Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,320 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ureaplazma

    , Autor: Dia1703

    Dobrý deň, prosím Vás som v 28 TT tehotenstva a bola mi z kultivacie zistená prítomná baktéria Ureaplazma. Moja doktorka mi predpísala na 14 dní užívania antibiotika Klacid. Dnešným dňom ich užívam 13.deň a zhoršilo sa mi svrbenie a bolenie vo vnútri v pošve, cítim to najmä v noci keď som v kľude a pri cikaní. Prosím Vás je možné, že mi lieky nezaberajú? Fakt som už zúfalá, bojím sa aby to nemalo nejaký dosah na dieťatko a bolo v poriadku. Ďakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, skôr si myslím, že sa jedná o vedľajší účinok antibiotík, čo je pomerne časté. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Samozrejme o Vašich ťažkostiach informujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky informácie a má k dispozícii všetky Vaše výsledky a vie sa najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup.

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor: Canım155

    Dobrý deň.. priateľovi zistili ureaplazmu a samozrejme potom aj mne. Priateľovi dali na preliečenie Doxyhexal na 3 týždne.. a keďže ja som alergická na Doxyhexal a penicilín tak mne predpísal doktor vaginálne antibiotické čapíky Ampicilin na 10 dní. Neviem či si take učinné ako tabletky. Moja otázka je či je ureaplazma nebezpečná a či môže brániť otehotneniu. Pretože sa snažíme uz 3 roky. A mávala som každý deň zapáchajúci výtok hnilobny. Po tom ampiciline to trosku preslo a teraz to mávam možno raz týždenne. Môže to byt z ureaplazmy? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vhodnejšie by bolo nasadenie makrolidového antibiotika Sumamed. Áno, ureaplazma môže spôsobiť rôzne problémy, aj s otehotnením, u väčšiny ľudí však nerobí ťažkosti. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Je vhodné porozmýšľať aj o kontrolných steroch. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • dalacin

    , Autor: Iva_1233

    Dobrý deň, gynekolog mi predpisal Dalacin krem na ureaplazmu. Mám však aj nepríjemný pocit pri močení, akoby som sa nevymočila dostatočne.
    Chcem sa opýtať či je vag. krém dostatočný pri probléme aj s močovými cestami, prípadne pri podpore Urinalom?
    Zároveň pri obave z mykózy, môžem Dalacin krém doplniť nejakými vaginálnymi probiotikami, alebo až po skončení liečby?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma sa musí preliečiť celkovo, nie len lokálne krémom a mal by byť preliečený aj partner. Krém nemá na močový trakt žiadny liečebný vplyv. Počas liečby je liečba probiotikami, ako aj vaginálnymi probiotikami prospešná.

  • Ureaplazma

    , Autor: Iva_1233

    Dobry den, chcela by som sa spytat doplnujucu otazku k Vasej odpovedi o ureaplazme a imunite co ste napisali. Je mozne ze ureaplazma bude vracat sama aj po antibiotikach a negativnom teste ked mam slabu imunitu? (Mimo opatovnej nakazy)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vylúčiť sa to nedá. Možný je aj prenos od partnera.

  • Ureaplazma

    , Autor: Iva_1233

    Dobry den, mala som problem s vytokom, aj mierne zapachajucim. Opakovane svrbenie vo vonkajsej oblasti sa mi opakuje uz rok, potom prejde, niekedy sa vrati.
    Dostala som na to krem, problemy presli. Stery vsak potvrdili ureaplazmu. Obavam sa uzivania kremu Dalacin, ze sa mi vrati mykoza, rozhadze mikroflora..Zaroven sa chystam po dobrati a dovolenku k moru a obavam sa potom nejakej infekcie. Aka dolezita je aktualna liecba tejto infecie? Da sa to riesit aj inak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, opakované problémy s Ureaplazmou môžu byť aj na podklade imunity. Dalacin môžete užívať. Odporúčam občasné realizovanie vaginálnych výplachov Cloginom alebo Rosalginom, pravidelné užívanie vaginálnych probiotík v kúrach, aspoň každé 3 mesiace. Dôležité je aj preliečenie partnera, ktorý môže byť prenášač a nemusí mať žiadne príznaky. Ak nemáte teraz žiadne ťažkosti, nie je za každú cenu opakovane ureaplazmu preliečovať antibiotikami. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti

    , Autor: Becky

    Dobrý deň pán doktor. Mám už dlhodobo - 2 roky problémy, neustále bolesti krížov, podbruška, svrbenie v pošve... liečená som už bola všetkým možným, neustále užívam nejaké probiotiká celkové aj do pošvy, robím si výplachy cloginom... nič nezaberá. Pred rokom som podstúpila aj operáciu cysty a vajíčkovodov, s nádejou že to vyrieši moje problémy. Nestalo sa tak. Nedávno mi bola zistená ureaplazma - liečená dalacínom 10 dní, problémy pretrvávali takže po opätovnej pozitívnej kultivácií doxyhexal. Samozrejme liečený aj partner, styk počas liečby nebol. Moje bolesti sú však obrovské, neviem spávať, budím sa na svrbenie a bolesti v krížoch. Sex je prakticky nemožný, lebo ma všetko začne štípať. Menštruácia taktiež hapruje, mávam špinenie niekedy aj týždeň a celkovo je oveľa slabšia. Proste už nevládzem takto ďalej žiť. Prosím poraďte mi ako ďalej postupovať. Je tu možnosť dať si všetko odstrániť? Maternica + vaječníky? Problém je ten že ako 10 ročná som mala zápal pobrušnice z prasknutého apendixu a pri operácií pred rokom zistili že som tam mala neskutočné množstvo zrastov. Operovali ma 4 hodiny a zrejme sú tam zase nové zrasty. Mám 32 rokov a žiadne deti ale to mi nevadí, len už chcem žiť bez bolesti. Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin bolestí u Vás môže byť viacero, predpokladám však súvis so zrastmi v dutine brušnej. Áno, s každou operáciou rastie pravdepodobnosť tvorby nových zrastov. Spomínané bolesti však môže spôsobovať aj chlamýdiová infekcia, či ureaplazmová infekcia. Aj keď chápem Váš radikálny postoj k situácii, nemyslím si, že odstránením maternice by došlo k upraveniu stavu. Navyše, ak máte len 32 rokov, odstránením vaječníkov by sa u Vás vytvorila predčasná menopauza, ktorá nesie so sebou ďalšie riziká a možné komplikácie, ako aj nutnosť užívania hormónov. Opakovaným užívaním antibiotík dochádza k tvorbe a prehlbovaniu vaginózy, takže užívanie vaginálnych probiotík v kúrach je žiadúce. Ak budú ťažkosti pretrvávať, bude vhodné rozmýšľať o diagnostickej laparoskopii s adheziolýzou, kde by sa Vám eventuálne zaviedol Hyalobarrier gél. Aj napriek pochopeniu sa Vám takto neviem viac objektívne vyjadriť.