Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,408 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ureaplazmy

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať včera som dobrala atb azatril po 21 dňoch a doktorka ma objednala až o 8 týždňov na odbery na ureaplazmy keďže mám o 2 týždne oslavu viete mi povedať či už možem alkohol alebo ešte vydržať tých 8 týždňov lebo majú atb ešte úcinok ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kľudne môžete oslavovať, samozrejme s mierou.

Podobné otázky

  • Ureaplazmy

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Gynekologička mi zistila ureaplazmy najprv mi predpisala doxyhexal ale velmi ma z nich bolela hlava tak som ich vysadila. Teraz mi predpisala antibiotika Azatril chcem sa ale opytat na davkovanie ktore mi urcila vraj 4 tablety naraz potom o tyzden znova a o dalsi tyzden znova tak isto. Myslite, ze toto davkovanie je v poriadku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte predpísaný Azatril 250mg, pri liečbe pohlavne prenosných ochorení sa užije sa 1g (4 tabletky) a následne sa o týždeň kúra môže zopakovať.

  • UREAPLAZMA V TEHOTENSTVE

    , Autor:

    Dobry den, pred otehotnenim v 11/2019 mi z vyteru z cervixu aj z mocu bola zistena Ureaplazma-nizky titer. Momentalne som v 16tt a moj gynekolog mi predpisal 3 balenia Sumamed uzivat nasledovne: 3 tablety á 24h,3 dni pauza, 3 tablety á 24h, 3dni pauza, 3 tablety á 24h. Nemam ziadne tazkosti - vytoky, zapaly, ani nic podobne. Je uzivanie 3baleni Sumamed 500 v 3 cykloch bezpecne v 2. trimestri a vobec potrebne ak nemam tazkosti? Partnerovi dal doxycyklinove ATB. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazmové a mykoplazmové infekcie sú zradné tým, že pacientka nemusí mať žiadne ťažkosti. Ureaplazmy sa považujú iba za potencionálne patogénny mikroorganizmus, ale v tehotenstve sa mu pripisuje nepriaznivý efekt spojený s nárastom rizika predčasného pôrodu. Preto sa cielene lieči, hlavne ak sa klinicky potvrdili známky zápalu. Vzhľadom k tomu, že v tehotenstve máme obmedzenia čo sa týka antibiotickej liečby, dostali ste adekvátnu liečbu v spomínanej schéme, ktorá sa v tehotenstve užívať môže. Keďže ide o pohlavne prenosné ochorenie, musí byť preliečený aj partner.

  • Hpv a mozne mykozy

    , Autor:

    Dobry vecer pan doktor.Som 5ty rok po hysterektomii.Pri pravidelnej prehliadke mi cytologicke vysledky vysli v poriadku,ale zistili mi HPV virus(zevraj ten menej rizikovy).Chcem sa opytat, moze HPV virus eventualne posobovat mykozy a vaginalne tazkosti?(po styku zvyknem mavat bolesti pri moceni,niekedy zapachajuci vytok)Testy na chlamydie,mykoplazmy a ureaplazmy mi vysli negativne.Mozu byt tieto problemy spojene prave s HPV?Viem,ze HPV sa mozem/ale nemusim zbavit,ale tiez nechcem aby po kazdom styku som mala tieto neprijemne problemy,kt.uz idu riadne na psychiku:/Existuje nieco,co by mohlo pomoct?A 2.otazka s tym suvisiaca,pomohlo by ockovanie proti HPV, ?Velmi pekne dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bola odstránená celá maternica, teda aj krčok maternice. V prípade, že by Vám bol krčok maternice ponechaný, očkovanie proti HPV by malo zmysel. Ak máte ťažkosti po pohlavnom styku, skúste užívať vaginálne probiotiká ako aj napríklad Cicatridina vaginálne čapíky na úpravu pošvového prostredia ako aj úpravu sliznice pošvy. Rovnako tak môžete skúsiť aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom.

  • Ureaplasma

    , Autor:

    Dobry den, brala som doxyhexal 3tyzdne na ureaplasmu. Kontrola bola pozitivna. Doktorka mi nasadila Sumamed na 3tyzdne + Doxyhexal na 3tyzdne. Stretli ste sa uz s takouto kombinaciou?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, kombinácia tetracyklínového a makrolidového antibiotika v liečbe ureaplazmy nie je ničím výnimočným. Prístup k liečbe je však individuálny vzhľadom k výsledkom citlivosti z kultivácie.
    V prípade, ak preliečenie samotným Doxyhexalom nebolo úspešné, lekár vám môže predpísať iný typ antibiotík, eventuálne dať dvojkombináciu antibiotík, na ktoré sú baktérie citlivé, vyššiu dávku antibiotík,...
    Až 10% ureaplaziem býva rezistentných na azitromycín a tetracyklín, preto sa pri neúspešnej liečbe väčšinou zahajuje liečba erytromycínom, klindamycínom prípadne lynkomycínom. Dôležité je počas liečby dodržiavať nariadené zásady, hygienu a pohlavnú abstinenciu. V prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • ureaplazmy a chlamydie

    , Autor:

    Dobrý deň p. doktor. Nová partnerka si z predchádzajúceho vzťahu priniesla chlamýdie a ureaplazmy, ktoré boli liečené. Na kontrolnom odbere po 6tich týždňoch od dobratia antibiotík sa zistilo, že ureaplazmy sú stále pozitívne (partnerka berie momentálne doxyhexal) a test na chlamýdie nebolo možné zo vzorky určiť. Ja som bol predtým na testoch a som v poriadku. Možme mať s partnerkou sex? (vaginálny s kondomom, orálny klasická fajka, prípadne prsty v jej prípade)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v prípade pozitívnych výsledkov u partnerky, ako aj v prípade nejasných výsledkov v prípade Chlamýdií, by ste pohlavný styk v akejkoľvek forme s partnerkou teraz mať nemali. Obojstranná masturbácia za predpokladu dodržania všetkých zásad je možná. Po partnerkinom doužívaní Doxyhexalu môžete mať 2-3 mesiace pohlavný styk iba s kondómom, potom je potrebné u partnerky urobiť kontrolný výter.