Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,272 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Myom

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý deň, chcem sa opýtať po akom čase po odstránení myomu sa môže začať pohlavný styk? Odporúčanie v správe bolo iba ohľadom kúpania (nekupať sa 2 mesiace, len sprchovať sa), ale o pohlavnom styku nebolo nič, pochopiteľne že není vhodné ihneď mať sex, ale ako dlho trvá cca zahojenie miesta po odstránení (mesiac? 2 mesiace). Taktiež sa chcem spýtať, pred odstránením bolo určené, že sa jedná o polyp a z histologie vyšiel výsledok myom. Aké je tu riziko pri možnom budúcom otehotnení, myom bol odstránený z maternice 7.8 2020. Deti zatiaľ nemám žiadne, vek 29 rokov. Je možné, že v popise je uvedené že sa jedná o endometriózu? Čo to celé znamená? Bude možné otehotnieť? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o odstránenie malého myómu z dutiny maternice vrámci jednodňového zákroku, pohlavný styk by ste mohli mať už po dvoch týždňoch od výkonu, rovnako tak ak kúpať by ste sa mohli po dvoch týždňoch od výkonu. Keďže však nepoznám bližšie okolnosti a informácie, ani dokumentáciu ohľadom operačného výkonu, je veľmi tažké sa bližšie vyjadriť aj čo sa týka popisu. Čo sa týka otehotnenia, s tým by ste problém nemali mať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie navštíviť zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

Podobné otázky

  • Ryeqo na zmensenie/odstranenie myomu

    , Autor: Daniela1

    Dobrý deň pán doktor, môj gynekológ mi predpísal na liečbu myomu Ryeqo, kedze liecba silneho krvacania uzivanim antikoncepcie nebola uspesna (pretrvavalo silne, bolestive a nepravidelne krvacanie). V suvislosti s Ryeqo mi gynekolog povedal, ze to nie je aktikoncepcia, ale pri liecbe aspon rok a pol by sa mal myom zmensit. Pocas tej doby vraj nebudem mat menstruaciu a neotehotniem. Velmi tomu nerozumiem.
    1. Ako to, ze aj ked Ryeqo nie je antikoncepcia tak neotehotniem?
    2. Nebudem mat vobec ovulaciu? Je potrebna ochrana pri styku?
    3. Mate skusenosti s tymto liekom? Je ucinny na liecbu myomu?
    4. Je Ryeqo lepsia volba ako hysteroskopicke vysetrie a "obrusenie" myomu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám nález, lokalizáciu, ani veľkosť myómu, ako ani ďalšie informácie, ako vek, počet pôrodov, či ešte plánujete tehotenstvo, … neviem sa Vám úplne objektívne vyjadriť. Preparát obsahuje kombináciu troch hormónov. Nejedná sa o hormonálnu antikoncepciu. Ryeqo ale blokuje ovuláciu a preto nie je pravdepodobné, že otehotniete počas užívania Ryeqa, ak ho budete užívať podľa odporúčania. S týmto preparátom skúsenosti máme, niektorým ženám pomohol, iným nie a museli sme u nich aj tak realizovať myomektómiu, či hysterektómiu. Pojem “obrúsenie” myómu nepoznám, takže sa Vám k tomu neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krcok

    , Autor: Patuska106

    Viem vám dať bližšie ..v správe má písané že má anémiou I.st. WHO,chróm,VAS
    Má tu písané TVS:cervix 31mm, so štruktúrou imponujucej skôr ako myon
    A v prepustacej správe ma písané
    Tvs: uterus v AVF,myonatozne zväčšený ,95x50mm LxAP v oblasti endocerv kanála prevažne hypoechenny útvar 17x12mm

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o myóm, tak s najväčšou pravdepodobnosťou to zhubné nie je. Myómy sú nezhubné nádory svaloviny maternice. Je potrebné postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hysterektómia

    , Autor: Cynthia22

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hpv vírus?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám už dlhodobo (5 rokov) gynekologické problémy - výtok a svrbenie, ale aj bolesti krížov a podbruška. Ale mám aj maternicu v rvf a myóm 3cm. Bola som viac krát liečená antimykotikami (aj dlhodobo), antibiotikami, brala som rôzne voľnopredajné probiotiká, čípky, výplachy, nič mi nepomohlo. V poslednej dobe som spozorovala vedľa konečníka nejaký výrastok - už dlhšie mám v tej oblasti svrbenie. Vyzerá to ako bradadavica. Mohlo by ísť o hpv vírus? Cytológiu som mala v poriadku. Ak by išlo o hpv vírus, aký postup by ste mi odporúčali? Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať aj o genitálnu bradavicu - kondylóm, ktorú spôsobuje najčastejšie HPV vírus. Bez videnia nálezu sa V8m však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Ak sa jedná skutočne o kondylómy, dá sa v závislosti od nálezu predpísať liečba, napríklad krém Aldara, prípadne sa dá pristúpiť aj k vypáleniu bradavice. Vhodné je tiež realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Ak ešte nie ste očkovaná proti HPV, určite toto očkovanie odporúčam, aj keď niečo stojí, má to veľký význam, v každom veku.

  • Mri

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p.doktpr poprosím Vás dnes som bola na mri ,poprosila by som Vás o vysvetlenie ,citologiu som mala v poriadku

    Záver: intramurálna lézia cervixu uteru vľavo, v.s. endocervikálny myóm.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte myóm krčka maternice. Alebo je v stene maternice v ľavej časti krčka, alebo je v krčku krčka. Pre jednoznačné objasnenie bude potrebné realizovať hysteroskopické vyšetrenie, prípadne hysteroresektoskopické vyšetrenie na odstránenie myómu. Záleží aj od toho, či máte ťažkosti alebo nie.