Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ranky, svrbenie

    , Autor: Nates

    Dobrý deň. Skoro vždy dva dni po pohlavnom styku sa mi pri vstupe do pošvy po bokoch objavia malé ranky, ktoré neskutočne svrbia a pália pri kontakte s vodou, niekedy má obmedzujú aj pri pohybe, občas sa k ním pridá zltkasty výtok...Navštívila som s tymto problémom aj dvoch gynekológov. Jeden mi povedal , že to mám z užívania antibiotík, čomu som uverila keďže týždeň dozadu pred vyšetrením som ich užívala . Predpísal mi masticku. Chvíľu som mala pokoj ... neskôr sa problém znova vrátil aj napriek tomu, že som antibiotiká neužívala . Navštívila som teda druhého gynekológa , ten mi povedal, že to nieje nič vážne len malé ranky ako keď praskne cievka v oku... a že sa to samo zahojí. Natierala som si to canesten krémom, tiež kokosovým olejom. Naozaj sa to do troch dni zahojilo. Lenže dnes sa mi znova tento problém objavil a už nielen po krajoch pri vstupe do posvy ale aj na sliznici posvy v strede mám začervenanie a po okrajoch biely povlak a ranky . Naozaj už neviem čo mám robiť keď mi dvaja doktori povedali, že to nič nieje ,vylúčili aj herpes. Prečo sa mi to stále zjavuje ? Môžu to byt naozaj len ranky po styku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa spomínané ťažkosti objavujú v súvislosti s pohlavným stykom, príčina bude najskôr v tom. Môže sa jednať o bakteriálnu vaginózu, porušenú vaginálnu mikroflóru, ktorá môže spôsobovať zmeny pošvovej sliznice, zvýšenú citlivosť aj na mechanické trenie. Odporúčam realizovanie vaginálnych výplachov Cloginom alebo Rosalginom a hlavne užívanie vaginálnych pribiotík, čo by mohlo spôsobiť úpravu a zvýšenú odolnosť sliznice pošvy.