Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Endometrióza

    , Autor: Katarína_Kurilova_0525091053

    Dobrý deň,
    Zistili mi laparo vyšetrením endomeriozu pred 4 rokmi, keď som mala 25.Následne potom mi chceli naordinovat visa e a dat do umelého prechodu, čo som odmietla. Kupujem si bylinkové čaje a beriem ukrajinské lieky a zázrakom mi cysty zmizli. Dnes mam polrocnho synceka, no žiadnu liečbu. Bojím sa aby to zas nedošlo do takého štádia ako pred operáciou kedy som už mala veľmi vysoké onkomarkery a až vtedy sa to začalo riešiť tou operáciou. Ako sa mam liečiť, a co na bolesť. Bolesť mam aj pri pohlavnom styku aj keď ze vraj žiadne cysty tam teraz nemám. Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa vyliečiť nedá, dá sa len spomaliť alebo zmierniť. Visanne je štandardne používaný v liečbe endometriózy, nejedná sa o vyvolanie prechodu. Najlepšou a najprirodzenejšou liečbou endometriózy je však tehotenstvo. Prípadnému zhoršeniu endometriózy sa nedá vždy vyhnúť, liečba neprebieha kontinuálne, ale v niekoľkotýždenných kúrach. Nepoznám však rozsah, či už zrastov, ani typ, lokalizácie endometriózy u Vás, preto je veľmi tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Príčin bolestivého pohlavného styku môže byť viacero, samozrejme jednou z nich môže byť aj endometrióza. Niekedy sú však ložiská endometriozy uložené na miestach, z ktorých sa odstrániť nedajú pre vysoké riziko poškodenia okolitých štruktúr, či orgánov.

Podobné otázky

  • Endometrioza

    , Autor: andrea-133

    Dobrý deň,dcéra bola už 2 krát operovana..ťažký stupeň endom.cysta 7cm .zrasty panvy a rekta.podstupila liečbu reseligo 6 mesiacov.po 2 operácii 4maja bolo všetko čisté. Včera jej lekár oznámil ze ma znova endo cystu 37mm.je zúfalá.dufali sme že bude aspoň rok pokoj.dal jej zas na 6 mesiacov endovel.nie je podľa vás nebezpečné zas zastaviť menzes a brat podľa mňa to isté ako reseligo za tak kratky čas?ma 22 rokov ešte deti neplánuje.je niečo čím by mohla tu chorobu stabilizovať napr.akupukuntura alebo niečo.to už bude celý život brat hormony?ak cysta znova narastie tak bude musieť podstúpiť zas lsk...je z toho úplne zúfalá.nieje na Slovensku nejaké centrum kde sa týmto zaoberajú a mohli by pomôcť?ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endometrióza je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, iba tlmiť. Existujú prakticky iba dve možnosti liečby. Tehotenstvo alebo hormonálna liečba Visanne, či Endovelle. Za daných okolností, keď ešte dcéra neplánuje tehotenstvo, prakticky iná, ako hormonálna liečba tlmenia, kedy sú tlmené aj vaječníky a je predpoklad, že ďalšie endometriózne cysty, ložiská a zrasty nebudú vznikať, nie je. Endometriózou sa na Slovensku zaoberajú viacerí lekari, napr. MUDr. Tibor Bielik, ktorý sa venuje ťažkým stupňom endometriózy.

  • Ryeqo - endometrioza

    , Autor: Mimi181

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať na skúsenosti a liekom Ryeqo na liečbu endometriózy..keďže u mňa nezaberá ani Visanne, ani antikoncepcia, lekár mi nasadil tento preparát. Mám však strach sa púšťať znova do hormonálnej liečby..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát sa používa na liečbu stredne závažných až závažných príznakov myómov maternice u dospelých žien, nie na liečbu endometriózy. Na liečbu endometriózy sa primárne používa preparát Visanne, či Endovelle, prípadne sa dá ešte uvažovať nad hormonálnym vnútromaternicovým telieskom. Inak, ako hormonálnou liečbou sa endometrióza tlmiť nedá. Endometrióza, ako taká, sa vyliečiť nedá. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Endometrióza

    , Autor: Mimi181

    Dobrý deň, po laparoskopii endometriózy mi bol nasadený Visanne, avšak po štyroch mesiacoch mám opäť endo cysty už na oboch vaječníkoch. Moja lekárka mi odporučila naďalej užívať tento preparát, no poslala ma za primárom, ktorý mi ho kázal vysadiť, lebo očividne u mňa nemá účinok..takže som teraz v situácii, kedy neviem čo robiť, visanne vysadiť, alebo užívať ďalej ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani USG nález, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Visanne sa však užíva najmenej pol roka až rok. Ak je však nález výraznejšie zhoršený aj počas užívania Visanne, efekt lieku je asi nedostačujúci. Postupoval by som podľa odporúčaní lekárov nadradeného pracoviska, ktorí by mali ďalej určiť ďalší postup.

  • endometrioza a HAK

    , Autor: procione

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor, pred tromi rokmi som bola laparoskopicky operovana na cysty (na oboch vaječníkoch) pricom sa mi potvrdila endometrióza, po dnesnej kontrole mam opat cystu na pravom vajecniku (ca 43 mm a folikul 20 mm), kedze deti neplanujem (hoci mam 35r) bola mi najprv odporucena horm.terapia (visanne) resp. ako lepsia alternativa HAK Qlaira kv cystam. Chcela by som teda opytat na vas nazor co sa tyka nasadenia danej antikoncepcie a endometriozy (cyst). Ide mi hlavne prioritne o to,aby som predisla dalsej operacii. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na liečbu endometriózy je dobrý Endovelle, či Visanne, ktoré sa užívajú aspoň pol roka. Môže sa nasadiť aj preparát hormonálnej antikoncepcie. Spôsobí to útlm vaječníkov. K opisovanému nálezu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Záleží od toho, o akú cystu sa jedná, ako aj od dalších okolnosti. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť .

  • Endometrioza

    , Autor: andrea-133

    Dobrý deň,mojej dcére po lsk bola dg endometrioza ,vajecnika ,panvy ,rekta a pošvy a taktiež rozsiahle zrasty. Vajecnik sa podarilo zachrániť nateraz.ma 22 rokov.chcem sa spýtať aké máte skúsenosti s liečbou keď jej majú na 6 až 8 mesiacov zastaviť menzes injekciami a uviesť do umelého prechodu. Zvládajú to ženy ten samotný prechod..citala som ze je to veľmi náročné a niektoré liečbu nedokončia kvôli vedľajším účinkom.dcera ešte študuje na vš obávam sa ako to bude zvládať a ci vôbec.popri tom aj škola. Po tej liečbe ma ísť opäť na lsk.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je to celkom tak, že sa žena uvedie do prechodu. Na liečbu endometriózy sa štandardne používajú preparáty, ktoré sa užívajú kontinuálne 6 - 8 mesiacov. Podľa Vášho opisu sa zdá, že dcéra má ťažký stupeň hlboko infiltrujúcej endometriózy, liečba je teda nevyhnutná. Tak ako všetky lieky, aj tieto lieky môžu spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každej ženy. Vedľajšie účinky sú častejšie počas prvých mesiacov po začatí užívania a zvyčajne pri pokračovaní užívania vymiznú. Najčastejšie je spozorovať zmeny v cykle krvácania, ako je špinenie, nepravidelné krvácanie, ale áno, menštruácie môžu aj úplne skončiť. Je to individuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov, ktorí poznajú nálezy a výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť.