Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nestiahnutie maternice po kyretazi

    , Autor: Agi610

    Dobrý deň, prosím vás ,som po missed abortion v 10tt , vyzeralo to, že plod sa nevyvíjal od 6tt. Pred 5 dňami som bola na kyretazi. Od vtedy krvácam a mám znesiteľne bolesti. Dnes mi gynekologička robila ultrazvuk a zhodnotila , že sa mi nezmenšuje maternica , zvyšky tam nevidela. Pichli mi methergin a zobrala mi krv na crp a hcg. Je možné , že mi budú musieť robiť revíziu kyretaze? Koľko dni od kyretaze by mala byt maternica stiahnutá? Myslite, že to môže byt problém pre ďalšie tehotenstvo ? Mám 30 r. a o dieťa sme sa pokúšali rok, tak by sme sa radi po prvej menštruácii znova pokúšali .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie po výkone môže byť v trvaní 7 - 8 dní, rovnako tak aj menštruačné bolesti. kým sa maternica vráti do pôvodného stavu, trvá pár týždňov. Niekedy sa môže dutina maternice naplniť zrazenou krvou a preto sa môže stať, že sa nedokonale sťahuje. Pichnutie methylergometrínu je štandardným postupom. Ak na USG nebolo vidieť cievny tok ani prítomné reziduá, revízia nebude nutná. Je vhodné, aby si maternica po neúspešnom tehotenstve a výkone oddýchla, aspoň na 2 - 3 mesiace. Každá druhá žena raz v živote potratí, no väčšina o tom ani nevie, lebo sa pár dní meškajúce krvácanie dostaví a žena si myslí, že je to menštruácia. Ďalšie tehotenstvo by malo byť štatisticky úspešné. Postupujte podľa odporúčaní a postupov Vášho obvodného gynekológa.