Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,980 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ureaplazmy

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Gynekologička mi zistila ureaplazmy najprv mi predpisala doxyhexal ale velmi ma z nich bolela hlava tak som ich vysadila. Teraz mi predpisala antibiotika Azatril chcem sa ale opytat na davkovanie ktore mi urcila vraj 4 tablety naraz potom o tyzden znova a o dalsi tyzden znova tak isto. Myslite, ze toto davkovanie je v poriadku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte predpísaný Azatril 250mg, pri liečbe pohlavne prenosných ochorení sa užije sa 1g (4 tabletky) a následne sa o týždeň kúra môže zopakovať.

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor:

    Dobrý deň.. priateľovi zistili ureaplazmu a samozrejme potom aj mne. Priateľovi dali na preliečenie Doxyhexal na 3 týždne.. a keďže ja som alergická na Doxyhexal a penicilín tak mne predpísal doktor vaginálne antibiotické čapíky Ampicilin na 10 dní. Neviem či si take učinné ako tabletky. Moja otázka je či je ureaplazma nebezpečná a či môže brániť otehotneniu. Pretože sa snažíme uz 3 roky. A mávala som každý deň zapáchajúci výtok hnilobny. Po tom ampiciline to trosku preslo a teraz to mávam možno raz týždenne. Môže to byt z ureaplazmy? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vhodnejšie by bolo nasadenie makrolidového antibiotika Sumamed. Áno, ureaplazma môže spôsobiť rôzne problémy, aj s otehotnením, u väčšiny ľudí však nerobí ťažkosti. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Je vhodné porozmýšľať aj o kontrolných steroch. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Špinenie a kvasinky

    , Autor:

    Dobrý deň. Pýtala som sa nedávno na pretrvávajúce svrbenie, štípanie a bolesti v podbrušku, niekedy v slabinách a krížoch. Odpísali ste mi že by sa mohlo jednať o trichomoniázu, avšak na tú mi boli robené stery 2x z krčka maternice. Aj teraz mám ešte 8 dní do ms a každé ráno už asi 3 dni mávam na papieri krv keď sa utriem, niekedy s kúskami priesvitného akoby hlienu. Vybrala som aj tento mesiac canesten 6 dní a boraxové globule, všetko bez väčšieho úspechu. Vybrala som aj 30 dní vkuse candivac - komerčne vyrobenú vakcínu proti kvasinkám, beriem probiotiká candistop a pijem čaj z prasličky. Cukor som vysadila skoro úplne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, problém nemusia robiť kvasinky. Skúsil by som realizovať alebo zopakovať vyšetrenie mykoplazmy, chlamýdie a ureaplazmy, prípadne aj zopakovať kultivačné vyšetrenie z pošvy. Čo sa týka špinenia pred menštruáciou, nemusí sa jednať o infekciu, príčina môže byť niekde inde. Je veľmi ťažko sa takto objektívne vyjadrovať, keď nepoznám komplexne informácie, ale hlavne nálezy a výsledky vyšetrení.

  • ureaplasma

    , Autor:

    Dobry den, bola mi zistena ureaplasma. Podla vysledkov citliva na doxycyklin a aj ine latky bolo ich tam asi 5, mala som brat ATB doxyhexan 100, 10 dni dva krat denne. A za mesiac na kontrolu a podla toho ako dopadnu vysledky sa bude postupovat dalej. Riesil to zastupujuci lekar. No ako sa z dovolenky vratil moj gyn, zasla som k nemu s vysledkom a bez toho ze by vzal ster alebo ma pozrel mi povedal, ze som mala brat aspon 14-20 dni dane ATB. ze nech zacnem uzivat znova po jednej tabletke na 20 dni dalsie balenie. Uzivanie som skoncila v sobotu a v pondelok som sla ku gyn. Teraz som z toho zmatena. ktoreho lekara mam posluchnut...
    Niekde som davnejsie citala ze ATB by sa vseobecne nemali prerusit a nasledne o par dni opatovne zacat, ze moze vzniknut rezistencia.
    Neviete mi prosim poradit?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na liečbu ureaplazmy je viacero názorov. Záleží, o aký presný druh ureaplazmy sa jedná, či má pacient ťažkosti a ak áno, tak o aké ťažkosti sa jedná. Osobne by som z toho nemal obavy, ak neužívate antibiotiká často, rezistencia uvedeným spôsobom hneď pri prvom používaní nevznikne. Keďže nepoznám bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám k prípadnej nutnosti a dĺžky liečby bližšie objektívne vyjadriť.

  • Opakovana mykóza

    , Autor:

    Dobrý deň som 3 mesiace od pôrodu..už dva roky má trápia kvasinkove infekcie cez tehotenstvo som to mala v jednom kuse..a teraz zase ale strašne silné to je už som z toho zúfalá gynekológ vravel že mu mám až v pondelok zavolať kedy má zoberie najprv ma chcel zobrať 20teho ale to som už začala naliehať že naozaj sa to nedá vydržať tak že v pondelok mám zavolať a že uvidíme čo sa dá s tým robiť... Pán doktor ja už nevládzem s týmto žiť veď je to hrozne stále dokola ja to preliecim a znova a už ani mastičky nezaberajú ale tak hrozne to páli a svrbí že sa to nedá... Prosím vás z čoho toto môže byť že sa to stále dokola vracia veď to není už zdravé sex už pomaly nemám lebo vždy keď mám tak to mám zase..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si v pravidelných intervaloch vaginálne probiotiká. Vhodné bude realizovať aj rozšírené kultivačné vyšetrenie na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy. Pri potvrdení infekcie bude potrebné preliečiť aj partnera.

  • Bolest podbruska, palenie

    , Autor:

    Dobry den uz 2 mesiace mam problemy, svrbenie a palenie dole, ziadny vytok a bolest podbruska. Bola som uz aj na preventivnej prehliadke u gynekologicky, vsetky vysledky negativne, nic mi tam nenasla, sono v poriadku, vyter krcka vraj v poriadku (2). Bola som aj na preventivke u obvodnej lekarky, krv moc a taktiez nic. Uz som zufala, stale tieto problemy pretrvavaju, partnera som nemala uz vyse rok a pol. Uz som skusila vsetky mozne pripravky Rosalgin, kremy, lacto cipky, canesten gyn atd. a nic. Potom som mala aj jednorazove atb monural na mocove cesty a tiez nepomohlo. Menzes som mala nacas, krvacanie nemavam silne, avsak mala som silne bolesti ktore inokedy nemavam. Uz som zufala. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli realizované len základné kultivačné vyšetrenia, hoci s negatívnym výsledkom, doplnil by som ešte rozšírený kultivačný výter na chlamýdie a mykoplazmy, či ureaplazmy. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.