Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,264 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hysteroskopia

    , Autor: Prelka12

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. Mám 35 rokov, 1 pôrod za sebou a PCO. Po poslednej menštruácii, ktorá začala 15.9. som mala mierne bolesti v ľavom podbrušku, tak som navštívila gynekológa, výsledok bol sliznica nízka, cysta žiadna. Gynekológ mi urobil aj preventívku, všetky výsledky v poriadku len CA 125 malo hodnotu 65.Tak som 21. deň cyklu navštívila znova gynekológa. Pri ultrazvuku videl sliznicu 1,6 mm a zdalo sa mu na vonkajšom sone, že je tam nejaká dutinka, kde by mohol byť polyp a nakoľko je CA 125 v hodnote 65, hneď ma vypísal na hysteroskopiu. Ja mám obavy z celkovej narkózy, nakoľko trpím závratmi a mám dosť silnú neurogénnu tetaniu, či mi to nemôže zhoršiť stav.

    Dočítala som sa, že vysoká sliznica môže byť aj z hormónov (hodnoty hormónov 18. deň cyklu zistené z odberu u endokrinológa boli takéto:
    luteinizačný hormón [LH] -> 4.3 IU/l;
    folikuly stimulujúci hormón [FSH] -> 4.3 IU/l;
    progesterón [PROG] -> 4.5 ng/ml;
    17-beta-estradiol [ESTRA] -> 47.6 pg/ml;
    kortizol [CORT] -> 384.0
    nmol/l; sex hormon binding globulin [SHBG] -> 27.8 nmol/l;
    testosterón celkový [TEST] -> 0.69 ng/ml; voľný testosterón)

    Nie je unáhlené podstupovať hneď hysteroskopiu? Nemôže byť vysoká sliznica spôsobená nízkym progesterónom? Ale je pravda, že vždy 1,5 až 2 dní mám silnejší menzes aj s krvnýmmi zrazeninami. Ostatné dni je menzes už len slabý a nebýva ani bolestivý.
    Ale trápi má tá CA 125, môže súvisieť s polypom alebo s vysokou sliznicou? Momentálne však pozorujem aj zväčšené brucho. Pred dvoma mesiacmi mi zas praskla cysta na pravom vaječníku.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1,6 mm sliznica nie je vôbec vysoká, práve naopak, je nízka. Ak je podozrenie na polyp v dutine maternice, je to dôvod na hysteroskopiu. CA 125 môže byť zvýšené z viacerých dôvodov, môže to byť aj polypom, endometriozou, ... Je to nešpecifický onkomarker.

Podobné otázky

  • Hysteroskopia

    , Autor: iny

    Dobrý deñ, po druhej sekcii, ktorú som mala pred rokom mám jazvu cez stred maternice. Doktor povedal, ze v tom mieste je oslabená, dalsie tehotenstvo nedoporucuje, ani neplanujeme. Čaká ma hysteroskopia a cistenie. Chcem sa spytat, je tam kvoli oslabenej stene maternice vacsie riziko prasknutia pri tomto zakroku? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nie je prítomná dehiscencia jazvy, maternica nemá dôvod pri zákroku prasknúť. Riziko prasknutia maternice je najmä v tehotenstve, vplyvom zväčšujúcej sa maternice.

  • Zrasty

    , Autor: Danit

    Dobrý deň. Mám už 2 roky po pôrode. Mesiac po narodeni dcerky mi robili kyretáž, pretože mi v maternici ostali kúsky placenty. Asi o 8 meaiacov nato, som začala mať silné bolesti v podbrušku. Po kontrole u gynekologa mi bolo oznamene, ze mi zacala ovulacia. Od vtedy mam pocas ovulacie neskutocne bolesti (vraj je to ok). Zacne to ako menstruacna bolest a potom to sposobuje az koliku. Stale nemam menzes a to už nekojím asi 7 mesiacov. Na internete som sa dočítala, že podobné problémy majú ženy pri zrastoch. Gynekologicka vsak tvrdi, ze to nebude to, pichla mi vyvolavacku ale zatial nic. Chcem sa len opytat, da sa na tie zrasty prist aj inak ako laparoskopiou? Su nebezpecne? Viem otehotniet aj keby som ich mala? Dost ma to vystrasilo. Vraj sa aj po odstraneni zvyknu vracat. Dakujem za odpoved, som uz zufala. Taha sa to velmi dlho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na USG veľmi zrasty nie je vidieť. Pre objektívne posúdenie stavu pri bolestiach a pri dlhodobom vynechaní menštruácie pripadá do úvahy diagnostická laparoskopia a hysteroskopia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Až na základe nálezu sa dá bližšie vyjadriť k možným príčinám ťažkostí a záležitostiam ohľadne otehotnenia, ako aj k ďalšiemu postupu.

  • Špinenie mesiac po hysteroskopii

    , Autor: Jaweria

    Dobry deň volám sa Katka ..a 10.1.2022 mi bola robená hysteroskopia nakoľko som mala polypi v maternici...o 5 dní neskôr som dostala menzes po hysteroskopii..od 9.2 špinim a to mám dostať menzes okolo 16.2...ten istý problém som.mala aj predtým zákrokom preto my odporučili hysteroskopiu no ako vidím ako keby sa nič nezmenilo ... opäť pred menzesom špinim naozaj dlho ...sex po hysteroskopii som mala po 3 a pol týždni. Po zákroku...myslíte si že mesiac po hysteroskopii je normálne špiniť už niekoľko dní??? Ďakujem... PS...vraj polypi som nemala v maternici ale v kanáli krčka maternice


    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dňom zákroku u Vás začal nový menštruačný cyklus, bez ohľadu na to, v ktorom dni cyklus ste pred zákrokom boli. Teda deň zákroku si trebalo rátať ako prvý deň menštruácie. Po zákroku je špinenie 7 - 10 dní v poriadku. Ďalšia menštruácia sa po zákroku dostaví po 4. - 6. týždňoch, takže sa u Vás aktuálne môže jednať o štandardnú, prvú, menštruáciu od výkonu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hysteroskopia a búšenie srdca

    , Autor: Jaweria

    Dobrý večer žijem v Belgicku a dnes mi bola vykonaná hysteroscopia v celkovej anestézii a tá ukázala že 3 polypi sa nachádzali vo vnútri krčka maternice a následne boli odstránené...hneď po operácii som mala zimnicu a hrozne nízky tlak 60- 90 a pulz 90.... ...momentálne som.uz prepustená s nemocnice..Tlak je už v norme.no.nadalej mám búšenie srdca ...až 110 uderov za minútu akonáhle sa pohnem pulz srdca sa zvyšuje musím iba lezat...je búšenie srdca následok anestézie ktorý odoznie?? Alebo to mám riešiť s kardiologiou??? ...a čerešňa

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka na anesteziológov. Ja Vám s tým nepomôžem. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné realizovať kardiologické vyšetrenie.

  • Polyp

    , Autor: Kingi

    Dobry den. 26.11 som mala hysteroskopiu a kyretaz lebo som mala 10mm polyp v maternici. Dnes 17.11 som bola na kontrole a dr. Mi povedal ze sa mu dutina nepozdava ze ako keby tam volaco ostalo ze malo by sa to vycistit teraz ked budem mat prvu menstruaciu. Citologia dobra. Podla vas sa maternica este vycisti samotne? Totizto uz nerada by som isla zas na zakrok. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte ťažkosti, nevidím dôvod realizovať USG vyšetrenie tak skoro po zákroku. Výsledok môže byť navyše skreslený. Hysteroskopia je nadradená USG vyšetreniu dutiny maternice. Ak prebehol zákrok bez komplikácií, videokontrolou pomocou optiky hysteroskopu bolo všetko v poriadku a vrámci poučenia po zákroku Vám neboli zdelené žiadne informácie o nemožnosti odstrániť celý polyp, nemyslím si, že sa je čoho obávať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.