Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Agolutin

    , Autor: michaela-12

    Dobrý deň pán Dr. chcela by som sa poradiť 4.2 som absolvovala kyretaz z dôvodu MA9tt o týždeň na to dočistenie. Dnes 18.4 ani po dvoch injekciach agolutinu neprichádza menštruácia, myslím si ze aj môj lekár je bezradný vyšetrenia sú v poriadku sliznica je vysoko mala som slabé špinenie cca 3 týždne ale riadna menštruácia nebola. Som po druhom potrate pred rokom to bolo v 19tt a teraz 9tt čakám ešte na výsledky na lepive doštičky, keďže stratili moje výsledky inak všetky vyšetrenia sú v poriadku. co by ste mi odporúčali na udržanie tehotenstva s otehotnenim nieje problém mám 34 r a som bezdetna.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vzhľadom k opakujúcim sa potratom je vhodné doplniť alebo vyčkať na výsledky hematologického a endokrinologického vyšetrenia, ktoré môže objasniť príčiny ťažkostí s udržaním tehotenstva. Menštruácia niekedy môže prebehnúť aj vo forme špinenia. Vhodné je doplniť aj hormonálny profil. V indikovaný prípadoch je možné urobiť diagnostickú hysteroskopiu s kyretážou, kde sa môžu odhaliť pripadné mechanické príčiny.

Podobné otázky

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotu AMH máte úplne v norme, hodnota nie je zvýšená. Myslel som hodnoty AMH 8, 9, 10 a vyššie. AMH 4.5 je v poriadku. Ako som už spomínal, ak sú všetky výsledky vyšetrení a nálezy v norme, Váš obvodný gynekológ Vám môže podať Agolutin na vyvolanie menštruácie.

  • Zúfalosť

    , Autor: L&M

    Dobrý deň prajem,
    Od marca 2022 nemám menštruáciu. Prišla som o ňu po podaní tretej dávky vakcíny Modernou. Nikdy predtým som s menštruáciou problém nemala. Nemám ani len po štyridiastke a ešte ďaleko pred ňou.. Každý mesiac musím chodiť na vyvolávaciu injekciu Agolutin. Iné lieky a čapíky vyvolávačiek nemôžem používať kvôli intolerancií na laktózu a alergii na sóju. Deti tiež ešte nemám a už prestávam mať nádej, že ich aj budem mať hoc navštevujem reprodukčné centrum. Chcem sa s vami poradiť. Moje výsledky nie sú dobré:
    TSH - 0,991
    DHEA-sulfát v sére - 2,620
    Progesterón v sére - 0,987
    Prolaktín v sére - 6,85
    FSH v sére - 11,800
    AMH - 0,244
    LH - 6,030
    Estradiol v sére - 431

    Reprodukčná imunológia:
    anti-annexin v screen - 53,76

    Viete mi vy prosím vysvetliť ako som na tom? Nikto mi to poriadne nevysvetlil. Veľmi ma trápia aj neskutočné bolesti brucha v podstate ich mám non stop odkedy som prišla o menštruáciu. Posledný mesiac sa už pridali aj bolesti pŕs. Začínam mať fakt strach o seba, aby z toho nevzniklo niečo zdravotne zlého. Nijako ma nelieči gynekológ a ani v reprodukčnom centre. Neberiem žiadne lieky. Som zúfala z tejto situácie. Zaujíma ma úprimne váš názor a čo nejaká liečba? Aké sú možnosti? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa výsledkov vyšetrení ste adeptom na IVF. Jednoznačne je u Vás vhodné riešiť tehotenstvo cestou centra asistovanej reprodukcie. Ak nie ste spokojná s prístupnom Vášho obvodného gynekológa, či centra asistovanej reprodukcie, ktoré navštevujete, máte právo na zmenu obvodného gynekológa, ako aj centra asistovanej reprodukcie. Nepoznám však všetky informácie, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • cysta

    , Autor: majka654567

    Dobrý deň, mám 17 rokov, v máji som mala ťažkosti. Gynekologička mi potvrdila prasknutie cysty (4cm) na vajecniku, dovtedy som o nej nevedela. Po troch mesiacoch (tento pondelok) som bola na vyšetrení, bohuzial cysta sa nevstrebala a odporučila mi laparoskopiu, s čím som ja nesúhlasila pretože nemám žiadne bolesti spojené s tou cystou... Navrhla mi liečbu agolutinom, v štvrtok na 21. deň cyklu idem na prvu injekciu a na dalsi mesiac na druhu... Čo si o tom myslite? aku liečbu by ste navrhli? Môžem mat v budúcnosti s tým nejaké problémy ako neplodnosť? Osobne si myslím že operacia vzhľadom na môj vek je riziková

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez poznania palpačného a USG nálezu, charakteru a veľkosti cystickej štruktúry, ako aj ostatných okolností, sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa jednať o neprasknutý folikul, či zakrvácané žlté teliesko, ... Ak sa jedná o funkčnú cystu, podanie progesterónu by mohlo pomôcť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Pregnyl

    , Autor: Vannessa

    Dobrý deň pán doktor bola by som rada keby ste mi povedali váš názor. Menštruáciu som mala 7.8.2020 od 3 dňa som brala 3x1 denne 5 dní clostibegyt folikul mi narástol 19mm na pravo 21.8.2020 mi bol pichnuti pregnyl 5000. Viem že z pregnylu menštruácia bi mala byť presne 28deň cyklu ja som v 29 dni a ešte nedorazila čo si otom myslíte vy???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Pregnyl nespôsobuje menštruáciu, na to sa používa Agolutin. Z Pregnylu sa Vám menštruácia nemusí dostaviť. Keďže však nepoznám všetky bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vysoka sliznica maternice

    , Autor:

    Pan doktor , Ďakujem za odpoveď. Včera som Vam pisala ohľadom tej vyške sliznice. V piatok to bolo prvy deň meškania menštruacie.Podľa USG mi bolo povedane, že menzes dostanem každu chviľu, zatiaľ nekrvacam. Pred 2 mesiacmi som mala vyšku sliznice 11 MM a menzes bola na 3 tyždeň meškania vyvolana Agolutinom. Bola som na USG na 20 deň cyklu a vyška bola 7mm a o tyždeň nato tych 20mm, ktore ma strašia.Ta vyška sliznive je veľmi vysoka a može nastať silne krvacanie?Podľa mňa mi určite moj lekar bude chcieť vyvolať menzes. Byva takato vyška sliznice bežne u žien pred menopauzou sposobena hormonmi? Ďakujem pan doktor veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, no, rýchly nárast sliznice a meškanie odlučovania sliznice je spôsobené v perimenopauze hormonálnou nerovnováhou. Hormónu, ktorý spôsobuje rast sliznice máte dostatok a hormónu, ktorý spôsobuje odlučovanie sliznice nedostatok. Ak však je ešte hladina hormónu spôsobujúca rast sliznice dostatočná, treba ešte menštruačný cyklus korigovať. Vhodné by bolo u Vás pouvažovať o vykonaní kyretáže a zavedenia vnútromaternicového telieska, ktoré by Vám mohlo pomôcť. Ťažko sa ale takto viem objektívne bližšie vyjadriť.