Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolestivý sex po pôrode a zápal

    , Autor: majan84

    Dobrý deň. Rodila som v januári 2020.Od júla 2020 mam silný vaginálny výtok - po tlmenom kychnuti mi nieco dole prasklo a odvtedy je ten výtok. Brala som polygymax a macmiror, nezabralo to. Lekárka mi predpísala entizol 500, keďže aj na ďalšej kontrole mi našli baktériu Prevotela. Sex je tiež od začiatku nemožný, je bolestivý, pôrod bol náročný a je tam veľa stehov. Aj po 9 mesiacoch je to problém. V tehotenstve som mala streptokoka a nebol liečený, len pribporode mi podali antibiotika.
    Mam teda niekoľko otázok:
    - kvoli dojčeniu entizol neberiem, ako sa viem zbaviť tej baktérie? Môže ju mat aj manžel? Aká je potrebna liečba? Ako sa zbavím zápalu?
    - je normálne, že sex nie je možný od porodu? Skúšali sme to prvýkrát po 3 mesiacoch od porodu a bolo to veľmi bolestivé.. Odkedy mam ten zápal, vôbec to kvôli bolesti nie je možné ... Bude to niekedy možné? Ako to mame riešiť?
    - lekárka tvrdí, že je to môže byť aj kvôli cystam v bartholiniho žľaze aj ľavá aj prava je problém , no tie mám už 18 rokov a nikdy mi nerobili veľké problémy, len raz bol operovany akútny absces.... Po pôrode a šití je fakt ze abscesy sú oveľa častejšie ale keďže dojčím, neriešim to inak len sedavymi kúpeľmi a obkladmi...
    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa všetkého máte bakteriálnu vaginózu, výtok je typickým prejavom. K spomínanému “prasknutiu” sa vyjadriť neviem. Streptococcus sa v tehotenstve nelieči, podávajú sa antibiotiká pred pôrodom a po šestonedelí sa realizuje výter a pri pozitivite sa následne nasadí liečba. Entizol je na liečbu najvhodnejší, dočasne viete mlieko odstriekavať a kŕmiť umelou formulou počas liečby, následne sa ku kojeniu môžete vrátiť. Odporúčam po liečbe aplikovať vaginálne probiotiká, vhodné sú aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Po 9 mesiacoch sa už stehy v mieste šitia pôrodného poranenia nenachádzajú. K prípadným cystám Bartolínskej žľazy sa tak isto neviem takto vyjadriť, ak bude treba, je vhodné ich operačne odstrániť, kúpeľmi ich neodstránite. Cicatridina čapíky po liečbe vaginalnej bakteriózy môžete skúsiť tak isto.