Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,467 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Potrat

    , Autor: Ninazoja

    Dobrý deň v cera som bola na pohotovosti z dôvodu slabého krvácania 5tt+5 bolo vidieť vak vo veľkosti 8,5mm. Vecer sa už krvácanie rozbehlo naplno boli prítomné aj veľké krvné zrazeniny a silné kŕče, takže podľa všetkého prišlo k potratu. Dnes už krvacam len slabo. Kedy by som mala ísť na ďalšiu kontrolu? Stačí ísť až keď krvácanie prestane?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, či naozaj došlo k spontánnemu potratu, či sú prítomné reziduá po potrate a je nutné maternicu vyčistiť alebo sa maternica vyčistila sama. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Bolesť

    , Autor: Ruszova

    Dobrý deň pán doktor už som vám raz písala a ďakujem vám že ste písali naspäť, teraz vám musím písať novú lebo žijem v zahraničí a môj gynekológ má voľno už nevydržím musím vám napísať lebo mám obavy ešte nikdy sa mi to nestalo.... už mám 14 ročnú dcéru a v 2012 som mala už potrat od vtedy sa snažíme ale nič už som vyskúšala všetko čo sa dalo ohľadom lieku na Mimi ale toto čo je teraz ešte sa nestalo v októbri 2022 mi neprišla menz v novembri mi prišla jeden deň čokoláda a dva dni taká jasná ružová s trošku kúskami ale len malinko a toľko bolo z menzesu od vtedy mám bolesti v prnikov také zvláštne na dotik bolesti v podbrušku krížov a niekedy zápcha a hnačka veľmi ma boli žalúdok mám kŕče mám chlad vždy ináč som v poriadku len tie tupé bolesti v podbrušku krížov ale len pár hodín a odíde samo a keď idem na veľkú tak mám tlak v pošve a také čudné preto prosím vašu rádu prosím napíšte že akú diagnózu allebo čo je to som nou ďakujem vám ☹️????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Bez poznania výsledkov vyšetrení, okolností a ďalších informácií sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môžete mať aj endometriózu. Ak sa Vám nedarí otehotnieť, aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie, už 10 rokov, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do centra asistovanej reprodukcie.

  • Je väčšie riziko rakoviny prsníka po potratoch?

    , Autor: laura207

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať, mam väčšie riziko, že ochoriem na rakovinu prsníka ak som prekonala už 2 potraty, oproti zenam ktore nikdy potrat neprekonali?
    Islo o missed abort, teda samovoľne potraty v prvom trimestri.

    Niekde som tuto informáciu čítala a dosť ma znepokojila. Je to pravda? Zvyšuje sa riziko?
    Chcela by som vedieť Váš názor.



    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, existuje viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko rakoviny prsníka. Bavíme sa iba o riziku ochorenia, nie automaticky o ochorení. Medzi tieto faktory patrí najmä genetika, vek, telesná konštitúcia, skorý nástup puberty a naopak neskorá menopauza. Čo sa týka samovoľných potratov, bolo robených viacero výskumov. Výsledky výskumov, ktoré hľadali možný súvis medzi samovoľným potratom a rakovinou prsníka, nie sú jednotné. Niektoré z výskumov žiaden súvis neobjavilo. Je možné, že súvis môže byť u tých žien, ktoré mali viacero samovoľných potratov, alebo že potrat zvyšuje riziko rozvinutia rakoviny prsníka u žien v neskoršom veku, keď už je žena v menopauze. Na svete je enormné množstvo žien, ktoré potratili raz, či dvakrát a nemyslím si, že každá druhá z týchto žien bude mať rakovinu prsníka. Ak ste prekonali dva zamlčané potraty v I. trimestri za sebou, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické vyšetrenia.

  • Tehotenstvo a cysta

    , Autor: Hanka21

    Pekný deň prajem chcem sa prosím vás opýtať lebo som v 8tt
    ..bola som pri mojej Dr, ta mi povedala že tehotenstvo vidí ale gestacny vak je prazdny že nevidí ani embryo..
    Plus k tomu mi zistila cystu.
    Včera som začala miernejwie krvácať mam aj bolesti pri moceni iba pálenie..ale nedala žiadna antibiotika nič..:/
    Chcem sa prosím opýtať ci je to samovolny potrat alebo ísť na vyčistenie maternice..A dajú von aj tu cystu stým gestacny vakom...
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o anembryomolu, teda formu patologického tehotenstva, kedy je gestačný vak prázdny. K cyste sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa jednať oba o žlté teliesko na vaječníku. Ak sa naozaj jedná o anembryomolu, bude potrebné dutinu maternice vyčistiť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Umelé prerušenie tehotenstva

    , Autor: Hanka21

    Zdravím, takže chcem sa spýtať je normálne ísť na ten potrat na vlástnu žiadosť počas toho HPV vírusu keďže je to mierne pokročile štádium. Zatiaľ výsledky sú natom rovnako používam nato od svojej gynekológicky regresil
    .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o nechcené tehotenstvo a tehotenstvo chcete na vlastnú žiadosť ukončiť, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý s Vami spíše potrebnú dokumentáciu.

  • Hpv

    , Autor: Hanka21

    Dobrý deň prajem chcem sa prosím vás opýtať či je v poriadku tehotenstvo pocas hpv, som už v 6tt a uvažujem nad prerušením tehotenstva je možné ísť normálne na potrat keďže mám mierne štádium toho hpv? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte iba prvý stupeň bunkových zmien (LSIL, CIN I.), je možné normálne donosiť plod, porodiť a samozrejme po pôrode skontrolovať onkocytológiu. Je možné, že sa stav upraví spontánne do normálu. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.