Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kŕče

    , Autor: 2amalka22

    Dobrý deň už asi 4 dni mam kŕče v podbrušku ako keby som mala dostať menštruáciu mam aj slabý vitok a nič viac kŕče niesu stále objavia sa sem tam menštruáciu mam nepravidelnú ale teraz mi mešká už 2 týždeň môj lekár neordinuje môžem mať zápal vaječníka? A ak áno dá sa niečo kúpiť v lekárni bez receptu ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr si myslím, že bolesti v podbrušku sú z maternice, ale možností príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Nemusia byť len gynekologického pôvodu. Bez poznania okolností, nálezu a ďalších informácií sa Vám ale neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa alebo gynekologickú pohotovosť.

Podobné otázky

  • silná ovulácia?

    , Autor: melkaaa

    Zdravím mám 17 rokov a posledné 3 mesiace môjho cyklu, mávam počas ovulácie mierne hlienovité krvácanie s malou prímesou krvi a jemnými, nie tak častými bolesťami podbruška. Bola som s tým aj u svojho gynekológa, nakoľko som netušila, že ide o ovuláciu a spanikárila som. Teraz som však znervóznela. Na 11 deň cyklu opäť začal hlienovitý priam až ťahajúci sa priesvitný výtok. Na druhý deň (12 deň cyklu) sa pridala prímes krvi. je však tmavo červená miestami až bordová ako pri menštruácií ale stále v ťahavej hlienovej konzistencií. Trvá to už 4 deň, niekedy je to stále také intezívne, niekedy jemný obyčajný hnedý výtok a niekedy to zas zo mňa doslova vytečie. vždy keď sa utriem ťahám so sebou hlien s výrazne červenou krvou a musím používať vložky. Môže ísť iba o silnú ovuláciu alebo sa mám obávať, že je to niečo vážnejšie. Žiadne iné oríznaky nemám iba toto (predvčerom menšie kŕče podbruška ale na úrovni 1 od 0 po 10). Ďakujem za odpoveď. Tak isto som čítala o implantačnom krvácaní ale keďže som vaginálny styk ešte nemala (nie úplne bola iba snaha ale gynkológ povedal, že blana je nepoškvrnená) hneď som túto možnosť vylúčila keďze som mala iba análny sex a penisom sa jemne partner obtrel o vagínu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o ovulačné špinenie a ovulačné bolesti. U niektorých žien sa vyskytuje na mesačnej báze, niektoré ženy to vôbec nepoznajú. Ak ste ešte nemali vaginálny pohlavný styk, tehotná nie ste. Odsledujte si to.

  • Vulva

    , Autor: Gaga80

    Dobrý deň chcela chcela by som sa spýtať otázku. Pred 3 týždňami som bola u svojej lekárky ktorá mi povedala ze mam zápal, potom na druhý deň som navštívila svojho gynekológa ten mi povedal ze mam riadnu mykozu dal mi lieky na vkladanie a to bolo všetko žiadnu kontrolu nevyzadoval. Ako tak to ustúpilo týždeň som bola v práci a teraz 26 som skončila na pohotovosti so silnými krčami v pod brušku tam mi zistili ze mam akútnu cystitidu. Tie kŕče v podbrušku sú už není také ale strašne tlaky mam vo vnutry vo vulve a v konečníku. Je to strašne pichava bolesť vidím všetkých svätých. Už som ozaj zúfalá co robiť. Aj ster mi robil ale asi len z krčku a to bolo dobre

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto bez vyšetrenia a poznania výsledkov už realizovaných vyšetrení, ako aj ďalších nalezov, informácií a okolností sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle za ďalšími špecialistami.

  • Ovulácia

    , Autor: Gyongyi

    Dobrý večer chcela by som sa poradiť, už asi 3.mesiac mam taký problém, že vždy v čase ovulácie pociťujem brutálne kŕče a bolesti. Minulý mesiac presne podľa kalendára keď som mala ovuláciu dostala som nenormálne kŕče v sprievode s hnačkou a plus slabé špinenie. Po pár dňoch to odznelo. Tento mesiac znova ovulácia mi vychádza na dnes a od včera kŕče bolí na celé brucho lepšie povedané celý stred podbruška. Ono po vykonaní veľkej potreby akoby o kúsok bolo lepšie ale tŕň diskomfort stále pretrváva. Nikdy predtým som také problémy nemala. Je pravda odkedy sa mi to prejavuje aj menštruáciu mám zmenenú myslím to tak že z 28 dní mám na 24 niekedy aj skôr aj to tak že začnem špiniť ale riadnu menštruáciu dostanem až cca na 26.deň. Minulý mesiac som bola aj u gynekológa a z výberov mi vyšlo že mám nejaký ecoli v moči ale iba kúsok dostala som Monural 2 balenia a brala som z lekárne na močové cesty. Lenže tento mesiac sa to znova opakuje a už som z toho mimo čo to môže byť. Mám 42 rokov a 1 pôrod pred 12 rokmi. Z krvi mi doktor povedal že ešte to nie je prechod. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže máte pravidelnú menštruáciu, v prechode naozaj ešte nie ste. Ovulačné špinenie a bolesti sa vyskytujú pomerne často, nie však u každej ženy a nemusia sa vyskytovať každý mesiac. Ak nepomáhajú ani bežne dostupné lieky proti bolesti (Novalgin, Nagesin S) a nepomôžu ani silnejšie preparáty, napríklad Flector, uvažovať sa dá aj o nasadení hormonálnej antikoncepcie, ktorá by blokovala ovuláciu, takže by ste ovulačné bolesti nemali a zároveň by aj upravila menštruačný cyklus na 28 dňový. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hematóm

    , Autor: Natalia1680

    Dobrá deň, som tehotná 6+4, bola som kvôli krvácaniu na pohotovosti všetko bolo v poriadku, o týždeň som išla na kontrolu ku gynekológovi a tam mi povedal že okolo celého plodu je hematóm, srdiečko ešte nebilo a prestal sa plod vyvíjať, nasadil mi progesterón ale krvácam stále, a mám aj mierne kŕče ako na začiatku menzesu, o týždeň mám ísť ešte na kontrolu, je šanca že bude všetko v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa nedá bližšie objektívne vyjadriť. Neviem Vám povedať, či bude všetko v poriadku, v 7. týždni tehotenstva by však už malo byť vidieť akciu srdca. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a krvácanie nie je silné, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Ureaplazma

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý den,
    už skoro rok mám nepríjemné svrbenie, výtok. A neustaly pocit zapalu. Problemy sa ešte vystupujú po styku. Bola som liečená na mykozu, hoci vytery boli negatívne. Pri rozšírenom vytere mi ale vyšla ureaplazma. Dostala som doxyhexal na 20 dni. No nevedela som ho brať pre silné bolesti a kŕče brucha. Partner lieky uziva. Prosím vás prichádza do úvahy ina liečba? Napríklad klacid 10 dní (resp.14) plus vaginálne antibiotiká. Alebo aký máte názor na wobenxyn.
    Čo v prípade nepreliecenia. Som už zúfalá, keďže to výrazne ovplyvňuje aj môj intímny život. A neustály zápal takisto nieje v poriadku.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v liečbe ureaplazmy je potrebná celková antibiotická liečba. Lokálne antibiotiká, či antimykotiká sú neúčinné. Najčastejšie sa používajú tetracyklinové preparáty, napr. Doxyhexal, prípadne aj makrolidové preparáty, takže aj spomínaný Klacid by pripadal do úvahy. Wobenzym je preparát obsahujúci zmes enzýmov. Samotná enzymoterapia však ureaplazmu nezničí, je to však dobrá podporná liečba. Ureaplazma je v súčasnosti považovaná za pomerne bežný mikroorganizmus, vyskytuje sa u každého piateho človeka. V mnohých prípadoch nespôsobuje žiadne ťažkosti u ženy, ako aj muža, preto sa častokrát ani nepreliečuje, v mnohých prípadoch sa o nej ani nevie.