Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,298 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ako predísť tvorbe cýst

    , Autor: Prelka

    Dobry den pan doktor, mam PCO. Som 3 a pol roka po porode a posledny cyklus sa mi vytvorila cysta na vajecniku, ktora pocas ovulacie zaroven aj praskla. Tekutina v bruchu mi sposobovala bolesti. Pri kontrole mi gynekolog povedal, ze druhy vajecnik vyzera dobre, akoby som netrpela na pco. Teraz mam menzes, ktory nie je vyrazne bolestivy a vzdy to mam tak, ze prve dva dni menzesu je krvacanie silnejsie, zvysne tri slabe. No pri tejto menstruacii sa mi stalo, ze na druhy den som mala 3 hodiny take, ze som vymenila asi 6-7 vloziek, objavili sa krvne zrazeniny, po tych troch hodinach je krvacanie uz len slabe bez bolesti. Endokrinologicka mi podla odberov v predoslom cykle potvrdila, ze ovulacia prebehla, ze mam nizsi progesteron v druhej faze cyklu (nizky progesteron som mala aj pred tehotenstvom) a hranicny testosteron. Moja otazka znie, aby som predosla tvorbe cyst v dosledku pco, ktore sa mi pred tehotenstvom tvorili casto, ake vyzivove doplnky by som mohla uzivat? Mohol by mi pomoct inofolic, indonal alebo wobenzym, resp. ich kombinacia ci nieco ine? Mam zvysene d-dimery, antikoncepciu nemozem uzivat. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Inofolic či Wobenzym užívať môžete, nepreháňal by som to ale zase a nekombinoval. Ak máte znížený progesterón, zvykne sa predpisovať Duphaston. Niekedy sa môže stať, že krvácanie je počas pár hodín intenzívnejšie a potom sa zmierni. Odsledujte si to. Podľa Vášho opisu si nedovolím tvrdiť, že máte PCO syndróm. Folikuly sa zväčšujú a dozrievajú pri každej ovulácii, z toho jeden dominantný aj praskne. Neznamená zo, že máte PCO. Keďže ale nepoznám žiadne nálezy ani bližšie informácie či výsledky vyšetrení, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť.