Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureaplasma

    , Autor: Miriam2839

    Dobrý deň pán doktor,

    na prehliadke mi bola diagnostikovaná Ureaplasma - nemala som absolútne žiadne problémy. Viem, že táto baktéria môže byť bezpríznaková. Doktorka mi nastavila liečbu antibiotikami Doxybene na 10 dní, potom mám ísť na kontrolný ster. Chcem sa spýtať, aká je pravdepodobnosť, že mi lieky zaberú? Ak som nemala žiadne príznaky, znamená to, že som tie výsledky nemala až tak zlé, len tam jednoducho tá baktéria je a treba ju preliečiť? Alebo aj keď sú výsledky zlé, tak to aj tak nemusí spôsobovať žiadne problémy?
    A ešte by som od Vás chcela radu ohľadom čípkov na vkladanie na zlepšenie pH v pošve. Chcem si to preventívne dávať, nech som ok. Skúšala som tablety Idelyn, ale tie mi absolútne nerobili dobre.

    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ureaplasma nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, napriek tomu je vhodnejšie ju preliečiť. Vaginálne probiotiká užívať môžete, rovnako tak si aplikovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antibiotiká

    , Autor: terezka4

    Dobrý deň, už len posledné 2 dni doberam antb. (Biseptol 120mg - mala som zápal). Včera mi bola zistená ureaplasma a dostala som antb doxyhexal 100mg. Je možné hneď po dobrani prvých antb nasadiť hneď druhé, alebo je nutná nejaká pauza pár dni? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je možné pokračovať v užívaní druhých antibiotík prakticky po doužívaní prvých. Odporúčam však užívať medzi dávkami aj probiotká a určite si počas antibiotickej liečby, ako aj aspoň týždeň po jej doužívaní, aplikujte vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním.

  • Ureaplasma parvum

    , Autor: Ria20

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť o mojom nekončiacom probléme s ureaplazmami. Pred rokom v lete mi vyšla prvý krát. Obaja s partnerom sme boli preliečení Doxyhexalom na 10 dni. V októbri na kontrolných steroch mi však vyšla opäť a boli nám nasadené ďalšie atb žiaľ opäť neúspešne.( chcela by som podotknúť že sme ich vždy užívali obaja pravidelne s úplnou abstinenciou pohlavného styku počas liečby aj cca ešte 2 týždne po liečbe) v januári kontrol. ster opäť pozit. Ďalšie atb azitromycin opäť neúspešné… následne som si dala v máji tohto roku vyšetriť aj moc ktorý bol OK jediný nález ureaplasma parvum 10^4 CFU/ml neviem či je to vysoka alevo nízka hodnota ?? … obvodná predpísala Doxyhexal ktorý som si uz ani nevybrala kedze som nečakala že by to mohlo tentokrát zabrať… minuly mesiac v júli mi gynekolog opäť robil ster kde je taktiež ureaplazma stále pozitívna ale rozhodol sa že liečba tenktokrat nebude a zopakujeme to v októbri a v prípade pozitívneho výsledku nasadí nejaké atb ktoré niesu u nás dostupné iba v ČR. Chcela by som sa opýtať či je vôbec niečo takéto možné aby bola liečba 4 krát neúspešná po dodržaní všetkého a preliečení obidvoch partnerov. Odkedy mi toto vyšlo mám neustále problémy s bolesťami podbruska niekedy aj s výtokom a taktiež bolesti pri pohlavnom styku. Predtým to nikdy nebolo. Je možné že je ta infekcia nejak rezistentná a nepodarí sa mi ju uz vyliečiť ? Alebo potom len partner musí mať ešte niekoho iného s kým spáva a vždy to donesie od nej späť kedze my preliecime ale ona nie ?
    Vopred ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek.
    Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Príčina Vašich ťažkostí nemusí byť v ureaplazme. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru. Neorientoval by som sa hneď smerom k úvahe o manželovej nevere, pretože to vôbec tak nemusí byť.

  • Ureaplazma

    , Autor: Diusx

    Dobrý deň, Z hľadiska prevencie chodievam pravidelne asi každý polrok na kultivačné vyšetrenie mám zavedené aj nehormonálne teliesko. V januári mi bola v stere nájdená ureaplazma pričom môj lekár predpísal mne aj partnerovi doxyhexal. Po následnom dobratí atb a opätovnej kontrole (znovu ster) vyšli testy na ureaplazmy negatívne to bolo na konci apríla. Pred týždňom som KS podstúpila znova a ureaplazmu mám znovu pozitívnuvo výsledku je nález= viac ako 10*4 cfu/ml Ureaplasma sp.
    Podľa kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká mi predpísal lekar levalox500 a macmiror vag. Tentokrát však nepredpísal antibiotiká partnerovi odpoveď bola že partner musi navstivit urologické/dermatolovenerologicke vyšetrenie.
    Ja nepociťujem problémy a nebyť rutinného steru by som ani nezistila že nejaký problém gynekologický mám. Rada by som vedela či viem aj nejakým iným spôsobom ovplyvniť aby som na tieto ureaplazmy nebola tak často nachýlna, Nakoľko branie antibiotík mi robí oveľa väčší problém ako samotné baktérie. Čo sa týka partnera v minulosti sa na ne niekoľkokrát pre liečil antibiotikami ale máva s tým tiež opakovaný problém. Je teda riešením neustále chodiť na kontrolné stery a vždy keď sa vyskytnú brať antibiotiká? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmu má v dnešnej dobe asi každý tretí človek.
    Ureaplazma sa už považuje za bežnú súčasť pošvovej flóry a nie za každých okolností je nutné a potrebné ju preliečovať. Ak sa však rozhodne o preliečení, je potrebné preliečiť oboch, teda aj Vášho partnera. Ak však nemáte Vy, ani Váš partner žiadne ťažkosti, nemyslím si, že je nevyhnutné ureaplazmu preliečovať. Skúste si realizovať aspoň 10 - 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré podporia vaginálnu mikroflóru.

  • Ureaplasma

    , Autor: Sivka6523

    Dobrý den, som tehotná a bola mi zistená ureaplasma urealyticum ktorá mi spôsobila skracovanie krčka maternice, užívala som Lekoklar 2x500mg 7dni, potom som mala kultivacie sterilne.. na otazku či sa ma liečiť aj partner mi bolo povedané že sa to štandardne nerobí? ale ze to môže riešiť cestou obvodného lekára tak ten mu predpísal Klacid 500mg 1tbl denne na 7dni, myslite si že je takéto preliečenie dostatočné? Nechcela by som to znovu dostať, keď mi to spôsobilo takéto problémy… Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe ureplazmy má byť spolu s Vami preliečený aj partner. Ak už dostal partner liečbu, dodržujte pohlavnú abstinenciu až do ukončenia partnerovej liečby. predpísaná liečba pre partnera by mala byť dostatočná.

  • Ureaplasma parvum

    , Autor: Noéminoemi

    Zdravím.
    Bola som pozitívna na parvum.
    Dostala som aj partner Doxycyclin.
    Kedy máme ist znovu na test?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste obaja preliečení a nemáte žiadne ťažkosti, nie je potrebný kontrolný ster.