Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,685 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • mykóza

    , Autor: 63315

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme už pol roka o druhé bábätko, no zatiaľ sa nám nedarí. Do menzesu mám ešte týždeň, testovať je ešte skoro... začala má trápiť vaginalna mykóza, výtok. V lekárni mi poradili tabletky Clotrimazol Al 200. Moja otázka, možno blbá....ale ak by sa nám tento mesiac pošťastilo, ublížila by som plodu použitím tohto lieku? Vopred dakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ako preventívne opatrenie je vhodnejšie vyhnúť sa užívaniu lieku u v 1. trimestri tehotenstva. Počas tehotenstva možno vykonať liečbu, no tabletu je nutné zavádzať bez použitia aplikátora. Zárodku neuškodíte, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Mykoza v tehotenstve

    , Autor: Ada123

    Dobrý deň,

    Chcem sa opýtať, čo na podporu imunity, som v 21tt a vrátila sa mi vaginalna mykoza po mesiaci znova, takztiez aj na nohe ako lyšaj, to sa mi hneď zapálilo ako ma začalo trápiť zo spodu no a v neposlednom rade mám aj kútiky na ústach, chcela by som niečo na podporou imunity po vyliečení ako prevenciu, čo by ste mi odporučili ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka vaginálnej mykózy, je vhodné realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie, či nie je okrem candidy prítomná aj bakteriálna infekcia, ktorú by bolo potrebné preliečiť kombinovanými antibioticko-antimykotickými preparátmi. Následne je dôležitá obnova vaginálnej mikroflóry aplikáciou vaginálnych probiotík. Existuje množstvo tehotenských vitamínov a doplnkov výživy. Aj napriek tomu, že ste tehotná, ak máte celkovo problém s imunitou, zvážil by som konzultáciu u imunológa, ktorý by Vám vedel poradiť, čo sa týka imunity, lepšie.

  • Mykoza a dojčenie

    , Autor: Vejka182

    Dobrý deň. Chcem Vás poprosiť o radu. Dojčim 9 mesačného synčeka ale problém je v tom že mam gynekologické problémy....svrbenie ... pálenie. V lekárni mi povedali ze krem Canesten mi neodporúčajú pretože by sa muselo dojčenie ukončiť. Tak mi lekárnik dal Rosalgin. Prosím poraďte mi ohľadom krému, Canesten sa naozaj nemôže užívať počas dojčenia keď sa oplikuje len lokalne?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, počas aplikácie, či užívania Canesten krému, či vaginálnych tabliet sa má kojenie prerušiť. Canesten Vám však nemusí pomôcť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie a na základe výsledku sa nasadí potrebná liečba a určia potrebné obmedzenia. aj čo sa týka kojenia. Vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom si realizovať môžete. Rovnako tak si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Vaginálna mykóza

    , Autor: Mooly

    Dobrý deň, za posledné dva týždne ma trápi vaginálna mykóza začala som s liečbou lactofeel ktoru som po 2 dňoch zlepšennia ukončila, no kykoza sa mi asi po tyždni vrátila spať.Moja gynekologička mi po telefóne predpisala polygynax no ja sa ho bojim užiť keďže som ešte nedostala menštruaciu, je tam možnosť žeby som mohla byť tehotna, a v pribalovom letaku piše že tehotné ženy nesmu uživat tak som si kupila canesten, po koľkych tabletkach môže začať učinkovať? Mam svrbenie a bolesti v podbrušku. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri dlhšie trvajúcich ťažkostiach je vhodné gynekologické vyšetrenie. Ordinácie cez telefón nie sú pri pretrvávaní ťažkostí vhodné. Kúra vaginálnymi probiotikami má byť aspoň 10 dňová. Účinok Canestenu by sa mal dostaviť do niekoľkých dní. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie a stanoví ďalší postup.

  • Mykóza pred pôrodom

    , Autor: Erika0409

    Dobrý deň prajem,

    Pán doktor chcem sa opýtať som v 40tt (konkrétne 39+3) a spustila sa mi mykóza. Nakoľko pôrod môžno očakávať každým dňom chcem sa informovať, či v prípade rozbehnutia pôrodu nemôže mykôza nejak ublížiť bábatku a či si môžem aspoň na pár dní nasadiť tabl. macmiror (ústne). Žiadne komplikácie nemám.
    (Opýtala by som sa to svojho gynekológa, no je na dovolenke a do poradne v nemocnici mám ísť až o 4 dni)

    Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kľudne si môžete aplikovať Macmiror aj vaginálne, ak máte iba tabletky na perorálne užitie, môžete užívať aj tie. Lokálne si môžete aplikovať voľnopredajný Canesten krém, či Candibene tabletky. Kvasinky dieťa, ani tehotenstvo v posledných dňoch, či týždňoch pred pôrodom neohrozujú. Platí to rovnako i pre liečbu vaginálnej mykózy antimykotikami.

  • Sekrét na pyskoch

    , Autor: Martyska

    Dobrý deň, chcela by som na toto spýtať vas, lebo už naozaj neviem koho iného. Pred asi mesiacom a pol som prvýkrát v živote dostala mykozu (mám 22 rokov, tehotná nie som) a robila som si 2 týždne vyplachy rosalginom. Následne som týždeň dostala krámy a potom som volala gynekológovi a ten mi predpísal macmiror mastičku a repikove kúpele. Stále som si však na pyskoch nachádzala take biele ako keby pupienky, tak som si myslela, že mykoza pretrváva. Navštívila som teda osobne gynekológa a ten mi spravil stery. Včera prišiel výsledok, že stery boli na plesne aj na baktérie úplne negatívne. Ja si však stále nachádzam taký ako keby sekrét alebo niečo podobne na pyskoch ohanbia keď ich roztiahnem. Sú to také ako keby malinke žmolčeky do žltkastej/bielej farby a nachádzajú sa kde-tu prevažne na malých pyskoch. Nič ma nesvrbi ani nepali, nemám žiadne problémy, len mi to príde divne že mykozu už nemám, ale niečo takéto sa vyskytuje. Myslela som si, že to môže byť aj sekrét ochlpenia, lebo počas mykózy som sa neholila, ale pretrváva to aj po holení. Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pošva aj za normálnych okolností, bez prítomnosti infekcie, produkuje pošvový sekrét, ktorý môže byť sfarbený do bieložlta. Ak sa jedná o pupenčeky, myslieť treba aj na genitálny hepres. Takto Vám však viac neporadím. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.