Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,700 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • HPV

    , Autor:

    Dobrý deň prajem. Rada by som sa opýtala a zistila názor odborníka, na moju otázku. Cytologické vyšetrenie mi odhalilo vírus HPV 16, 18. Momentálne už tretí mesiac užívam DeflaGyn plus Megaenzýmy a vitamíny na podporu imunity, no nakoľko sme sa s manželom dovtedy pokúšali o bábätko, počas užívania DeflaGynu sme upustili o toto snaženie a nemali sme pohlavný styk. Rada by som sa teda informovala, či sa môžme pokúšať a snažiť aj naďalej a mať pohlavný styk. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a Váš čas. S pozdravom Katka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, snažiť sa o tehotenstvo môžete. Odporúčam sa zaočkovať proti HPV, aj napriek tomu, že máte pozitívne práve najrizikovejšie typy.

Podobné otázky

  • Hpv?

    , Autor:

    Dobry den mam otazku, tento tyzden som si vsimla ze pri sexe a pri moceni mam palivu bolest a potom som si vsimla pri vchode do posvy male vyrastky asi 2 ktore su bolestive ked som pozrela google podobaju sa na HPV, mam problemy s inunitou pred tyzdnom som dojedla isoprinosine od imunologa, pravidelne chodim na gynokologicke prehliadky a nikdy ziadny problem som nemala mam staleho partnera. Naposledy som bola v auguste vsetko v poriadku. Moj partner mal kedysi laserove osetrenie penisu takze hpv by nemal mat alebo je mozne ze to recidivuje? . Neviem kazdopadne dakujem za odpoved. Mne robili vytery a nikdy hpv nezistili a ani som nemala problemy. Mala som pred mesiacom operaciu klbu a robili mi testy na vsetky pohlavne choroby hepatitidu vsetko negativne aj krve testy v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o kondylómy, pôvodcom je HPV vírus. Recidíva je pomerne častá. Aj napriek chirurgickému ošetreniu môže dôjsť k nakazeniu sa pri pohlavnom styku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ster na hpv

    , Autor:

    Dobry den. Dokaze sa zistit pritomnost hpv virusu sposobujuceho kondylomy pri klasickom stere z krcka maternice na preventivnej prehliadke? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na dôkaz HPV spôsobujúceho kondylómy (hlavne typ 6 a 11) sa musí realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Všeobecné vyšetrenie vie iba potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť HPV.

  • Hpv

    , Autor:

    Dobrý den. Poprosila by som Vás o názor . Chcem sa opytat na správanie HPV v tele ženy. Pred pol rokom som mala 1.predrak.stadium , v januári bola cytologia uz ok, ale HPv poziivita (cely dlhy rad + vysokorizikove typy) ostala. Pred 10 rokmi som bola zaockovana Silgardom , asi nezabral alebo neviem.... Poďme k otázke. Je nutne preočkovanie, ak mam stáleho partnera? Hpv mam z predch.vztahu. Co znamená reinfekcia? Ze sa u uz nakazenej ženy po rokoch hpv opäť prejaví alebo ze dostane telo "nové dávky" vírusu od iného partnera? ostáva hpv uz navždy v tele a prejaví sa , ked bude oslabená imunita , alebo je sanca, ze sa z toho vyliečim? Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, HPV je vírus, podobne ako chrípka, nádcha, či herpes. Ostáva v organizme a pri poklese imunity sa môže opäť infekcia prejaviť. Je potrebné rozlíšiť prítomnosť HPV infekcie a zmeny na bunkovej úrovni v zmysle LSIL, či HSIL (staršie značenie CIN I, II, III, IV). Existuje niekoľko stoviek HPV vírusov, od nízko-, stredne- až po vysokorizikové. Silgard účinkuje iba proti 4 najčastejším typom HPV vírusu (6, 11, 16, 18), nezamedzuje prítomnosti a infekcii ostatnými typmi. V súčasnosti je na trhu Gardasil 9, ktorá je zameraná na 9 najčastejších typov HPV. Preočkovať sa týmto preparátom môžete, aj napriek tomu, že ste už dávnejšie boli očkovaná Silgardom. Dôležité je, či sú prítomné zmeny na krčku maternice spôsobené HPV. Samotná infekcia HPV neznamená automaticky zmeny na krčku. Ak bola cytológia v poriadku a nie sú prítomné zmeny na krčku, HPV infekcia tak ako prišla, odoznie. Záleží od imunitného systému Vášho organizmu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • tampóny

    , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je pre mňa nejak škodlivé užívanie tampónov počas MS, ak som mala v minulosti problém s krčkom - 1. predrak. štádium (posledný cytoster bol už ok) a HPV stále prítomné. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívanie tampónov nemá vplyv na výsledky cytológie z krčka maternice, ani na prítomnosť HPV.

  • Špinenie

    , Autor:

    Dobrý deň. Som na 9.DMC. Pred 2 dňami mi skončila menštruácia. Včera sme mali s partnerom styk a dnes mam bezovo-hnedy výtok. Čím to môže byt? Uz 3,5 roka mam problem s hnedo-červeným spinenim pred menzesom . Sono aj cytologia je ok, ale mam pozitivitu hpv. Užívam Duphaston na úpravu cyklu. Čo ma tento mesiac prekvapilo - mam citlive prsia aj po menzese. Čím môže byt spôsobené dnešné spinenie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero, vplyv na to môže mať aj Duphaston. Takto sa Vám však bližšie vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.