Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,613 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Doxyhexal

    , Autor:

    Dobrý deň, beriem antibiotiká Doxyhexal kvôli ureaplazme.. mam taký problém že mam nesmierne pálenie zospodu.. až je to neznesiteľne.. Tak som sa chcela spýtať či to môže byt spôsobené tým alebo to je niečo iné

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžu sa u Vás prejavovať vedľajšie alebo nežiadúce účinky prípravku. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a užívajte vaginálne probiotiká.

Podobné otázky

  • Mykóza kvasinky

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor. Poposila by som Vás o velmi cennú radu keďže som už velmi zúfalá. Mám 29rokov. A dlhé roky bojujem z opakovanými mykózami ktoré sa mi nonstop vracajú naspeť a ničia mi tým moj sexuálny život. Ktorý nemám skoro vôvec. Zdá sa mi že mám mykózu stále. Vačsinou keď mi lekár zobere kultiváciu mám veľmi premnožené kvasinky. Niekedy kombinácia kvasinky aj baktérie. Lieky ktoré mi gynekológ predpíše mi iba utlmia ale vôbec nevyliečia. Ťažkosti ktoré ma trápia sú pálenie, svrbenie, biely hrudkovitý výtok, ale aj suchosť z vonku takže mám to vždy podráždené a mám pocit že sa musím stále natierať. Ťažkosti po dobratí liekov mám za pár dní zase naspeť. Už naozaj neviem čo mám robiť. Už som skúsila asi všetko čo sa dá. Výplachy, krémy, vaginálne probiotiká, antibiotiká aj antimykotiká. Je mi to trápne chodiť naozaj každý mesiac gynekológovi pretože ma naozaj tak často tie mykózy mám. Lieky ktoré som naposledy užívala sú vačsinou tak 1mesiac odstup medzi užívaniami: Mycomax, Gynazol, Gyno-Pevaryl, Bactroban, Flucosandoz, Macmiror guločky aj krém. Ale aj z lekárne: Lactofloor, Canesten, Gyntima vag.probiotika, Gynimun vag. probiotika. Viac krát som si prešla liečbou z Wobenzymom na dlhšiu dobu napr na 2mesiace 3x5 tabliet. Ale bez výsledku. Aj liečbou Candivac.A to sú iba niektoré z liekov ktoré som užívala.
    Mala som aj baktériu ureaplazmu ktorá je preliečená antibiotikami Doxyhexal. Pri ďalšej kontrole som ju už nemala.
    Som po chirurgickom zákroku február 2020
    Periuretrálna cysta 7x10mm s homogénnou echoštruktúrou v oblasti vonkajšieho ústia uretry cystická rezistencia volne pohyblivá. Pri chirurgickom zákroku bola iba vypustená a rozbor cysty mi nedali.
    Keď som si čitala na internete o kvasinkách.
    Našla som či nemám skúsiť protikvasinkovú diétu a vynechať múku, cukor, mlieko. Alebo k akému lekárovi ísť dermatovenerologovi alebo gastroenterologovi? Či mi tam neporadia z kvasinkami aj otom čo môžem a nemôžem jesť aby sa mi to stále nevracalo naspeť. Poprosím vás čo by som mala alebo nemala užívať aké lieky?
    Chcela by som vas poprosiť ako mám ďalej postupovať. Za vaše rady vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zmena stravy má vplyv na kvasinkové ochorenia. Spomínanú diétu dodržiavať môžete, môže Vám to pomôcť. Nevylučujem tiež, že sa u Vás vyskytuje porucha imunity. Pri užívaní takého množstva prípravkov a preparátov, aj napriek užívaniu vaginálnych probiotík, sa v kombinácii s imunitným deficitom mohla rozvinúť vaginóza. Dermatológ Vám môže predpísať prerparáty, ktoré si môžete aplikovať zvonku, príčinu problému a gynekologické ťažkosti to však nevyrieši. Vyhľadal by som skôr imunológa a skontroloval, či nie je problém práve tam. Vaginálne probiotiká môžete užívať naďalej, najlepšie v kúrach. Dôležité je aj vyšetrenie moču, či sa nejedná o skrytú bezpríznakovú uroinfekciu, ktorá by mohla narušiť vaginálnu mikroflóru a napomôcť rozvoju infekcie.

  • Pluzgier??

    , Autor:

    Dobry den. Uz dlhodobo mam gynekologicke problemy, svrbenie, bolesti v podbrusku a krizoch, trapim sa uz prakticky 2 roky. Teraz momentalne beriem 17 den doxyhexal na ureaplasmy. Avsak vsimla som si ze uz dlhodobejsie na pravej strane velkych pyskov mam akoby pluzgier. Je taky vacsi, priemer asi 1cm. Vôbec nemizne a mam aj bolesti na tej pravej strane. Rozmyslala som ci nemoze ist o genitalny herpes kedze mavam svrbenie aj v okoli konecnika. Ale ja uz tam mam dlhodobo ten pluzgier asi aj mesiac. Keby to bol genitalny herpes tak by to asi zmizlo nie? Inak som vsetky kultivacie mala v poriadku iba tie ureaplasmy sa zistili. Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení stanoví príčinu Vašich ťažkostí a určí další postup.

  • Gynekologické problemy

    , Autor: Daska

    Dobrý večer prajem, chcem sa spýtať po pohlavnom styku som začala krvácať, išla som ku gynekologičke a tá mi z vyšetrení zistila, že mám v tele nejakú pohlavnú infekciu neviem presne ako sa to volá, a dala mi antibiotika Doxyhexal200 a mám také bolesti v podbrušku také kŕče ako pred menštruáciou, a ešte mám aj hnačky môže to byť tými antibiotikami alebo tým, že mám v tele zápal? A ešte mi zistila že mám v moči viac bielkovín, to je zlé? A keď teraz beriem aj antibiotika aj antikoncepciu tak antikoncepcia účinná nebude kvôli antibiotikám.? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že sa jedná o chlamýdie. Užívané antibiotiká Doxyhexal nepatria do skupiny antibiotík, ktoré znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne , tehotná by ste byť nemali. Bolesti v podbrušku, ako aj hnačky môžu predstavovať vedľajšie, či nežiadúce účinky. K bielkovinám v moči sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, 10 dní som brala antibitoiká Doxyhexal(predpísané od dermatologičky na akné, nedostatok ženského hormónu a vyšší testosterón), dostala som menštruáciu a po niekoľkých hodinách som dostala nezvyčajné silné krčovité bolesti v podbrušku, zostala som blédá na odpadnutie a začala som zvracať a prehánať ma.(Pred tým nikdy som nemala takéto príznaky menštruácie). Čítala som vedľajšie účinky zápala hrubého čreva, ale po dobu 10 dní som bola v poriadku až v deň ked som dostala menštruáciu tak som sa chcela spýtať či to mohlo mať negatívny vplyv.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané ťažkosti patria tiež medzi nežiadúce účinky spomínaných antibiotík, nástupom menštruácie sa mohli v organizme spustiť reakcie vedúce k spomínaným prejavom. Áno, niekedy sa môžu nežiadúce účinky prejaviť až po istom čase užívania, respektíve až po doužívaní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára. Nemusí sa jednať vôbec o gynekologický problém. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • ureaplazma parvum

    , Autor:

    Dobrý den prajem,
    z rozšíreneho cytologckého steru mi zistili prítomnost ureaplazmy parvum.. prvý krat bola zaznamenaná na vysetreni po porode pred 5timi rokmi, ciže je predpoklad že som ju mala už pred otehotnením len moj vtedajsi lekar neposkytoval takýto druh testu resp.iba zakladnu cytologiu kde sa prítomnost ureaplazmy nezisti. Lekárka mi predpísala doxyhexal na 20 dni a plus mal ist partner na vysetrenie.. liecbu som neabsolvovala kedže netrpim žiadnymi problémami ako s mocovými cestami tak ani nemavam mykozy a pod. samozrejme som sa stretla s roznymi nazormi aj kamaratky co podstupili tieto tesy mali pozitívnu ureaplazmu a každý lekar postupoval inak... jeden daný problem riesi druhý povedal že pokial nesposobuje problémy nie je potrebné lieciť ATB. Kedže rozmýslame nad druhým dietatom chcela by som poznať Váš nazor na liecbu urea parvum. Manžel odmieta brat ATB pokial mu nic nie je ma problemy so žaludkom a DNU.. a pri akýchkolvek ATB mava velké žaludocne problemy aj napriek užívaniu probiotik. a tu sa jedna o silne ATB na 20 dni, ktore vo finale ani nemusia zabrat podla realnych skusenosti ... dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazmy môžu byť aj normálnou súčasťou vaginálnej flóry. Ak nemáte žiadne ťažkosti, rovnako tak ani Váš partner, netreba ich za každú cenu liečiť celkovými antibiotikami. Môžete užívať vaginálne probiotiká.