Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Myom

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý deň, chcem sa opýtať po akom čase po odstránení myomu sa môže začať pohlavný styk? Odporúčanie v správe bolo iba ohľadom kúpania (nekupať sa 2 mesiace, len sprchovať sa), ale o pohlavnom styku nebolo nič, pochopiteľne že není vhodné ihneď mať sex, ale ako dlho trvá cca zahojenie miesta po odstránení (mesiac? 2 mesiace). Taktiež sa chcem spýtať, pred odstránením bolo určené, že sa jedná o polyp a z histologie vyšiel výsledok myom. Aké je tu riziko pri možnom budúcom otehotnení, myom bol odstránený z maternice 7.8 2020. Deti zatiaľ nemám žiadne, vek 29 rokov. Je možné, že v popise je uvedené že sa jedná o endometriózu? Čo to celé znamená? Bude možné otehotnieť? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o odstránenie malého myómu z dutiny maternice vrámci jednodňového zákroku, pohlavný styk by ste mohli mať už po dvoch týždňoch od výkonu, rovnako tak ak kúpať by ste sa mohli po dvoch týždňoch od výkonu. Keďže však nepoznám bližšie okolnosti a informácie, ani dokumentáciu ohľadom operačného výkonu, je veľmi tažké sa bližšie vyjadriť aj čo sa týka popisu. Čo sa týka otehotnenia, s tým by ste problém nemali mať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie navštíviť zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

Podobné otázky

  • Mri

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p.doktpr poprosím Vás dnes som bola na mri ,poprosila by som Vás o vysvetlenie ,citologiu som mala v poriadku

    Záver: intramurálna lézia cervixu uteru vľavo, v.s. endocervikálny myóm.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte myóm krčka maternice. Alebo je v stene maternice v ľavej časti krčka, alebo je v krčku krčka. Pre jednoznačné objasnenie bude potrebné realizovať hysteroskopické vyšetrenie, prípadne hysteroresektoskopické vyšetrenie na odstránenie myómu. Záleží aj od toho, či máte ťažkosti alebo nie.

  • myom?

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, pred 11 rokmi som mala laparoskopicku myomektomiu, myom bol subserozny na prednej stene, progresia rastu...Minulý rok na preventívke na uzv lekár niečo cca 9 mm videl, že bud sa mi znova robí myom, alebo to može byt jazva po predošlej operácii, kedže je to presne na tom istom mieste. Čo si o tom myslíte?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 9 mm útvar Vám ťažkosti robiť nemôže. Podľa opisu si skôr myslím, že sa jedná o myomatózny uzlík. Je potrebné to odsledovať. Štandardne sa kontrola realizuje po 6 až 12 mesiacoch, ktorá je u Vás vhodná, ak sa jedná o novovzniknutý nález. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Polyp a myom

    , Autor: TinkaM

    Dobry den, mam 46 rokov a chodim pravidelne kazdy rok na prehliadky. Naposledy v maji 2023 som mala vsetko v poriadku. No zacala som spinit a menzes mi skace hore dole, po vysetreni mi bol zisteny maly myom a taktiez polyp. Lekar mi bral krv na hormony ktore boli ok a potom marker CA125 vysiel 66 a HE4 vysiel 47. V januari idem na operaciu na kyretaz a odstranenie polypu. Mam sa obavat? Lekar ma vystrasil, ze ho znepokojuju tie markery. Dakujem Tina

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané ťažkosti, v zmysle krvácania, či špinenia môže naozaj s veľkou pravdepodobnosťou spôsobovať polyp, takže realizácia jednodňového zákroku hysteroskopie s odstránením polypu a kyretážou je na mieste. Čo sa týka onkomarkerov Ca125, HE4 a patrí tu aj ROMA index, tie sa vyšetrujú pri náleze patológií vaječníka. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky všetkých vyšetrení, nálezy, ani USG, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Cysta/Sactosalpinx

    , Autor: 0latimeria0

    Dobrý deň, dňa 4.8. 2023 mi moj lekar diagnostikoval cystu na pravom vajecniku. V tej dobe mi asi 5 dni meskal menzes. Dostala som ijekciu a 8.8. som ho dostala ale velmi velmi slaby (2 dni). Konkretne je v sprave napisane:
    Palp.uterus v rvf normalnej velkosti, adnexa vlavo, bpn. vpravo hmatna cysta za uterom asi 6,8 cm. Douglas vyklenuje cysta. Tvs: uterus v rvfsliznica sekrecna 9/2mm, myometrium, bpn ovarium vlavo normalnej velkosti a struktury, vpravo cysticke hypoecho, imponuje ako cysta ovaria, nevylucujem ev. aj sactosalpinx. Douglasi s minimom, fluidu. Predpisany Polygynax, Fucidin. Posledne 2 noci som mala zimnicu a zvysenu teplotu na 38 s tym ze v pravom vajecniku citim palenie, nie je to vacsinou vsak nic hrozne a da sa to vydrzat. Cez den som slaba ale horucku nemam a dokazem normalne fungovat. Moja otazka znie je nutne to vysetrit pre istotu v nejakej nemocnici alebo skusit vydrzat do pondelka na gyn.? Moze to byt sposobene tym polygynaxom na vecer? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cysta priemeru 7 cm sama nepraskne a vzhľadom k jej veľkosti môže spôsobiť torquáciu adnex (obtočenie vaječníka a vajíčkovodu okolo svojej osi), čo spôsobuje najčastejšie prudké bodavé bolesti v danom mieste. Môže byť prítomná aj teplota. Nepredpokladám, že ťažkosti sú spôsobené Polygynaxom. Bez videnia nálezu a poznania výsledkov vyšetrení, bližších informácií a okolností sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri zmene alebo zhoršení zdravotného stavu navštívte gynekologickú pohotovosť v nemocničnom zariadení. Inak postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás odošle na vyššie pracovisko do zdravotníckeho zariadenia na konziliárne vyšetrenie. Stav bude podľa mňa potrebné v dohľadnej dobe riešiť laparoskopickou revíziou.

  • Lekárska správa

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Čo znamená keď mám v lekárskej správe napísané: uterus v RVF gr. m tuhý metritický fixovaná? Mám dlhodobé gyn. problémy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica je v zadnom postavení, čo je menej časté postavenie, ale nie je to patológia, zväčšený do veľkosti tehotnej maternice, hrboľatý, pravdepodobne myomatózne zmenený a tým nepohyblivý, teda fixovaný. Iba na základe daného opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pravdepodobne bude potrebné maternicu vyoperovať. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.