Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: MariaJuraj

    Dobrý deň pán doktor, mam 34r,bolo mi pred týždňom potvrdené mimomaternicove tehotenstvo v ľavom vajcovode, komplikácie ani bolesti nemám, tak sa páni doktori (po sledovaní týždeň ambulantne v nemocnici) rozhodli zvoliť vyčkávaciu metódu, či sa tehotenstvo neukončí samo bez zásahu. Hcg od štvrtku z hodnoty 630 vzrástlo do pondelku na hodnotu 1059, podľa menzesu sa jedná o 6tt. Zajtra ma čaká opäť sono kontrola a vyšetrenie z krvi. Mám obavy, že či mi toto čakanie skôr neuškodí, Mám operáciu urgovať? Je postup správny? Veľmi sa bojím, aby som neprišla týmto čakaním o celý vajíčkovod, ešte k tomu vraj veľmi bolestivým prasknutím, a znížila si tým šancu na otehotnenie do budúcnosti. Jedná sa o moje 1.tehotenstvo a sklamanie a strach je veľký. Ďakujem za Váš názor. Mária

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je potvrdené mimomaternicové tehotenstvo vo vajíčkovode, vajíčkovod je s najväčšou poravdepodobnosťou deštruovaný a bude ho nutné aj tak odstrániť. Keďže nepoznám všetky informácie, okolnosti ani výsledky vyšetrení, je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

Podobné otázky

  • Pozitívny test

    , Autor: Matka1233

    Možem sa spýtať kedy v akých prípadoch sa môže jednať o falošne pozitívny test ? Ak by sa teoreticky jednalo o mimomaternicove tehotenstvo alebo cysty na vaječníkoch v rámci akého času koľkých týždňov je možné ze by sa to obe možnosti vstrebali bez akejkoľvek liečby a sledovania ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobý deň, je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vyšetrí krv na beta HCG. V prípade, že bude negatívna, nie ste tehotná. V prípade, že bude beta HCG pozitívne, bude potrebné realizovať USG vyšetrenie a podľa nálezu sa určí ďalší postup. Falošne pozitívny tehotenský test môže byť pri viacerých prípadoch. Napríklad môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny beta HCG v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy. Ďalšími možnými príčinami falošnej pozitivity je test po dátume expirácie, tiež, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Myslieť je potrebné aj na tzv. biochemické tehotenstvo. Je to naozaj individuálne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: Matka1233

    Dobry deň, pred par týždňami mi vyšiel pozitívny tehotenský test bola som odcestovana v zahraničí tam mi povedali ze na sone nic nevidia. Sama si to neviem vysvetlit. Mohlo ist o mimomaternicove tehotenstvo alebo o cysty na vaječníkoch nakoľko uz som raz na cysta v priebehu tohto roka bola operovana. Je možné ze by mi z jednej tejto možnosti ukázal pozitívny test ? A samé sa to vstrebalo v priebehu par týždňov bud jedno alebo druhé ze by na sone nic nebolo zaznamenané ? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že je tehotenský test pozitívny, nemusí byť na USG ešte nič vidieť. Ani normálne tehotenstvo v maternici, ani mimomaternicové tehotenstvo. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Laparoskopia vajcovodov

    , Autor: Shely

    Dobrý deň,
    chcela by som sa informovať aké spoľahlivé je vyšetrenie Hyfosy u obeznejšich žien. Je laparoskopia vajcovodov spoľahlivejšia v prípade nepriechodnosti je možné do určitej miery rozrušiť zrasty,alebo je to už beznádejne a jediná cesta je umelé oplodnenie? Bola by som Vám vďačná za Váš názor prípadne skúsenosť. Veľmi pekne Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v súčasnosti sa pri diagnóze sterility najčastejšie realizuje diagnostická laparoskopia s chromopertubáciou a výkonom podľa nálezu, kedy sa zisťuje priechodnosť vajíčkovodov, zisťujú sa prípadné patológie na pohlavných orgánoch a v celej dutine brušnej a v prípade zrastov sa realizuje ich rozrušenie. Pri náleze nepriechodnosti vajíčkovodu sa v dnešnej dobe preferuje odstránenie vajíčkovodu, aby následne v budúcnosti nedošlo jeho vplyvom ku komplikáciám ďalších tehotenstiev, najčastejšie tubárna gravidita, teda mimomaternicové tehotenstvo v nepriechodnom vajíčkovode. Každá žena je však individuálna a príčina sterility je u každej ženy iná. Nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani ďalšie informácie, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Mimomaternicove tehotenstvo

    , Autor: Kika109

    Dobry den, 1.6.2022 mi bol robeny kyret vzhladom na missed abortion.. hned koncom septembra som mala pozitivny tehotensky test, bohuzial bolo to mimomaternicove tehotenstvo. 5.10. ma operovali a odobrali mi pravy vajcovod. Viem, ze o 3 mesiace sa mozme pokusat znova, ale mam strach, ze sa mimomaternicove tehotenstvo zopakuje. Rozmyslam, ci nieje vhodne si nechat odobrat a uskladnit vajicka vzhladom k tomu, ze mam strach, ze sa to zopakuje zas. Alebo viem otehotniet aj keby mi nahodou zobrali aj lavy vajcovod ? Myslim, na umele oplodnenie.
    Za vas nazor a odpoved dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte zdravý ľavý vajíčkovod a ľavý vaječník, viete otehotnieť spontánne a prirodzene. Ak by teoreticky došlo k situácii, že by bolo potrebné odstrániť aj ľavý vajíčkovod, inak, ako pomocou centra asistovanej reprodukcie neotehotniete.

  • Cysta, mimomaternicové tehotenstvo alebo zápal

    , Autor: Bubelajka

    Dobrý deň,
    Už dva týždne mi mešká menštruácia a už druhý deň mám bolesti v pravom podbrušku, ktoré vystrelujú až ku kolenu. Snažíme sa o bábätko,podstúpila som aj IVF nakoľko už mám 47 rokov,ale momentálne neberiem žiadne lieky na podporu otehotnenia, už to nechceme riešiť " umelo" . Menštruácia bola pravidelná každých 24 dní,ale po operácii cysty ,pred pol rokom ,mám cyklus nepravidelný. Raz kratší a raz dlhší. Čo spôsobuje tie bolesti? Môže to byť zas cysta alebo dokonca mimomaternicové tehotenstvo?
    Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď.
    Ľubi

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Do úvahy môžu teoreticky prichádzať všetky aj Vami spomínané možnosti. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. Cysta sa dá zistiť na USG. Na to je potrebné navštíviť obvodného gynekológa.