Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pálenie, svrbenie

    , Autor: Macka1

    Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu , neviem čo by som ešte mala vyskúšať aby bolesti ustúpili. Navštívila som svojho gynekologa s problémom ohľadne menštruácie , ktorá bola slabá , trvala krátko a chodila mi v periode po 20 dňoch. chcela som ju teda upraviť a dať do poriadku. Gynekolog mi nasadil NORETISTERON , ktorý som mala užívať 14 dní . Počas užívania som musela gynekologa navštíviť opäť kvoli svrbeniu a páleniu v pošve , gynekolog ma nepozrel a nasadil mi PROKANAZOL , Lomexin vaginálne tablety a masť. Po použití Lomexin som mala ešte väčšie pálenie tak som volala doktorovi povedal že to je v poriadku nech doužívam tabletky. po týždni však problém neustupil a navštívila som gynekologa opať tento krát ma pozrel ale len z vonku a predpísal mi dalšie mastičky MACMIROR a LOCOID LIPOCREM 0,1% . bolesti neustúpili ani po použití mastičky MACMIROR a dokonca pri močení mám pocit ako keby ma rezali žiletkou ,na vnútorných pyskoch na jednej strane kde som si našla malú ranku. Mastičku LOCOID som zatiaľ nepoužila kedže v príbalovom letáku je napísané že krém sa nesmie použiť pri kvasinkovej infekcii. bojím sa že si urobím ešte horšie. Viete mi teda poradiť čo mám ešte použiť aby pálenie a svrbenie konečne prestalo. Už sa hanbím ísť aj ku gynekologovi. V lekárni som si kúpila aj volnopredajné lieky ako Fungicidin , Canesten a Rosalgin ale zatial nič nezabralo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pálenie pri močení, nebude stačiť len lokálna liečba, ale bude nutné nasadiť celkovú antibiotickú liečbu. Bez videnia nálezu sa k infekcii neviem bližšie vyjadriť. Vhodné je realizovať výter z pošvy na kultiváciu. Pri pretrvávaní ťažkostí sa nebojte navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Suchost pošvy???

    , Autor: Ejvn

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 zavedená mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol, kedze nic nepomohlo volala som svojmu gynekológovi ale neprepojili ma takze len sestricka mi naordinovala výplachy a fungicídín, o dva dni na to som skončila u gynekológa, ten mi bez vyteru nasadil polygynax… po nom som na 3-tí deň skončila na pohotovosti už v takom stave ze som nemohla ani chodit… tam nasadené antimykotika 3 tablety kazde 3 dni a masť macmirror a vyplachy rosalginom… po liečbe ktora zabrala ťažkosti boli uz len minimálne bola kontrola u gynekológa: vyter a do výsledku nasadené probiotiká kupene u neho natural factors multi acidofilus zo spodu 5 dni, vysledok vyteru masívne escherichia coli… nasadene antibiotika ciphin na 5 dni… polovica januara 24, kontrolný vyter v poriadku aj prehliadka u gynekológa, ale znova som pociťovala pálenie, svrbenie a diskomfort len z vonku nie vo vnutri… vraj to moze byt suchostou posvy, ale viac to nerozoberal… dr tvrdí ze mam užívať len dlhodobo probiotiká, 2 x do tyzdna zo spodu, ale tie užívam uz vyše dvoch mesiacov a ziadna zmena… sex som nemala uz 2 mesiace… momentálne mam az mierne opuchnuté a cervene pysky a zvonku obcas akoby az popálenú kozu ked sa jej dotknem alebo ani neviem ako to opísať… obcas pol dna je to v poriadku nic závratne ale vecer sa vzdy po celom dni až doškrabem a som tam kde nechcem… stale dookola to iste… kupila som si vagisan hydrokrem, ktorý natieram z vonku 3-ti den, ale mam pocit ze je to horsie, opuchnuté a začervenané a viac to svrbí ci až Páli… doteraz to až take zlé nebolo…
    1. Viete mi prosim vas nieco odporučiť???
    2. Sú tie probiotiká spoľahlivé a postačujúce?
    3. Moze to byť mirenou?

    Dakujem za odpoveďou…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám po aplikácii Vaginálnu zhoršil stav, ukončite aplikáciu. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Podľa opisu ste v poslednej dobe užívali viacero antibiotík, či už celkových alebo lokálnych. Môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu z poruchy vaginálnej mikroflóry. Časté vaginálne výplachy tiež nie sú ideálne. Najvhodnejšie je si pred začiatkom vaginálmej liečby jednorázovo realizovať vaginálny výplach a následne si realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je v lekárňach veľké množstvo. Vyskúšať môžete Gynimun Rapid, aplikovať si denne, najlepšie večer pred spaním. Nemyslím si, že Mirena má s tým niečo spoločné. Z vonku si skúste natierať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné doplniť ďalšie stery na Chlamýdie, Ureaplazmy a Mykoplazmy. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • infekcia

    , Autor: jupav

    Dobrý deň, pred 10 dňami som mala infekciu močových ciest, užívala som Zinnat. Kontrolná kultivácia moču bola negatívna. Následne po douzivani sa objavili ťažkosti - pálenie, svrbenie a žltkastý výtok z pošvy so začervenanou sliznicou. Gynekologička na vyšetrení videla, že mám zápal v oblasti pošvy a nasadila mi Polygynax. Teraz som v polovici jeho užívania. Čo ma zaráža, že sa občas vyskytne mierne pálenie aj pri močení v oblasti vulvy (nie v podbrušku a nedeje sa to celý deň, iba občas). Nechodím močiť častejšie ani nemám zvýšenú teplotu, ale v rannom moči som aj po umytím vonkajších genitálov mala pár leukocytov (mám doma papierové prúžky). Je možné, že tieto ťažkosti s močením sa vyskytujú kvôli infekcii v pošve alebo ide o opakovanú infekciu močových ciest?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívaním antibiotík mohlo dôjsť k vzniku bakteriálnej vaginózy. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Pokračujte v užívaní Polygynaxu. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy. Odporúčam dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 - 3 litre tekutín denne. Vhodné je aj dlhodobejšie užívanie vaginálnych probiotík.

  • Clotrimazol AL 100

    , Autor: Mimi6

    Dobrý neskorý večer,
    chcem sa opýtať, po telef. konzultácii a spomenutí gynek. príznakov ( pálenie, svrbenie a bolesť =asi mykóza) mi gynekológ predpísal liečivo Clotrimazol AL100,. Problém je vtom, že som momentálne v 8 týždni tehotenstva a v pribal. letáku ho nedoporučujú v I. trimestri. Nemám sa obávať, že by tbl. mohli poškodiť plod?? Ďakujem za odpoveď.

    S pozdravom Michaela

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyhnúť sa užívaniu lieku u v 1. trimestri tehotenstva je iba ako preventívne opatrenie. Nepoznám dôvod, prečo by sa preparát nemohol aplikovať.

  • Streptokok

    , Autor: N.i.k.a

    Dobrý deň.
    Pisala som už svoj problém. Pálenie, svrbenie atď.
    Prišli výsledky z pošvoveho steru. Bolo mi povedané že mám Streptokoka a vybrať si antibiotiká z lekárne +nejaké probiotiká (nič viac). Antibiotiká Unasyn 375mg.
    Mám 2 otázky.
    1. Aké probiotiká? Je ich mnoho, tablety, čapiky, gel?
    2. Účinnosť antikoncepcie Belara a týchto antibiotík?
    Po prípade na čo si dať pozor. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v lekárni máte na výber viacero probiotík, či už orálnych, alebo vaginálnych. Je vhodné užívať aj klasické aj vaginálne probiotiká. V zásade všetky majú obdobné zloženie, v lekárni Vám určite poradia. Unasyn príliš neznižuje účinnosť hormonálnej antikoncepcie, má hlavne vplyv na iné lieky. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Ureaplazma

    , Autor: Han007

    Dobry deň. Pred 8 mesiacmi som sa liecila na ureaplazmu doyhexalom ja aj moj partner. Po kontrolnych steroch som mala vysledky negativne. No znova som isla na vysetrenie pri ktorom mi vysiel zapal avsak ja ziadne priznaky nemam, nepocitujem palenie, svrbenie citim sa uplne ok. Z vysledkov vyterov mi vysla znova pozitivna urea. Menila som gyn. avsak ja uz odmietam sa lieckt silnymi atb pri ktorych mi minule uplne padla imunita s ktorou mam problemy. A myslim, ze stale vracajuca sa urea nemw zmysel byt liecena nemozem nonstop do seba davar atb po kazdych vyteroch. Partner mi je verny a ja jemu tiež.
    Myslite, ze mozem navrhnut svojej gyn aby som odmietla liecbu atb na ureu pokial nemam ziadne priznaky a urea sa mi opakovane vratila? Alebo liecbu musim absolvovat lebo to moze nejak ohrozit plodnost atd... Niekde citam, ze sa vobec nelieci pokial nesposobuje ziadne komplikacie ako je to u mna... Nevidim dovod opätovne brat atb a znizovat si nimi imunitu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu nie je nutné za každých okolností preliecovať, hlavne ak nemáte žiadne ťažkosti a boli ste už s partnerom opakovane preliečovaná. Existuje viacero typov ureaplaziem, niektoré sa nachádzajú ako súčasť vaginalnej mikroflóry. Vaginálnu mikroflóru podporujte užívaním vaginálnych probiotík.