Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 2 x missed ab v 2. trimestri

    , Autor: jeniffer256

    Dobrý deň pán doktor. Môj problém je, že som už 2x potratila v 2. trimestri. V auguste 2019 to bolo v 20.tt, v marci 2020 v 16.tt. Diagnóza missed abortion. Príznaky žiadne, moje tehotenstva prebiehajú v úplnom poriadku, dieťatko dovtedy rastie primerane. 2 zdravé deticky mam (chlapčeka aj dievčatko). Momentálne čakám na genetické vyšetrenie aj s manželom, ale v súčasnej dobe je to dočasne zastavené (korona virus). Zatiaľ som bola skumana na endokrinológii - mam klinickú hypotyreozu bez liekov. Z testu na trombofilne stavy mi vyšlo - Polymorfizmus mthfr a1298c homozygot. Je možné, žeby mi práve táto diagnóza spôsobovala zamlcane potraty? Veľmi by sme chceli dieťatko, ale po posledných skúsenostiach mam veľký strach. Poraďte, čo by som mala robiť? Resp. Na aké ďalšie vyšetrenie ísť? Bolo by riešením od začiatku tehotenstva pichať látky na riedenie krvi. Ďakujem za váš názor a čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, endokrinologické a hematologické diagnózy majú najčastejšie vplyv na tehotenstvo a môžu spôsobiť potraty. Najčastejšie hematológovia pri pozitívnych výsledkoch nasadzujú liečbu nizkomolekulárnymi heparínmi, endokrinológovia nasadzujú liečbu levotyroxínom. Dôležité sú aj výsledky genetických vyšetrení. Ak sa nasadí potrebná liečba, mali by sa riziká potratu minimalizovať.