Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polyp a otehotnenie

    , Autor: Majuuus

    Dobrý deň, mám 37 rokov, zatiaľ som nebola tehotná. Na odporúčanie môjho gynekológa sa o dieťa nepokúšame, pretože mi na maternici našli polyp na tele maternice - 12 mm. Hneď po zistení som šla na zákrok: hysteroscopia diagnostica a kyretáž. 2 týždne po zákroku som bola na kontrole a po ultrazvuku gynekológ zistil, že polyp je stále na tom istom mieste. Podľa lekárskej správy bol zákrok bez komplikácií, dokonca som po zákroku ani nekrvacala. Prešli ďalšie 2 mesiace a kvôli súčasnej situacii (covid19) sa neplánujú žiadne zákroky. Mám sa hlásiť až začiatkom januára, ak to situácia dovolí. Po položení otázky, či sa o dieťa nemôžeme pokúšať napriek polypu som dostala inštrukciu: v žiadnom prípade. Čo sa týka môjho zdravotného stavu, ak by som nebola na preventívnej kontrole, nevedela by som o polype. Aký je váš názor? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola u Vás realizovaná hysteroskopia a polyp bol úspešne odstránený a v dutine sa nenachádzala žiadna ďalšia polypoidná štruktúra, je málo pravdepodobné, že sa v dutine nachádza polyp rovnakej veľkosti a na tom istom mieste. Bez poznania akýchkoľvek výsledkov, či nálezov je ale veľmi tažké sa takto bližšie k zákroku objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že ak sa zistí, že sa v dutine nachádza štruktúra, ktorá tam byť nemá, je vhodné ju najskôr odstrániť, až potom sa snažiť otehotnieť. Nepochybujem však o tom, že ženy, ktoré nenavštevujú gynekológa, môžu mať polypy v maternici a aj napriek tomu otehotnejú a úspešne vynosia a porodia dieťa. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý má k dispozícii všetky informácie, výsledky vyšetrení a pozná všetky okolnosti.