Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hrčka

    , Autor: Katana26

    Dobrý deň.Potrebovala by som od vás radu.Vytvárajú sa mi na malých pyskoch v okolí klitorisa také akoby hrčky.Niekedy zmizne ale po čase sa objaví nová.Sú aj bolestivé na dotyk a vyzerajú akoby podkožné.Niekedy sa mi urobí taká čo po čase aj praskne, a ide z nej hnis a niekedy je taká že je bolestivá a mám aj opuch v tejto oblasti ale nevyjde z nej nič.Neviem o čo môže ísť ,chcela som si dávať na to čiernu masť ale na tom mieste tá masť nedrží tak si dávam aspoň framykoin.Vedeli by ste mi poradiť o čo by mohlo ísť ? Dosť ma to znepokojuje a som z toho nervózna ,pretože sa to opakuje častejšie a obmedzuje ma to čo sa týka aj pohl.styku.Keď sa mi objaví tá hrčka alebo čo to je vlastne je tak si na to dávam tú masť a nemôžem s manželom mať ani pohl.styk nakoľko mi je to nepríjemné a mám strach že by som ho náhodou niečím nenakazila.Ďakujem za každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o zapálené folikuly alebo mazové žľazy, ale teoreticky aj o kondylómy. Takto sa Vám ale bližšie objektívne vyjadriť neviem. Je potrebné gynekologické vyšetrenie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hrčka na krčku

    , Autor: Andye

    Dobry den prajem. Včera som si nahmatala na krčku maternice hrčku. Veľkosť hrášku. Mám bolesti v podbrušku a v panve. Hojný priesvitný páchnuci výtok ( hnilobne zapáchajúci).
    Bola som na steroch na ureaplazmu ( výsledky zatial este nie su) , v októbri som mala tiež takéto isté ťažkosti .
    Minulý rok som bola aj na steroch na rakovinu krčka. Doktorka povedala že všetko je v poriadku. Nechápem už tieto bolesti . Som z toho nešťastná.???????? bojím sa že to môže byť niečo vážne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Spomínaný guľatý útvar na krčku môže byť aj ovula Nabothi, ovulóza, teda cysty krčka maternice, ktoré vznikajú upchatím ústia žliazok krčka a ich naplnením. Takto bez vyšetrenia sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí možnú príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Bolesť

    , Autor: Zorka_92

    Dobrý deň, na druhý deň po pohlavnom styku sa u mna objavili bolesti najviac pri močení. Užila som antibiotikum Monural. O dosť sa to zlepšilo ale stále to celkom neprešlo, cítim menšie bolesti, pálenie a nepohodlie.Tiež sa mi pod perou objavil herpes a hrčka pod sánkou. Pohlavny styk bol s prezervatívom. Ťažkosti trvajú viac ako jeden týždeň. Ide o zápal alebo to môže byť aj iná choroba? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Podľa všetkého máte oslabenú imunitu. Pri pretrvávaní ťažkostí s močením bude vhodné realizovať urologické vyšetrenie. Na herpes si aplikujte voľnopredajné antivirotiká, dodržujte dostatočný pitný režim, denne aspoň 1,5 - 2 litre tekutín. Odsledujte si to.

  • Sono prsnikov

    , Autor: Janana87

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, koncom aprila tohto roku som bola na sone prsnikov, som sledovana pre 1cm fia v lavom prsniku raz rocne, obcas si nahmatam hrcku velkosti spendlikovej hlavicky (ani neviem, ci je to hrcka, kludne i tkanivo), myslite, ze by sa tam nieco za ten cas mohlo zmenit, ci len zbytocne stresujem? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1 cm fibroadenóm nie je tragický nález. Podľa mňa sa nemusíte znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hrčka v okolí pošvy

    , Autor: michala2703

    Dobrý deň,minulý týždeň som si nahmatala okolo pošvy na ľavej strane menšiu hrčku, po týždni sa však hrčka zväčšila. Neviem či to je len podkožný tuk, vyrážka alebo niečo horšie. Boli ma to iba ak sa toho dotknem inak ani neviem že to mám. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero, no bez videnia nálezu a vyšetrenia sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa však jednať o nič vážne. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia stanoví diagnózu a určí ďalší postup.

  • Hrčka pod bradavkou

    , Autor: Zuzstrm

    Dobrý deň, mám 24 rokov, nie som tehotná ani po pôrode, a pri preventívnej prehliadke mi gynekologička prehmatala aj prsníky a v pravom prsníku mi našla hrčku. Hrčka je tvrdšia, na pocit do 1 cm, nebolestivá, hlbšie pod bradavkou. Pred rokom som vola na sone a všetko bolo v poriadku. Gynekologička mi povedala, že je to možno mliečna žľaza. Veľmi ma vystrašila. Som objednaná na sono, no až o 2 mesiace, takže dovtedy budem určite stresovať. Viete mi prosím povedať o čo by mohlo ísť a či sú takéto nálezy bežné? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je naozaj viacero možností, o čo sa môže jednať. Môže sa naozaj jednať iba o rozšírenú mliečnu žľazu, či fibroadenóm. Je dobré, ak bol minulého roku USG nález prsníkov negatívny. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste dostali výmenný lístok vrámci prevencie, termín USG prsníkov sa dáva vrámci prevencie, ak pacientka nemá ťažkosti, neskôr, práve preto, aby boli voľné skoršie termíny pre pacientky, ktoré majú nejaký problém. Ak teda máte problém, je vhodnejšie urobiť vyšetrenie skôr. Môžete zavolať, alebo najlepšie ísť osobne, na dané pracovisko kde ste objednaná a spýtať sa ich, či nemajú voľný skorší termín, keďže máte teraz vzniknutý a objavený problém a nejedná sa o vyšetrenie vrámci prevencie, prípadne nájsť iné pracovisko, ktoré Vám vie dať skorší termín vyšetrenia.