Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,290 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Epigen

    , Autor: Miška_1109

    Dobrý deň, máte nejaké skúsenosti s intímnou kozmetikou značky Epigen? Ak áno ako gynekológ odporúčate túto značku alebo celkovú intímnu kozmetiku? Pretože mne osobne ktorákoľvek lekárnička odporúčala nepoužívať intímnu kozmetiku a umyť ju len čistou vodou. Čo vy ako gynekológ odporúčate?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, my gynekológovia nemáme žiadne skúsenosti s kozmetikou, na tú sú iní špecialisti. Každej žene vyhovuje niečo iné, bez vyskúšania zhodnotiť nebudete vedieť. Áno, niektorým ženám vyhovuje iba čistá voda. Menej je niekedy viac.

Podobné otázky

  • Genitálne papilómy

    , Autor: Evitkas

    Pekný deň. Po pôrode sa mi v pôrodnej jazve objavili papilómy. Bola som na chirurgickom odstránení, ktoré nepomohlo. Mám ich vo vnútri. Moja gynekologička túto vec veľmi nerieši, nespravila mi ani ster na zistenie typu hpv. Odporučila len čakanie, na to kým zmiznú, vraj to raz zmiznúť musí. Cytológia pred dvoma mesiacmi bola v poriadku, ja mám však obavu, aby to neovplyvnilo aj krčok, keďže je to agresívne. Užívam už tretí mesiac isoprinosine, dala som sa ockovat, no nevidím žiadnu zmenu. Zúfalo vás prosim o radu, pripadne kontakt na nejakú kliniku, kľudne aj súkromnú, kde by niekto môjmu problému venoval pozornosť. K tomu všetkému mám po dvoch kyretoch po pôrode zrejme aj zrasty na maternici, moja menstruacia je len slabé spinenie.
    Veľmi pekne ďakujem za vás čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kondylómy (condylomata acuminata, genitálne bradavice) spôsobujú najčastejšie nízkorizikové typy HPV, hlavne typ 6 a 11. Cytológia môže byť v poriadku, genitálne bradavice spôsobuje iný typ HPV vírusu, ako typy HPV spôsobujúce zmeny na krčku maternice. Očkovanie Vám už na daný typ HPV nepomôže, ak ste s ním prišli do kontaktu ešte pred očkovaním a teda máte už aj prejavy vo forme kondylómov. Váš organizmus si už vytvoril protilátky. Recidíva je pomerne častá, aj napriek chirurgickému ošetreniu. Kondylómy sa časom stratia aj samé, môžu sa však objaviť znova. Dôležitá je tiež podpora imunitného systému, ktorá už u Vás prebieha.
    Čo sa týka lokálnej liečby, v liečbe sa používa preparát Wartec, Imiquimod 5% krém, Podofylotoxín krém, výborný je krém Aldara, ktorý stimuluje imunitu a dá sa zbaviť kondylomov aj natrvalo. Často sa využíva aj chirurgická liečba, okrem excízie (vyrezania) sa využíva aj kryoterapia (zmrazenie), CO2 ablačný laser, či pulzný farbivový laser. Niekedy sa chirurgické ošetrenie realizuje vo viacerých etapách. Môžete vyskúšať aj istú formu samoliečby, ktorá je však menej účinná. Na samoliečbu môžete použiť najmä lokálne aplikované kozmetické prípravky s obsahom rastlinných výťažkov, napríklad Epigen sprej, či Epigen Intim gél. Vyskúšať sa môže napríklad aj Gynella Silverstone Foam. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodná je tiež konzultácia s dermatovenerológom.