Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,951 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Cysty

    , Autor:

    Dobrý večer. Asi 2 roky viem, že sa mi tvoria cysty na vaječníkoch. Naposledy keď som bola u lekára, povedal mi, že ich mám na oboch vaječníkoch. Často pri pohlavnom styku ma bolia alebo len tak niekedy z ničoho nič. Rada by som vedela čo mám robiť. Či sú nato nejaké tabletky alebo čo jesť, či je to normálne alebo ako, keďže moja lekárka sa k tomu nevyjadrila. Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať o polycystické vaječníky, ale takto bez vyšetrenia a poznania bližších informácii a výsledkov sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť môžete užívať Inofolic Combi 2x1 tbl.

Podobné otázky

  • Cysty a antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň prajem. Žijem v zahraničí, preto by som možno potrebovala radu od slovensky hovoriaceho odborníka. Mám 39r a za sebou dve operácie endometr.cyst. počas tehotenstva mi ich museli odsať, lebo.mali viac ako 12cm. Po tehotenstve sa mi znova vytvorili takisto veľké, pred mesiacom mi ich odstránili.. Na konrole zistili že zase mi rastú nové...prepísali mi antikoncepciu, ktorá sa berie 3mes vkuse.. Bojím sa hormonálnej nerovnováhy alebo vedľajších účinkov.. Myslíte, že by som ju mala vyskusat, alebo sú aj iné možnosti? Vďaka za odpoveď..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia by Vám mohla pomôcť dosiahnuť hormonálnu rovnováhu a upraviť stav. Je to najjednoduchší a zároveň účinný spôsob liečby. Samozrejme si stav počas užívania odsledujte, ak by došlo k prejavom vedľajších či nežiadúcich účinkov, navštívte gynekológa.

  • Cysta alebo tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň,

    V septembri mi môj gynekológ našiel cystu pri vaječníka, menzes som mala vranci normy pravidelný. No teraz mi menzes mešká a mám aj pozitívny test, posledný menzes som mala 29.10.2020 s manželom sme mali pohlavný styk. A ja by som chcela vedieť či môže byt tehotenský test pozitívny z cysty? Veľa som čítala že to môže ovplyvniť výsledok testu.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, pozitívny tehotenský test z cysty nemôže byť. Ste tehotná.

  • Cysta

    , Autor:

    Dobrý deň včera som bola u lekára pre bolesti brucha pre podozrenie infektu močových ciest som bola odoslaná na urologiu tam mi lekár povedal ze mam na pravom vaječníku cystu vo veľkosti 5cm. Môj gynekológ mi povedal ze je to normálna folikularna cysta ktorá pri menzese praskne. Ze mam prísť hneď po menzese. Chcem sa opýtať môže mi takáto cysta spôsobovať bolesti pri hocijakom pohybe aj pri veľkej potrebe bolesti hlavy a pocity na vracanie? Co v prípade ak tam aj po menzese bude? V prípade operácie sa nemusím báť zeby to ovplyvnilo v budúcnosti otehotnenie? Mam 30 rokov deti ešte nie ale chcela by som. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bude cysta po menštruácii pretrvávať, je potrebné jej sledovanie, či došlo k jej zmenšeniu, alebo zväčšeniu, či rovnakému nálezu. Záleží aj od ostatných okolností. Cysta takejto veľkosti môže spôsobovať bolesti, ako aj iné ťažkosti, ak dôjde k obtočeniu a priškrteniu vaječníka a vajíčkovodu. Pri pretrvávaní bolestí alebo pretrvávaní cysty po viac ako dvoch cykloch bude vhodné plánovať operačnú revíziu. Máte pochopiteľné otázky, teraz sa však na nich nedá odpovedať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • PCOS

    , Autor:

    píšem Vám ohľadom zdravotných problémov. V januári 2020 som vysadila antikoncepciu Daylette. Menštruáciu som mávala každý druhý mesiac ale potom nastal zlom a poslednú menštruáciu som mala 24.6.2020. Dňa 5.10.2020 som bola na vyšetrení u gynekologičky s výsledkom: Predpísala mi Duphaston na vyvolanie menštruacie. Menštruácia mi prišla dňa 17.10.2020. Včera som bola na odber krvi pre vyšetrenie hormonálneho profilu. Posielam výsledok od doktorky:
    Výsledky laboratórnych testov zo dňa 19.10.2020 : S-TSH : 4.68 mIU/l [0.35-5.10] , S-Anti-Müllerian hormón : 18.56 ng/ml [0.576-8.13] , S- Anti Mullerian hormon v pmol : 132.52 pmol/l , S-Luteinizačný hormón : 14.97 IU/l [1.90-12.50] , S-FSH : 6.68 IU/l [2.5-10.2] , S-Estradiol : 268.3 pmol/l [70.0-517.0] , S-Testosterón : 2.16 nmol/l [0.4-2.1] dobrý deŇ . posielam výsledky , zvýšené hodnoti poukazuju pravdepodobne na syndrom poylcystických vaječníkov / endokrinná porucha - pri ktorej dochadza k zvýšenej produkcii užskeho hormonu testosteronu - preto aj akne... vhodne by bolo endokrinolog vyš , sono brucha ešte raz sono gynekologicke tesne po menzes ak sa nič iné nezistí a neplanujete tehotnosť , najjednoduchšie sa tlmi pomocou antikoncepcie a antiandrogennimi vlastnosťami / daylette napr - ako ste aj mali.../
    Po menštruáci som absolvovala sonograficke vyšetrenie, ked sa potvrdili cysty vo vaječníkoch. Je nevyhnutne uzivanie antikoncepcie - chcela by som sa jej vyhnut niesu ine metody ???? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže sa jedná o hormonálnu poruchu, najvhodnejšia a najefektívnejšia je hormónová liečba. Rovnako odporúčam aj endokrinologické vyšetrenie.

  • UPT

    , Autor:

    Dobrý deň, pán doktor. Bola som na kontrole po tomto zákroku na 21 deň. Chcela by som sa spýtať ,či môže na vajecniku vzniknúť cysta ( alebo je to krvná zrazenina po zákroku) cysty som pred zákrokom nemala žiadne. Aspoň mi lekár nikdy nič nepovedal a to chodím na prehliadky pravidelne. Mám aj krvnú zrazeninku po tom zákroku v maternici. Môže sa to všetko vstrebat? Doktor mi nechcel dať injekciu ( na stiahnutie aby sa to vyčistilo ale povedal ,že ak to neprejde o 14 dní pôjdem znovu na kyret. Neviem čo si mám myslieť o tom. Dávam si alchimilku a thiamin. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, objektívny kontrolný USG po zákroku má zmysel robiť až po menštruácii, kedy sa maternica môže vyčistiť aj sama. Čo sa týka cysty na vaječníku, neviem sa Vám k tomuto takto vyjadriť. Je môžné, že sa jedná iba o folikul, ktorý sa už pri kontrolnom USG nemusí vyskytovať. Nesúvisí však so samotným zákrokom.