Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,761 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň prajem,
    užívam hormonálnu antikoncepciu MISTRA prvý mesiac.

    29.07.2020 som dobrala celý blister. Od 30.07 som mala mať 7 - dňovú pauzu. Po 2 - dňovej pauze som začala krvácať. Myslela som si, že je to menštruácia, ktorá začala skôr a tak som začala s užívaním druhého blistru 31.07.

    Menštruácia to teda nebola, keďže ju mám už 5 - ty deň a je to skôr ako špinenie s kvapkou krvi.


    Otázka teda je, že či mám pokračovať s tabletkami až kým všetky z terajšieho blistra nevezmem alebo nasadiť 7 dňovú pauzu, aby sa menštruacia dostavila.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu, ale o krvácanie z vysadenia. Bez ohľadu na to, či sa krvácanie dostaví alebo nie, dodržiavajte sedemdňovú pauzu. Ak ste ale už začali s užívaním nového blistra, doužívajte ho a následne si urobte sedemdňovú pauzu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň ja sa chcem spitat mam partnera a mam snim uz 7 mesiace pohlavný stik do mesiaca ho mame 4/5 krát nepoužívame žiadnu ochranu len takú ze sa nespraví do mna naziva sa to prerušovana suloz môžem otehotnieť aj ked sa nespraví do mna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prerušovaný nechránený pohlavný styk nie je antikoncepcia, tehotenstvo sa preto vylúčiť nedá.

  • Antikoncepcia aidee

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa opýtať včera večer som si zobrala tabletku z antikoncepcie vždy načas ako to beriem večer o pól 9. Ale okolo 10 má prehnalo na wc, mohlo by to mat nejaký znížený účinok keďže na internete som čítala kadečo. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak dôjde k hnačke do 3 - 4 hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, nie je vylúčený znížený účinok hormonálnej antikoncepcie. Preventívne odporúčam najbližších 7 dní okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Bolesti a antikoncepcia

    , Autor:

    Dobry den. Mam dlhodobe problemy so spinenim mimo cyklu a bolestami v podbrusku a krizoch. Mam aj retroflexiu maternice a strasne vela zrastov. Zacala som tento mesiac brat antikoncepciu leverette a mam uz posledne dve tablety. Avsak mam od vcera aj normalne menstruacne krce a zacala som spinit. Najprv to boli lem take hnede hrudky ale teraz je to uz normalna krv. Bola som u lekara a vraj mam prerastenu sliznicu a mam ocakavat masivne krvacanie ked vysadim tabletky. Rozmyslala som ze ci by nebolo vhodnejsie ich uz vysadit? A este sa chcem opytat preco mam vysoku sliznicu ked beriem antikoncepciu? Aky moze byt dovod?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je blokovaná ovulácia, rast sliznice maternice však blokovaný nie je, hoci je do istej miery zmenený. Štandardne je sliznica dutiny maternice ku koncu cyklu najvyššia, tesne po skončení menštruácie zase najnižšia. Tabletky hormonálnej antikoncepcie sa užívajú v schéme 21 tabliet a nasleduje 7 dňová pauza. Skorším začatím 7 dňovej pauzy si skrátite a posuniete celý cyklus o 2 dni. Nemyslím si, že to má u Vás nejaký význam. Pri akýchkoľvek nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mirena

    , Autor:

    Dobrý deň p. Doktor,
    mám problémy s nepravidelnou periodou 2 az 3 roky. Po 1 mesacnom krvacaní som navstivila gyn. ktorá mi odporučila Mirenu. Krv v norme, na sone nález zhrubnutá sliznica maternice 16 mm /endometrium/. Mám dve deti, donosené bez problémov, doteraz žiadna antikoncepcia alebo iné tabletky. Chcem sa opýtať, či mi odporúčate Mirenu, niektoré ženy ju neodporúčajú. Dakujem za odpoved. Hanka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vnútromaternicové teliesko môže napomôcť k úprave menštruačného cyklu. 16 mm sliznica je vysoká, závisí však aj od dňa menštruačného cyklu, kedy bolo USG vyšetrenie realizované. Ak bolo USG realizované v prvej polovici cyklu, najskôr by som realizoval histologizáciu sliznice, či krvácanie nie je prejavom problému so sliznicou dutiny maternice. Pri negatívnych výsledkoch histológie sa dá uvažovať o zavedení vnútromaternicového telieska, ktorému predchádza výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Takze sa nemusím obávať keď som netúžila vtedy tu prvú tabletku že by antikoncepcia nebola účinná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, za predpokladu okolností, ktoré som Vám opísal je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna.