Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,297 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Uzliny

    , Autor: Bega

    Dobry den už asi 3den mám bolesti v slabinach bolesť aj pri wc má svrbi a mám zafarbené tak do ružová červená najviac má to boli na pravej strane ale na dotyk len a aj na ľavej to mám môžte mi poradiť z čoho to mám... mam aj náznak na rakovinu krčma maternice môže to súvisieť stym alebo len mám zápal močových ciest .dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu to vyzerá na vaginálnu infekciu kombinovanú so zápalom močových ciest. Takto sa Vám ale bližšie neviem vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Reaktívna uzlina

    , Autor: Monči81

    Dobrý deň. Prosím Vás, bola som na vyšetrení prsníkov mamografiou a následne doplnená ultrazvukom.
    Tu sú výsledky: oba prsníky majú primeranú štruktúru prechodného typu so zachovanými zlazovymi telesami. Obojstranne sú LQQ ojedinele drobné cysty, s rôznym obsahom, vpravo v LHQ je asi 10mm reaktívna intramamárna uzlinka, iné presvedčivé ložiskového zmeny nevidím. V pazuchách patologicky zväčšené uzliny nevidím.
    Kontrola pravého prsníka o tri mesiace.

    Pani DR mi vysvetlila,že uzlina môže byt zväčšená aj kvôli prekonanej chorobe atd. No môže byt uzlina v prsníku zväčšená aj patologicky ? Môže sa zvrhnúť na nádor zhubný?
    Pani DR si spravila snímok uzlinky, je možné vidieť podľa ohraničenia , či je uzlina už teraz nebezpečná?

    Mam velke obavy, a čakať tri mesiace ….


    Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na mamológa, ktorý sa prsníkmi zaoberá. Príčin zväčšených lymfatických uzlín, nie len v prsníkoch, môže byť viacero. Môže sa jednať iba o prechodnú reaktívnu záležitosť, napríklad z dôvodu choroby. Je potrebné postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. Nevidím však zatiaľ dôvod na obavy.

  • Pre partnerku

    , Autor: Ada.m1990

    Dobrý deň, týka sa to mojej manželky ona asi pred mesiacom si dolu na slabinách blízko vag*ny nahmatala také niečo zdá sa mi to ako uzliny alebo hernia alebo cysta, bola s tým u obvodného lekára ten jej to nahmahal povedal jej že to môžu byť uzliny a vzal jej krv, prišli jej prve výsledky tie mala dobre ale ešte čakáme na ďalšie.
    Teraz si začala sťažovať že už je koniec apríla a ona ešte stále nemala menštruáciu a na posledy jej skončila 26.marca, vedeli by ste povedať čo to asi tak je poprip. akého lekára vyhľadať ak by jej menštruácia dlhšie meškala?
    Ďakujem s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin manželkyných ťažkostí môže byť viacero. Bez vyšetrenia sa však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri gynekologických ťažkostiach alebo nejasnostiach odporúčam manželke navštíviť jej obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí možnú príčinu a stanoví ďalší postup.

  • Pre partnerku

    , Autor: Ada.m1990

    Dobrý deň, týka sa ro mojej manželky ona asi pred mesiacom si dolu na slabinách blízko vag*ny nahmatala také niečo zdá sa mi to ako uzliny alebo hernia alebo cysta, bola s tým u obvodného lekára ten jej to nahmahal povedal jej že to môžu byt uzliny a vzal jej krv, prišli jej prve výsledky tie mala dobre ale ešte čakáme na ďalšie.
    Teraz si začala sťažovať ze uz je koniec apríla a ona ešte stále nemala menštruáciu a na posledný jej skončila 26.marca

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin manželkyných ťažkostí môže byť viacero. Bez vyšetrenia sa však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri gynekologických ťažkostiach alebo nejasnostiach odporúčam manželke navštíviť jej obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí možnú príčinu a stanoví ďalší postup.

  • Sono prsnikov

    , Autor: Lucia7933

    Dobrý deň,

    pri pravidelnej sono prehliadke pŕs mi rádiológ oznámil, že mám v podpazusi viac viditelne lymfaticke uzliny. Žiadne iné ťažkosti nemám, uzliny som si dokonca ani sama nenahmatala.
    Pozrel mi pre istotu aj uzliny v oblasti krku a slabín tam boli v poriadku.

    Povedal, že sa nemám báť. Vraj to môže byť z infekcie (napr po holeni...) Som dost chuda, tak sa vyjadril ze mozno ich vidno viac lebo tam je malo tuku... Momentálne však ťažkosti žiadne nemám. Naposledy som mala angínu v marci.
    Rádiológ mi neodporučil ďalšie vyšetrenia, ze staci kontrola o rok. Prsia boli OK. (pred pol rokom tam boli este 3 male cysty, ktore tam teraz uz neboli)
    Mala by som podstúpiť ďalšie testy?
    Napríklad zápalové paramentre krvi.
    alebo mám zopakovať sono po pár mesiacoch?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa Vám k USG nálezu prsníkov neviem objektívne vyjadriť. Ak Vám vyšetrujúci lekár odporúčal ďalšiu kontrolu o rok vrámci preventívnej prehliadky a skonštatoval, že nález je v poriadku, nemáte sa dôvod obávať. Postupujte podľa odporúčaní.

  • Je vhodné užívanie antikoncepcie?

    , Autor: Lena123

    Dobrý deň pán doktor,
    mám časté mykózy, chronickú gastritídu=problémy so žalúdkom+uzliny na črevách.
    Je podľa Vás vhodné užívanie antikoncepcie?
    Vysadila som ju pred pol rokom, kvôli opakovaným mykózam a zápalu močových ciest.
    Momentálne preliečujem aj mykózy, s mykomaxom.
    Chcem sa spýtať, viete mi odporučiť nejakú inú alternatívu ? Alebo je vhodné užívanie antikoncepcie aj pri žalúdočných a črevných problémoch?
    Tehotná som ešte nebola,mám 21 rokov.
    Skúšali sme kondómy,to mi nevyhovuje.Momentálne sme na Pharmatexe,len cenovo to nie je bohviečo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám bližšie špecifiká ani informácie ohľadom črevných diagnóz, to je skôr otázka na gastroenterológa. Ak ten neuvidí problém v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, potom je možné tabletky hormonálnej antikoncepcie užívať. Príčin častých mykóz môže byť viacero, môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu, ak ste napríklad užívali v poslednej dobe viacero antibiotík, či antimykotík alebo konzumujete väčšie množstvo sladkého. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a realizujte si kúru vaginálnymi probiotikami aspoň počas 10 - 14 dní. Existuje viacero foriem antikoncepcie, či už hormonálnej alebo nehormonálnej, napríklad aj vnútromaternicové telieska. Keďže ste ešte nerodili, mohol by byť problém pri zavedení telieska. Je vhodné to prekonzultovať s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky informácie, okolnosti a má k dispozícii všetky nálezy a výsledky vyšetrení.