Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • gynazol

    , Autor: PaulaMia

    Dobrý deň. Som v 18 týždni tehotenstva a včera som použila gynazol. Dnes od rána mám akoby unik tekutiny po kvapkach ktorá je bez zápachu a farby. Chcem sa opýtať či to môže byť po gynazole alebo je to unik plodovej vody. Inak nepociťujem žiadne bolesti ani iné problemy. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Gynazol môže spôsobiť výtok, skôr predpokladám, že to je z toho. Ak sa Vám však niečo nezdá, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • baktérie a ureaplazma

    , Autor: Zuzka7

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ako postupovať. Po pretrvávajúcich problémoch v intímnej oblasti mi boli zistené nejaké baktérie a boli mi predpísané vag. tablety Entizol na 10 dní, Polygynax na 10 dní a súbežne perorálne Entizol na 7 dní. Chcem sa opýtať, ako by som mala po liečbe postupovať? Respektíve, bojím sa, aby som si týmito všetkými liekmi nerozhádzala vaginálnu flóru. Mám doma Gynazol vag, krém a Gynimun vag. probiotiká. Mohla by som si po liečbe aplikovať Gynazol, nechať pôsobiť 4 dni a následne aspoň 10 dní aplikovať Gynimun? Alebo aký postup by ste mi odporučili?

    Taktiež mi bola zistená ureaplazma a podľa citlivosti na ATB: erytromycín C, telitromycín C, tetracyklín C, moxifloxacín C, levofloxacín C,
    mi bol predpísaný Ofloxin na 20 dní. Chcem sa opýtať, boli mi predpísané správne ATB, nakoľko konkrétne toto liečivo testované nebolo, tak, či sa jedná o niečo príbuzné alebo došlo k chybe pri predpisovaní lieku? Poslednou mojou otázkou je, či mám Ofloxin začať užívať po perorálnych tabletách Entizol, teda súbežne s liečbou baktérií, alebo by som mala počkať a užívať ho až po tejto liečbe spolu s probiotikami?

    Vopred veľmi pekne ďakujem za Vaše cenné rady a prajem Vám príjemný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi nie je jasné, aké baktérie boli zistené z výteru z pošvy, takže sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, predpísané Vám však bolo pomerne veľké množstvo preparátov, čomu celkom nerozumiem. Čo sa týka nálezu ureaplazmy, ureplazmu má každý tretí človek. U väčšiny ľudí však nerobí žiadne ťažkosti. Ofloxin patrí medzi fluirochinolóny a používa sa pomerne často aj na liečbu ureaplazmy. Preliečený by mal byť aj partner. Kúra vaginálnymi probiotikami je určite na mieste.

  • Začervenanie

    , Autor: Zuzka7

    Dobrý deň, pán dokror, chcela by som Vás poprosiť o názor a radu ohľadom môjho problému. Mám 21 rokov a už 3 mesiace sa snažím liečiť moje gynekologické problémy.
    Všetko to začalo svrbením a pálením pri vstupe do pošvy a v oblasti močovej trubice a klitorisu. Okrem rôznych voľnopredajných mastí mi lekárka predpísala niekoľko antibiotík, avšak úľava trvala len niekoľko dní po užití (Entizol 250/500, Macmiror 500, Gynazol). Samozrejme, užívala som aj probiotiká (Gynoflor, Gynimun intim care), momentálne užívam aj Candivac, avšak moje problémy stále pretrvávajú, aj keď v menšej miere. Pociťujem pálenie na malých pyskoch a v tejto oblasti mám aj viditeľné začervenanie až smerom k vstupu do pošvy, dokonca v záhyboch medzi otvorom močovej rúry a vstupu do pošvy je to začervenanie ešte intenzívnejšie. Naposledy mi lekárka robila aj K+C, ale všetky výsledky mi vyšli v poriadku až na Ureaplazmu, ktorá mi vyšla viac ako 10na4. Avšak povedala mi, že sa mám rozhodnút, či to chcem liečiť antibiotikami, nakoľko sú bežnou súčasťou flóry. Preto by som Vás chcela poprosiť o radu. Myslíte si, že práve ureaplazma by mohla byť spúšťačom mojich problémov alebo by som mala hľadať pôvodcu inde? Žiadne iné ťažkosti nepociťujem len tie spomenuté vyššie. Trápi ma, že mi lekárka nezobrala stery aj z vulvy ale iba z pošvy, lebo podľa nej všetko ide zvnútra, takže problém vraj treba hľadať tam, avšak ja vo vnútri pošvy žiaden problém nepociťujem. Myslíte si, že by bolo dobré navštíviť aj dermatovenerológa a dať si spraviť stery aj z vulvy? Partnera mám krátko, pred začatím mojich problémov sme spolu spali len párkrát, vždy však s ochranou a odvtedy ako mám spomenuté problémy sme spolu nespali. Preto mi napadlo, či by to nemohla byť aj alergia na latex, prípadne nejaké iné látky a teda či by som nemala ísť aj alergológovi? Alebo aké ďalšie kroky by som podľa Vás mala podniknúť? Už si s tým naozaj neviem rady, keďže nikdy predtým som žiadne gynekologické problémy nemala.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za Vaše rady a čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmy sú pomerne častým nálezov v urogenitálnom trakte. Má ich prakticky každý tretí štvrtý človek. Nemusia spôsobovať ťažkosti, preto sa niekedy ani nepreliečujú. Ak však máte spomínané ťažkosti a ureaplazma je pozitívna, za okolností, že všetky ostatné výsledky boli v poriadku, sa môže predpokladať je vplyv na problémy. Pri preliečení je potrebné preliečiť aj partnera, dodržiavať pohlavnú abstinenciu a počas celej dĺžky liečby, ako aj aspoň desať dni po jej skončení je vhodné si aplikovať vaginálne probiotiká. Na vonkajšie rodidlá si skúste aplikovať Canesten krém. Ak budú ťažkosti pretrvávať aj po preliečení ureaplazmy a všetky výsledky výterov budú v poriadku, vhodné bude zvážiť aj imunologické a dermatologické vyšetrenie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Výrastky v pošve

    , Autor: Iva57

    Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Pred cca mesiacom som po nechránenom pohlavnom styku dostala mykózu. Dostala som od gynekológa predpis na gynazol a neskôr som si pri vstupe do pošvy nahmatala nejaké výrastky, akoby guličky. Môj gynekológ mi predpísal ďalšie tablety, no ani to nepomohlo. Kultivačné testy nič neukázali a tvrdí že to nevyzerá ako nejaká pohlavná choroba. Dal mi dokonca aj Polygynax, no mám pocit, že je to ešte horšie a tie výrastky sa zväčšili. Keď som pár dni nebrala nič mala som pocit že sú o niečo menšie. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Môže sa jednať o zapálené folikuly, vylúčiť však takto neviem ani kondylómy. Je vhodné realizovať výter z krčka maternice na HPV. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie eventuálne odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia za účelom konziliárneho vyšetrenia.

  • Lomexin

    , Autor: Iva57

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Pred pár týždňami som mala problém so silnou mykózou a dala som si predpísať gynazol krém, ten mi však veľmi nepomohol a svrbenie stále pretrvávalo. Potom som si dole pri vstupe do pošvy našla také hrbolčeky alebo guličky viac pokope… môj gynekológ mi povedal že mi nezabral poriadne gynazol lebo som si predtým nespravila výplach s Rosalginom a tak mi všetok krém vytiekol a nemal taký účinok. A že tie guličky alebo výrastky sú zdurené slizničky z podráždenia. Predpísal mi Lomexin 2 tablety a než si zavediem prvú tabletu mám si spraviť výplach rosalginom a o 3 dni si dať druhú. Moja otázka je či to nemôžu byť genitalne bradavice alebo herpes … v minulosti som mala totiž pozitívny HPV vírus no dostala som len lieky a nijak zvlášť sa to neriešilo tiež som tam mala myslim nejaký vyrástok. A ak sú to len zdurené slizničky či to zmizne po tejto liečbe. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý by Vás v prípade nejasností mal odoslať na vyššie pracovisko do zdravotníckeho zariadenia.

  • Kombinácia liekov

    , Autor: martina-7

    Dobrý večer, dnes som bola na gyn. pohotovosti a na akútnu vaginitidu mi lekarka predpísala podvečer si aplikovať krém gynazol a potom pred spaním tabletu Clotrimazol 200 mg. Je táto kombinácia v poriadku ? Niekoľko hodín po sebe ? Keďže ten krém ešte určite nie je vstrebaný, ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálne tabletky si aplikujte hlboko do pošvy, najlepšie večer pred spaním. Gynazol sa aplikuje najmä na vonkajšie rodidlá, ale s aplikátorom sa dá aplikovať aj do pošvy. Kombinácia preparátov nie je ničím neobvyklým. Z praktického hľadiska je však vhodnejšie rozdeliť čas aplikovania preparátov alebo Gynazol aplikovať iba z vonku.