Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dysplazia krcka

    , Autor: Lenka22

    Dobrý deň, zo steru z krcka maternice mi vysla lahka dysplazia. Pan doktor mi povedal, aby som o rok prisla na prehliadku s tym, ze sa urobia nejake podrobnejsie vysetrenia, za ktore sa doplaca. Pan doktor mi ani nevysvetlil o co ide, vsetko som sa dozvedela iba z clankov na internete. Myslite, ze ide o spravny postup , ze sa az o rok spravia podrobnejsie vysetrenia? Podla toho co som citala, z toho casom moze vzniknut aj rakovina. Deti este zatial nemam. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu predpokladám, že Vám bola diagnostikovaná LSIL, čo je ľahká dysplázia na krčku maternice. Odporúča sa kontrola cytológie o rok. Je možná aj spontánna úprava nálezu. Nemusíte sa obávať, odporúčam pravidelné gynekologické prehliadky, užívať môžete vaginálne probiotiká. Pri akýchkoľvek nejasnotiach sa nebojte informovať u Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Podpora imunity

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť či môžem počas kojenia užívať vitamíny na podporu imunity presnejšie sulforafan? Presnejšie na poslednej cytologii mi vyšiel výsledok dysplázia krčka maternice CIN I, a teraz na hrudi sa mi vyhodili kopec malých vyrastkov ako zvyšná koža vraj je to spôsobené HPV vírusom, dávnejšie som mala pozitívne HPV 16, 18, takže je to možné že mám oslabenú imunitu a znovu to vypuklo chcem sa spýtať, ktoré vitamíny odporúčate? Za vašu odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam očkovanie proti HPV, realizáciu vaginálneho gélu napríklad DeflaGynom. Na trhu je viacero voľnopredajných doplnkov výživy, ako aj vitamínových preparátov, ktoré neustále pribúdajú. Najlepšie sa Vám budú vedieť vyjadriť a poradiť Vám v lekárni.

  • Stredne ťažká dysplazia krčka maternice

    , Autor: Jfksh

    Dobrý deň, chcela by som sa vás spýtať na par veci, ohľadne dyslplazie krcka maternice. Nedávno mi diagnostikovali HPV vírus typ 16,18,31,33… a z odobratého vzorky krcka mi zistili stredne tazku dysplaziu..
    Mam autoimunitne ochorenie celiakiu. Aj keď mám 23 rokov veľmi sa toho obavám a myslím na to najhoršie … ovplyvňuje celiakia nejakým spôsobom moju imunitu? Ako doplnok užívam betaglukan, indol 3c, vitamíny a papilocare.. mám mat kontrolu o pol roka.. lenže čo ak sa dovtedy niečo zhorší? Čo tehotenstvo? S priateľom plánujeme dieta zhruba za rok- rok a pol.. ako tato diagnóza ovplyvňuje tehotenstvo? A čo očkovanie proti hpv virusu?
    Dakujem moc za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie sú jasné všetky výsledky vyšetrení a nálezy. Ak máte z onkocytologického vyšetrenia krčka maternice výsledok HSIL a ste navyše aj HR HPV pozitívna, teda že ste pozitívna na vysokorizikové typy HPV, je potrebné stav ďalej riešiť, najmä ak máte 23 rokov a nemáte ešte deti. Štandardne sa odporúča realizovať kolposkopické vyšetrenie (s prípadnou biopsiou) a na základe výsledku sa určí ďalší postup. Samozrejmosťou je kontrolné onkocytologické vyšetrenie, ktoré je vhodné realizovať o 4 až 6 mesiacov od nálezu. Imunita tu zohráva kľúčovú úlohu, takže ak máte imunodeficit, je potrebné to dôsledne odsledovať a doriešiť. Ako som už spomínal, nepoznám všetky výsledky vyšetrení, ani nálezy, ale myslím si, že je vhodnejšie stav doriešiť a až tak plánovať tehotenstvo. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Info.

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý večer, chcem sa informovať bolo mi zistené pri citlivej cytologii dysplazia krčka maternice CIN I, chcem sa spýtať ak kojím ci môžem užívať niečo na podporu imunity indonal a tiež kúru napr. Papilocare...dávnejšie som mala pozitívne HPV 16, 18. Písala som vám už skôr ohľadom preliecenia odporúčal ste nejakú kúru rozhodla som sa pre papilocare..kontrola o 6m. Indonal mi v minulosti možno pomohol mala som potom negatívne hpv...len neviem ci môžem aj teraz pocas kojenia užívať. Za vašu skorú odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Papillocare, ako aj DeflaGyn je možné používať aj počas kojenia. Jedná sa o lokálnu kúru, ktorá nemá vplyv na kojenie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, absolvujte kontrolné cytologické vyšetrenie podľa odporúčaní.

  • Dysplázia krčka maternice CIN1

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či viete poradiť nejaké doplnkové vit., počas preventívnej prehliadky u gyn. Som si dala urobiť citlivejšiu cytológiu a vyšiel mi výsledok CIN1 odporúčaná kontrola o 6 mesiacov, počas kontroly nebolo vidno žiadnu zmenu, ale dala som si dobrovoľne urobiť tú cytologiu, keďže dávnejšie som mala HPV 16,18 pozitívne, časom negatívne... mohlo by sa HPV opakovať? Nemenila som partnera ... nechápem preco to vzniká, od zaciatku mam toho isteho... potom som otehotnela, teraz dojčím 15m. Chcem sa spýtať, či viete odporučiť nejaké vitamíny na posilnenie imunity, ktoré by mohli pomôcť? Užívam femibion 3. Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, HPV infekcia sa môže opakovať. Tým, že ste už prišli do kontaktu s HPV typmi 16 a 18, má už Váš organizmus vytvorené protilátky proti týmto dvom najrizikovejším typom HPV. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne kúry Regresilom, Deflagynom, či Papilocare. Následne je potrebné realizovať kontrolnú onkocytológiu s odstupom 4 - 6 mesiacov od tej poslednej. CIN I (LSIL) je iba prvým stupňom predrakovinového štádia. Stav sa môže upraviť do normálu, prípadne môže pretrvávať alebo sa zhoršiť. Následne by bolo potrebné realizovať ďalšie kroky. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Lahka dysplazia krcka maternice

    , Autor: Lucka1610

    Dobry den,
    minuly rok som absolvovala LBC vysetrenie u gynekologa. Ked som si volala na vysledky,tak povedali,ze vsetko je v poriadku.
    Teraz som si cistou nahodou pozerala zaznamy od gyn. v aplikacii mojej zdravotnej poistovne a vidim tam zvlastny zaznam z toho obdobia ze ´´Lahka dysplazia krcka maternice´´.
    Gynekolog ma o tomto nikdy neinformoval.
    Mam uz dlhe roky vytok z posvy (taky biely, az zltkasty) a gyn. vyskusal viackrat cipky nasadit a teraz mi len kazdy rok odporuca a predpisuje Gynoflor.
    Je mozne,ze cele tie roky mam nezastavitelny vytok kvoli tej dysplazii? Mohol mi gynekolog takyto nalez zatajit a je to vazne?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že spomínaný výtok súvisí s nálezom ľahkej dysplázie krčka maternice (LSIL). Čo sa týka nálezu na krčku, jedná sa o prvý, ľahký, stupeň zmien. Je možné spontánne vyhojenie a úprava do normálu. Prečo Vás o tom Váš obvodný gynekológ neinformoval, Vám povedať neviem. Skúsiť si môžete aplikovať voľnopredajné preparáty, napríklad RegreSIL. Vohodná je kontrola onkocytológie po pol roku. Čo sa týka výtokov, biely, či bieložltý výtok nemusí byť patologický. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a rez za tri mesiace si urobte desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.