Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,617 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • HAK

    , Autor: Klari111

    Dobrý deň. Užívam antikoncepciu dienorette. Mám pocity akokeby na zvracanie a takej nepríjemnej chuti v hrdle a boli ma hlava. Môžete to byť antikoncepciou? HAK užívam pravidelne. Cca pol hodinka hore dole. Nikdy som nezabudla ani jednu tabletku. Antibiotika som nebrala. Môže to byť tehotenstvo alebo sa nemusím obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať o vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného užívania hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo veľmi malo pravdepodobné.

Podobné otázky

  • Pretrvávajúce špinenie

    , Autor: Nikol.a

    Dobrý deň pán doktor , som štvrtý mesiac po pôrode prvá menstruacia bola v poriadku druhu som dostala 25.7 a trvala 6 dni bola už normálna s klasickým krvácaním , ale ostalo mi po jej skončení hnedé spinenie ktoré trvá už 7. deň .. bolesti nemám žiadne.
    Už pred tehotenstvom som mala s týmto problém a krvacala resp. špinila som po cely čas cyklu až do začiatku ďalšej menštruácie. Podľa môjho gyn. mám polycisticke vaječníky aj na USG som videla že sú vaječníky ako ementál.. Gyn to riešil predpísaním HAK , po vysadení som otehotnela .. Myslite, že tento môj problém je kvôli tým vaječníkom? Mám ísť k svojmu gyn a dožadovať sa lepšieho vyšetrenia pripadne nejakej liečby ? Kvôli tomuto to ovplyvňuje aj náš sexuálny život s manželom a som nešťastná .. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Na základe opisu si myslím, že najpravdepodobnejšia je hormonálna príčina. Záleží tiež od toho, či ešte kojíte. Do úvahy pripadá aj hormonálna antikoncepcia na úpravu cyklu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • endometrioza a HAK

    , Autor: procione

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor, pred tromi rokmi som bola laparoskopicky operovana na cysty (na oboch vaječníkoch) pricom sa mi potvrdila endometrióza, po dnesnej kontrole mam opat cystu na pravom vajecniku (ca 43 mm a folikul 20 mm), kedze deti neplanujem (hoci mam 35r) bola mi najprv odporucena horm.terapia (visanne) resp. ako lepsia alternativa HAK Qlaira kv cystam. Chcela by som teda opytat na vas nazor co sa tyka nasadenia danej antikoncepcie a endometriozy (cyst). Ide mi hlavne prioritne o to,aby som predisla dalsej operacii. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na liečbu endometriózy je dobrý Endovelle, či Visanne, ktoré sa užívajú aspoň pol roka. Môže sa nasadiť aj preparát hormonálnej antikoncepcie. Spôsobí to útlm vaječníkov. K opisovanému nálezu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Záleží od toho, o akú cystu sa jedná, ako aj od dalších okolnosti. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť .

  • Bolesť prsníka

    , Autor: leniik

    Dobrý deň, chcela by som sa s vami poradiť, pred 2 mesiacmi som vysadila HAK, približne odvtedy, možno trochu skôr, začali moje ťažkosti spojené s bolesťou prsníkov, nezávisle od cyklu. Prevažne ide o ľavý prsník v hornej časti, je to skôr pulzujúca občasná bolesť, sem tam jemné pichanie, ktoré však stále prejde. Robila som si samovyšetrenie, nič som si nenašla. Posledný týždeň sa k tomu pridalo aj rezanie v podpazuší, na oboch stranách, je citlivé aj na dotyk, ale taktiež bez nejakého nálezu, bez začervenania. Mám pocit že bolesť prechádza aj do ruky.
    Mám 23 r. o mesiac som objednaná na usg, no zatiaľ by som sa rada opýtala na váš názor. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Bez výsledku USG prsníkov sa Vám nebudem vedieť takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Gynazol

    , Autor: Zuzana25

    Dobrý deň
    Kedy po aplikovaní gynazolu môžem začať s lactobacilami od spodu ?
    Je pravda že HAK môže zhoršiť mykozy ak ich mavam často? Je lepšie vysadiť HAK ? Užívam Triregol a každý mesiac pri poslednej červenej na bielu mávam dole problémy ...všímam si to už každý mesiac ...výtok je hustý hrudkovity ,cítim opuch ,pálenie .
    Krém mi pomôže no o mesiac to mám spať a to užívam aj probiotiká na ústne aj od spodu raz do týždňa mi povedal gyn že stačí ...predpísal mi gynoflor ...mám ho užívať aj viac dní po sebe ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s aplikáciou vaginálnych probiotík môžete začať prakticky hneď po skončení liečby Gynazolom. Áno, užívanie hormonálnej antikoncepcie môže zvyšovať riziko mykózy. Vaginálne probiotiká skúste užívať denne aspoň počas desiatich dní.

  • Výtok z bradaviek

    , Autor: abeceda

    Dobrý vecer, dlhšie má pobolieva ľavý prsník, u gynekológa som bola v októbri, nič nenahmatal, následne vtedy som absolvovala sono prsníkov a všetko v poriadku. No bolesť pociťujem stále, a dnes som po stlačení oboch bradaviek spozorovala vytok z oboch, má takú nie bielu ale velmi jemne zelenkavu(hnedú) farbu, bolo to pár malinkych kvapiek,.mám s tým ísť znovu k lekárke alebo je to normálne? Výtok bol len po stlačení, nikdy predtým som nezaznamenala nejaké škvrny na spodnom prádle . Nekojím viac ako 4 roky, užívam HAK krúžok. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás prípadne odošle do mamárneho centra.