Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,817 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Potrat

    , Autor: Ninazoja

    Dobrý deň v cera som bola na pohotovosti z dôvodu slabého krvácania 5tt+5 bolo vidieť vak vo veľkosti 8,5mm. Vecer sa už krvácanie rozbehlo naplno boli prítomné aj veľké krvné zrazeniny a silné kŕče, takže podľa všetkého prišlo k potratu. Dnes už krvacam len slabo. Kedy by som mala ísť na ďalšiu kontrolu? Stačí ísť až keď krvácanie prestane?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, či naozaj došlo k spontánnemu potratu, či sú prítomné reziduá po potrate a je nutné maternicu vyčistiť alebo sa maternica vyčistila sama. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Babo123

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, som v 5 týždňi tehotenstva. Pred troma dňami som začala krvácať. Bola som s tým v nemocnici a tam mi robili vyšetrenie. Doktor mi potvrdil moje tehotenstvo a teda ze som v 5 týždňi. Ibaze dozvedela som sa, že je hroziaci potrat (abortus imminens) veľkosť GS bolo 9x5 mm. Na ďalší deň som bola znova v nemocnici a veľkosť GS je už 85x30mm. Krvacam stále nie moc ale krv stále ide. Kŕče nemám. Chcem sa opýtať, kvôli čomu je to krvácanie a ci je možné ešte zachrániť tehotenstvo nejakými vitamínmi alebo niečím podobným.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, krvácanie alebo špinenie do 16. týždňa je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Kúpiť si a užívať môžete Ascorutin 3x1 tabletku, v prípade, že ešte neuzivate, užívajte aj kyselinu listovú. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruacný cyklus - dieťa

    , Autor: Barbi18

    Dobrý deň, mám 20 rokov a mám problémy s menštruáciou. Menštruáciu som mala tento rok iba 2x a to konkrétne 7.3. (1 deň slabé krvácanie) a 5.5. (Pol dňa silnejšie krvácanie. Keďže mám trombofíliu, hormonálné tabletky ani injekciu na vyvolanie menštruacie mi nemôžu dať. Na trombofíliu berieme iba tabletky na riedenie krvi cez leto. Menštruácia mi stále neprišla. Zápaľ, cystu ani žiadné problémy nemám. Môj gynekológ mi nevie poradiť iba toľko, že treba počkať. Keďže mám túto chorobu a pri tejto chorobe je potrat dosť zvyčajný a moja menštruácia je taká aká je, začínam sa báť, že dieťa nebudem mať. Vedeli by ste mi poradiť aký máte na to názor?! Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak v dohľadnej dobe plánujete, bude potrebné zistiť príčinu nepravidelného cyklu. Ak keď otehotnieť sa dá aj bez menštruácie, vhodné by bolo realizovať hormonálny profil. Nepoznám síce bližšie okolnosti trombofilného stavu, ani jeho závažnosť, ale nemyslím si, že vyvolanie menštruácie je u Vás jednoznačne kontraindikované. Áno, trombofilný stav je jednou z najčastejších príčin potratov, treba však povedať, že neliečený, či nediagnostikovaný, ak užívate lieky alebo aplikujú sa injekcie nízkomolekulárneho heparínu, žena otehotnie, vynosí aj porodí.

  • Po spontannom potrate

    , Autor: Akinom

    Dobrý deň,
    Pravdepodobne v 6tt mi lekár nepotvrdil tehotenstvo, nakoľko v maternici nič nenašiel. Kvôli slabému špineniu mal podozrenie na potrat alebo mimomaternicové tehotenstvo. Hcg bolo na úrovni 401. O pár dní som začala krvácať, hcg bolo 171. Krvacala som intenzívne týždeň. Na kontrole bolo všetko v poriadku, len hcg ešte 23. Aktuálne stále pociťujem tlak a pichanie v podbrušku v ľavej časti s pocitom, že sa ten tlak a pichanie stupňuje. Môže ísť stále o prípadne MMT pri tej hodnote hcg? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu a dynamiky beta HCG sa jednalo s najväčšou pravdepodobnosťou o spontánny potrat. Beta HCG však treba odsledovať až do nuly. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zamlknutý potrat v 8. Tt tehotenstva

    , Autor: Monka318

    Dobrý deň prosím vás môžte mi povedať či smie doktor urobiť kyretaž bez narkózy teda zaživa. ? Som po zamlknutom potrate . V 8 tt sa prestalo vyvíjať . Do poradne som šla až o 3 týždne v domienke , že je všetko v poriadku. Žiaľ.. 8.7. my robili kyretaž v narkoze. Keďže mi ju doktor urobil zle a ostali mi tam veľké zvyšky plodového vajca tak mi 14.7. robili zvovu kyretaž v narkoze. Potom 19.7 som šla k lekarke na kontrolu zas to bolo vyčistené zle tak znovu 20.7. som šla do nemocnice s tým že mi doktor ktorý mi robil čistenie prvý krát urobil sono a hneď kyretaž bez ničoho . Hneď po zákroku som šla domov bolo mi zle nevoľno zimnica ledva som prišla domov celá ubolená. Ešte počas zákroku keď som povedala že to bolí odpovedal že to bolieť nemôže . Celý deň som sa z postele nedostala. Robí sa to takto bežne? Budem rada ak by ste mi podali čo najviac informácií. Myslím, že to správne nebolo a chcem podať na doktora sťažnosť no neviem či obstojím. Som z toho už zúfalá na bábätko som sa už veľmi tešila už len to že som oň prišla bola pre mňa veľká rana a vôbec som ani netušila že budem čeliť ešte aj týmto veciam. O týždeň idem na kontrolu ešte stále sú tam zvyšky. Krvácam len slabo tmavú krv. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na našej klinike sa realizuje zákrok v celkovej narkóze priamo pod USG kontrolou alebo bez nej. Následne pacientka prichádza na kontrolné USG najskôr o 14 - 21 dní od výkonu. Skôr realizovať USG nemá zmysel, pretože výsledky môžu byť falošne pozitívne, pretože maternica potrebuje čas, aby sa dočistila a stiahla. Zo zákona máte právo podať sťažnosť. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, výsledky vyšetrení, či USG nálezov a nie som ani posudkový lekár. Neprináleží sa mi k tomu bližšie vyjadrovať.

  • Menštruácia po spontánnom potrate

    , Autor: Wikushka

    Srdečne Vás zdravím, pán doktor.
    25. marca sa mi spustil spontánny potrat v 8. tt, už predtým boli nie dobré výsledky, očakávali sme to. Prvý potrat som prekonala v roku 2017 po prvom dieťatku a teraz potrat po druhom dieťatku. Podarilo sa nám teraz vďaka Billingsovej metóde otehotnieť hneď na prvý krát, no skončilo to teda potratom. Potrat samotný prebiehal na moje prekvapenie postupne, nemala som návaly krvácania, ani také bolesti a trvalo to 10 dní. 21. apríla sa mi spustila nezvykle silná menštruácia, krvácala som 5 dní veľmi silno, ďalšie tri dni silno a potom zo dňa na deň krvácanie prestalo. Po treťom dni som písala svojmu gynekológovi vcelku so strachom, čo mám robiť, nakoľko bol víkend, tak sa mi neozval a neozval sa mi doteraz...
    Cítila som sa veľmi slabá a točila sa mi hlava, po pár dňoch som si na odporúčanie známej, ktorá má skúsenosti, nasadila vitamín K, pastiersku kapsičku proti krvácavosti a tiež ibalgin. Pomohlo to hneď na ďalší deň. Odvtedy pijem čaj z alchemilky, od krvácania mám ale každodenné hnedé špinenie so sporadickými tlakovými bolesťami v podbrušku.. Počas menštruácie šli s krvou von aj tkanivá po potrate. Neviem však, nakoľko je takýto priebeh v norme, za necelé dva týždne očakávam opäť menštruáciu a obávam sa, čo príde.
    Čisteniu v nemocnici by som sa rada vyhla, prosím Vás, čo by som mala robiť v prípade ďalšieho silného krvácania? Od tehotenstva mám ešte doma utrogestan, čítala som, že v prípade silného krvácania sa môže podať progesterón na zníženie krvácavosti, je to však informácia z nie lekárskeho zdroja. Ako by som si mohla pomôcť? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď na komplikovanú otázku a prajem všetko dobré.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, niekedy sa vyčisteniu dutiny maternice nedá vyhnúť. Je zbytočné trápiť organizmus krvácaním, ktoré spôsobuje anemizáciu a s tým spojené ťažkosti a aj tak nie je isté, že sa maternica na isto dočistí sama. Pri ťažkostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.