Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,359 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Zápal

    , Autor:

    Dobrý deň. Pred menzesom som mala pohlavný styk. Po menzese ma začal trápiť zapáchajúci výtok. Skôr taký "hnilobný" zápach. Svrbenie veľmi nepociťujem, skôr občas slabé pálenie. Na gynekologickej ambulancii mi odporučili Clogin výplachy 5 dní. Čítala som, že sa vraj výplachy neodporúčaju lebo sa zápal môže preniesť vyššie až k maternici. Je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bol realizovaný výter z pošvy na kultiváciu. Do doby výsledku sa často odporúča ako "prvá pomoc" vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a užívanie vaginálnych probiotík. Nepoznám bližšie informácie a okolnosti, ale vaginálny výplach si realizovať môžete.

Podobné otázky

  • Zapaly a imunita

    , Autor:

    Dobry den. Ako som vam uz pisala, pred 6 mesiacmi ma operovali kvoli cyste a sactosalpingom - jeden mi odobrali a na druhom urobili neostomiu. Avsak mam uz vyse roka problemy s pretrvavajucimi zapalmi - kvasinky, bakterie, stale po menstruacii zacnem mat vytok, svrbenie. 3 mesiace som brala candivac a zazrakom sa zapaly stratili. Avsak hned ako som vysadila candivac problemy su naspäť. Moj lekar - gynekolog mi odporucil vysetrenie u imunologicky. Je mozne ze moj problem je imunitny?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to možné. Vhodné je doplniť imunologické, ale aj endokrinologické vyšetrenie.

  • ###

    , Autor:

    Pán doktor, mám na vás otázku , poslední pohlavný styk som mala 16.5.2020 od tej doby som si robila 3 tehotenské testy s odstupom, mala som už aj 2menstracie lenže boli obe krátke a slabšie no bolesty ako obvikle slne , teraz očakávam ďalšiu menštruáciu ale nepociťujem bolesť pŕs ako obvikle mám aj také pichanie v podbrušku, aký je váš názor mohla by som biť tehotná ? Spozorovala som aj tak trošku zapáchajúci výtok môže ísť o zápal ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli tehotenské testy opakovane negatívne a menštruácie ste už mali, tehotenstvo je nepravdepodobné. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva, ako aj infekcie vzhľadom k zapáchajúcemu výtoku navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opakované zápaly

    , Autor:

    Dobrý deň. Opäť sa na Vás obraciam s prosbou o pomoc. Moje problémy začali pred 1 a pol rokom, sústavné bolesti v podbruší a gynekologické zápaly. Môj lekár mi tvrdil že bolesti v podbruší so zápalmi nesúvisia, odporučil mi operáciu pri ktorej mi odstránili cystu a jeden vajíčkovod. Na druhom mi urobili neostomiu nakolko na oboch vajickovodoch bol pritomny sactosalpinx. Avsak hned po operacii a dobrani atb som zacala mat vytok a moje problemy boli späť. Kazdy mesiac vytok, zapal a bolesti. Nasadila som si candivac a 3 mesiace som konecne mala pokoj. Akonahle som ho vysadila, opäť mám zápal. Beriem uz tretí deň macmiror a opäť som si nasadila candivac ale stále to nie je ok. Neviem už ako s tým bojovať. Brala som aj wobenzym, probiotika, lieky na alergiu, nic nepomohlo. Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď a želám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ťažko sa takto vyjadriť. Čo sa týka zápalov a výtokov, je dôležité vylúčiť infekciu chlamýdiami či mykoplazmami, ktoré sa bežne z výteru z pošvy nevyšetrujú a môžu spôsobovať spomínané ťažkosti. Čo sa týka sactosalpingov, skúsenosti s tvorením neostómii nemám, skôr som zástanca odstránenia postihnutého vajíčkovodu, pretože v konečnom dôsledku bude vajíčkovod pravdepodobne aj tak nepriechodný. Rovnako tak s každou operáciou vzniká vyššie riziko pooperačných zrastov, ktoré môžu spôsobovať bolesti v podbrušku. Spomínaná odstraňovaná cysta ako aj obojstranné sactosalpingy môžu znamenať prítomnosť endometriozy, ktorá spôsobuje aj zrasty aj bolesti. Opakujem ale, bez poznania všetkých informácií, nálezov a výsledkov je priam nemožné sa takto objektívne vyjadriť.

  • Krvácanie mimo cyklu

    , Autor:

    Dobrý deň,
    beriem antikoncepciu Belara a už tretíkrát som začala krvácať mimo cyklu. Doktorka mi naposledy kázala mesiac antikoncepciu vynechať aby sa mi cyklus upravil, ale teraz znova po dvoch týždňoch užívania krvácam. Zápaly nemám, bolo mi povedané že som v poriadku. Vedeli by ste mi povedať z čoho by to mohlo byť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je špinenie počas cyklu úplne normálne. Ak máte na mysli krvácanie mimo sedemdňovej pauzy, aj to je pomerne časté, hlavne v začiatkoch užívania. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ureaplasma parvum

    , Autor:

    Dobrý deň prajem dala som si robiť rozšírenú cytologiu a výsledok je všetko negatívne v rátame ureaplasmy ale ureaplasma parvum vyšla pozitívne, od doktorky mám iba info že si mám prísť po recept..už som raz mala pozitívnu ureaplasmu ale nie parvum ale veľa som čítala o tom že to môže byť bežny nález a pokiaľ nespôsobuje problémy nie je potrebné ju liečiť ATB. Problémy nemám vôbec žiadne zaujímal by ma váš názor ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, táto baktéria sa vyskytuje v urogenitálnom trakte aj u zdravých ľudí a nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti. Pri poklese imunity a premnožení však môže spôsobovať zápaly močových ciest a poruchy plodnosti. Je vhodné preliečiť ako Vás, tak aj Vášho partnera. Predpokladám, že v minulosti ste mali pozitívnu Ureaplazmu urealyticum.