Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • mykóza

    , Autor: 63315

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme už pol roka o druhé bábätko, no zatiaľ sa nám nedarí. Do menzesu mám ešte týždeň, testovať je ešte skoro... začala má trápiť vaginalna mykóza, výtok. V lekárni mi poradili tabletky Clotrimazol Al 200. Moja otázka, možno blbá....ale ak by sa nám tento mesiac pošťastilo, ublížila by som plodu použitím tohto lieku? Vopred dakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako preventívne opatrenie je vhodnejšie vyhnúť sa užívaniu lieku u v 1. trimestri tehotenstva. Počas tehotenstva možno vykonať liečbu, no tabletu je nutné zavádzať bez použitia aplikátora. Zárodku neuškodíte, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • mykóza v tehotenstve

    , Autor: Mirka2202

    Dobrý deň,
    približne pred dvoma týždňami som pravdepodobne dostala vaginálnu mykózu sprevádzanú svrbením, pálením, a hrudkovitým zapáchajúcim výtokom. Bola som v 14tt a hneď som sa aj objednala k svojej gynekologičke, aby mi urobila ster a nasadila liečbu. V zápätí som však dostala chrípku a k lekárke som sa nedostala. Na jej odporúčanie som nasadila probiotiká gynimun dual protect a príznaky mykózy po pár dňoch zmizli.
    Je možné, aby som mykózu stále mala, aj keď už nepociťujem žiadne príznaky? Je prípadne vhodné použiť na doliečenie macmiror?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, baktérie, ako aj kvasinky sa v pošve vyskytujú bežne. Ak sa však premnožia, môžu spôsobovať problém. Ak ste užívali počas chrípky antibiotiká, preliečili ste sa. Ak ste si navyše realizovali kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré sú výborné na úpravu pošvovej mikroflóry, je možné, že ste mykózu preliečili a nie je potrebná ďalšia liečba. Ak už nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa vrámci tehotenskej poradne podľa odporúčaní, v prípade ťažkostí aj skôr.

  • Opäť vaginálna mykóza

    , Autor: MiMa997

    Pekný deň, chcela by som sa informovať, dostala som vaginálnu mykózu po intímnom styku s manželom,na druhý deň po styku som začala pociťovať diskomfor vagíny hrudkovity výtok a neskutočne škrabanie,nikdy pred tým som ju nemala, kúpila som si Canesten gyn kombi týždeň som sa liečila, príznaky prešli, prišla menštruácia, posledný deň menštruácie som začala opäť pociťovať diskomfot vagíny,mohla som sa zlé preliečiť? čapík som mala ten na 1den, krém som si dávala 7 dní 3 krát denne, hneď druhý deň keď skončila menštruácia si opäť dávať krém 3x denne a čapík som si objednala s internetovej lekárne,ak sa to zopakuje plánujem ísť k svojmu gynekológovi , len nechápem prečo po týždni a pol od preliečenia sa opäť zopakovala. Vďaka za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o bakteriálnu vaginózu. Vhodné je si aplikovať preparát aspoň v množstve 3 až 6 vaginálnych tabliet, jedna často nestačí a následne si realizujte aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Pri pretrvávaní ťažkostí určite navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mykoza

    , Autor: Neónka

    Dobrý deň, chcela by sonda Vás opýtať na opakovane mykózy pred menštruáciou . Už som z toho zúfalá , sladké nejem , jem dosť mliečnych výrobkov , stravujem sa zdravo , používam mydlo na intímnu hygienu a opakovane mám pred menstruaciou svrbenie posvy . Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o prejavy bakteriálnej vaginózy, kedy vplyvom zmeny pH v pošve dôjde k zmene vaginálnej mikroflóry a premnoženiu kvasiniek a bakterií, ktoré sa bežne v pošve vyskytujú. Skúste si realizovať aspoň desať dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Vaginálne probiotikum je najlepšie aplikovať večer pred spaním do pošvy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Krvácanie v 14tt

    , Autor: KlaudiaDadka

    Dobry deň, chcela by som sa opýtať. Od pondelka mam slabé krvácanie, je to skor ako keby vlasočky krvy ktoré mam vo výtoku raz vačšie raz menšie vacšinou po potrebe. Sú svetlo červenej farby. V pondelok som s tym bola u gynekologa,nasadil mi macmiror kvoli mykoze. Chcem sa opýtať či je takéto krvácanie pri mykoze normálne. Bojím sa sa o bábo aby to nebolo niečo horšie. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie tmavohnedou krvou, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí najčastejšie s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka liečby mykózy, ak máte ťažkosti v zmysle pálenia, či svrbenia, predpísaná liečba je na mieste. Ak je však mykóza bez príznaková, je vhodnejšie s liečbou počkať do ukončeného 16. týždňa tehotenstva. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani nález, či ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Streptokok

    , Autor: Bibka23

    Dobrý deň, pri kontrolných steroch mi bol zistený streptokok a mykóza po preliečení ureaplasmy a gardenelly. Neviete mi povedať z čoho to môže byt ? Či to je pohlavne prenosné(myslím streptokoka a mykozu) alebo to je z oslabenej imunity. Takisto ma mesiac Páli pri močení, môže to byť z toho?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Záleží od druhu streptokoka, ktorý Vám bol vykultivovaný. Predpokladám však, že vplyvom užívaných antibiotík došlo k porušeniu vaginálnej mikroflóry a vzniku tzv.
    bakteriálnej vaginózy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, ako aj okolnosti. Po preliečení si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.