môžu sa však objaviť znova. Dôležitá je tiež podpora imunitného systému, ktorá už u Vás prebieha.
    Čo sa týka lokálnej liečby, v liečbe sa používa preparát Wartec, Imiquimod 5% krém, Podofylotoxín krém, výborný je krém Aldara, ktorý stimuluje imunitu a dá sa zbaviť kondylomov aj natrvalo. Často sa využíva aj chirurgická liečba, okrem excízie (vyrezania) sa využíva aj kryoterapia (zmrazenie), CO2 ablačný laser, či pulzný farbivový laser. Niekedy sa chirurgické ošetrenie realizuje vo viacerých etapách. Môžete vyskúšať aj istú formu samoliečby, ktorá je však menej účinná. Na samoliečbu môžete použiť najmä lokálne aplikované kozmetické prípravky s obsahom rastlinných výťažkov, napríklad Epigen sprej, či Epigen Intim gél. Vyskúšať sa môže napríklad aj Gynella Silverstone Foam. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodná je tiež konzultácia s dermatovenerológom.

  • Geniálne bradavice

    , Autor: erika73828

    Dobrý deň približne mesiac som sa liečila na genitalne bradavice pomohol mi krém Aldara aj napriek zníženej imunite som sa toho zbavila a všetko bolo čisté. Ani nie do mesiaca sa všetko vrátilo. Ako by som mala postupovať, mám sa stále liečiť týmito krémami? Ako sa toho zbavím? Odporučená mi bola aj vakcína lenže som sa dočítala že ma nechráni pred týmto typom keď som ho už mala/mám. Ako by som mala postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie jednoznačne odporúčam. Je síce pravda, že Vás nechráni pred týmto jedným konkrétnym typom, ale chráni Vás pred ďalšími typmi, s ktorými ste ešte neprišli do kontaktu. Ak došlo v krátkom čase k recidíve, problém bude pravdepodobne v imunitnom systéme. Ak máte pozitívne skúsenosti a za sebou úspešnú liečbu, môžete s liečbou pokračovať. Ďalšou možnosťou je chirurgické odstránenie kondylómov. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý po konzultácii s Vami určí ďalší postup.

  • Vyrážky

    , Autor: erika73828

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať asi mesiac som sa liečila na kondylomy a krém Aldara mi pomohol sa ich zbaviť. Prišla som k svoje lekárke na kontrolu spravila mi vyšetrenie a povedala ze je všetko v poriadku. Predtým než som išla lekárke som sa oholila a všetko bolo čisté no po pár dňoch sa mi vyhodili dve vyrážky a teraz tretia, obávam sa že sa mi to znovu vrátilo. Je to možné? Dovtedy nič, je možné že je to tým holením, že som si to tou žiletkou nejakým spôsobom rozniesla?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr si myslím, že ide o zapálené folikuly v dôsledku podráždenia po holení, bez videnia nálezu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HPV

    , Autor: Erika7829292

    Dobrý deň. Gynekologicka mi zistila kondylomy. Používam krém aldara a mám tam také červené pupienky len a niekde chrastičky vytvorené. Môj priateľ bol vyšetrený na HPV a mal negatívny výsledok. No odkedy sme spolu niečo mali, bol to prvý priateľ ktorý sa do mňa spravil, som mala problémy mikozy a podobne no on je negatívny. Mne ešte testy nerobili, myslite ze je možné že budem negatívna aj ja? Čím to mohlo byť spôsobené že sa mi objavili zrazu tieto problémy? Môžu sa kondylomy vytvoriť aj keď je človek negatívny na tento vírus?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kondylómy spôsobujú iné druhy HPV ako tie, ktoré sposobujú zmeny na krčku maternice. Súvisí to aj s poklesom imunity, aj vplyvom pohlavného života, kedy dochádza k mnohým zmenám a začínajú sa prejavovať ochorenia či stavy navodené zmenou pošvovej mikroflóry, či kontaktom s pre Váš organizmus cudzími bunkami. Testy môžete mať negatívne, väčšinou sa zameriava na typi HPV 16 a 18, ktoré kondylómy nespôsobujú. Wartec, či Aldara, ktorý stimuluje imunitu a dá sa zbaviť kondylomov aj natrvalo, sú výborným spôsobom liečby. Niekedy je však nutná chirurgická liečba.